Egy ideje furcsa hangokat lehet hallani a környékünkön: mintha időnként egy IFA-teherautó légféke engedné ki a fölösleges nyomást, egymás után többször is. Manapság ilyen teherautót nemigen látni, de aztán gyorsan ki is derült a hang forrása: egy beagle költözött a szomszéd utcába, és ő képes ilyen muzeális jellegű hang kiadására. Bár nem zavar senkit, a gazdái igyekeznek minél többet foglalkozni a kutyával, hogy kevesebbet ugasson. A foglalkozást jutalomfalatokkal szokták nyomatékosítani, és mint egy friss kutatásból kiderül, igazuk is van.

kutya állatkínzás elektromos nyakörv

KÉP: Unsplash

A brit Lincoln Egyetem állatviselkedéstani kutatói 63 kutya bevonásával tesztelték az elektromos nyakörvet, amely gyenge elektromos impulzus kibocsátásával próbálja elriasztani a kutyát a helytelen viselkedéstől, mint például a vezényszavak figyelmen kívül hagyása. A kutatók olyan videókat elemeztek olyan kiképzésekről, amelyeken a "hozzám" és az "ül" vezényszavakat kellett elsajátítaniuk a kutyáknak. A legalább 9 hónapos vagy annál idősebb tesztkutyák korábban nem viseltek elektromos nyakörvet, tehát nem volt vele tapasztalatuk.

Az elektromos nyakörvvel történő kiképzés semmivel nem volt hatékonyabb, mint amikor nem használtak ilyen eszközt. A leginkább hatékony kiképzési módszernek a pozitív megerősítés bizonyult. Azok a kutyák tanulták meg leggyorsabban a vezényszavakat, amelyek következetes jelzéseket kaptak a kiképzőjüktől, illetve a helyes viselkedés után jutalmazást. 

kutya állatkínzás elektromos nyakörv

KÉP: Unsplash

A brit kutatás eredményei nem igazolják azt a sokak által hangoztatott vélekedést, miszerint az elektromos nyakörvek jó helyettesítői a jutalmazáson alapuló módszernek például a vadászkutyák kiképzésekor, ellenben potenciálisan veszélyeztetik a kutya jóllétét, és szükségtelen szenvedést okozhatnak a kiképzés során. A kutatás beszámolója a Frontiers in Veterinary Science folyóiratban jelent meg, angolul elolvasható ide kattintva.

Az Egyesült Királyságban egyelőre Wales és Skócia területén tiltja törvény az elektromos nyakörv használatát, de jelen kutatás alátámasztja azokat a véleményeket, amelyek szerint az egész országban meg kellene tiltani ezen eszközök árusítását, birtoklását és használatát. Magyarországon kaphatók ilyen eszközök. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna