A naponta fogyasztott különféle italoknak vagy éppen az azokat tároló palackoknak ugyanis komoly egészségi hatásai lehetnek. A Tudatos Vásárló magazin különszáma.



Megszületésünk első pillanatától iszunk, nem mindegy azonban, hogy a gondos anyuka miből itatja vagy eteti gyermekét. A nagyobb gyártók és forgalmazók még mindig tömegével árulják a hormonhatású biszfenol-A (BPA) tartalmú műanyag cumisüvegeket. Észak-Amerikában lépnek a BPA-tartalmú műanyagok ellen, Európában kivárnak a szabályozók. A Tudatos Vásárló megkereste a nagyobb cumisüveggyártókat és forgalmazókat, és válaszaik alapján összeállítást közöl a BPA-mentes, illetve BPA-tartalmú termékek neveivel.

Idősebb gyerekeket nevelő szülők az Európában és Magyarországon is egyre növekvő tinialkoholizálás miatt aggódhatnak. A magazin legújabb számában bemutatja és kielemzi a tinik alkoholizálási szokásait, ennek káros következményeit, valamint a társadalomtudósok, a gondozók, a reklámozók és a gyártók álláspontját a kifejezetten fiataloknak kifejlesztett alkoholos italokról.

Az újság élelmiszeripari szakértője cikkében arra hívja fel figyelmet, hogy az ártalmatlannak számító tartósítószerek (benzoesav és sói) és a gyakran használt aszkorbin sav házasságából rákkeltő anyag (benzol) is keletkezhet az üdítőitalokban. Bár a kockázat nem túl magas, de a folyamat minden részlete továbbra sem ismert és a benzoltartalomra nincs határérték. A lap bemutatja a legfrissebb kutatási eredményeket, és egy brit piacfelügyeleti vizsgálat eredményeit, amely a vizsgált termékek negyedében mutatott ki benzolt.

További információk és érdekes cikkek a Tudatos Vásárló 17.számában.