Ha életed minden területén törekedsz a környezettudatos életre, a házi kedvenceid sem maradhatnak ki belőle. Szerencsére egész jó a választék.

kutya macska otthon műanyag

KÉP: Pexels

 

Amikor a kutyád vagy macskád körüli holmik beszerzése a célod, feltehetően leggyakrabban az árcédulát nézed. Holott arra is érdemes odafigyelni, hogy miből készülnek az adott termékek, illetve hol gyártják azokat. Lássuk be, hiába került egy kutyalabda "csak" 1300 forintba, ha Kínában gyártják, ellenőrizetlen összetételű műanyagból (amelyből rágcsálás közben kioldódhatnak mérgező anyagok), és a szállítása is óriási terhet ró a környezetre, ha több ezer kilométerről kell ideszállítani. 

A kutya- és macskatartók rengeteg használati tárgyat, eszközt, játékot vesznek a kedvenceiknek. Az alábbiakban vázlatosan áttekintjük ezeket, és bár konkrét márkaneveket nem írhatunk le, de tippeket adunk ahhoz, hogy az internetes keresés során rátalálj a legjobb minőségű, lehetőleg hazai (vagy európai) gyártású termékekre.

1. Fekhely
Válassz olyan fekhelyet, amelynek levehető, mosógépben 30-40 fokon mosható huzata van. A mosás során használj mosódiót vagy antiallergén babamosószert, az öblítő legyen illatmentes fertőtlenítő babaruha-öblítő (az országos illatszerbolt-hálózatban kapható). A fekhely huzata akkor ideális, ha OEKO-TEX minősítéssel rendelkezik, optimálisan 100 százalék pamut, esetleg ipari hulladék újrahasznosításával készült (plusz érték, ha például Magyarország egy szegényebbik részében, megváltozott munkaképességű dolgozók varrják).

kutya macska otthon műanyag

KÉP: FORRÁS

Olyan párnát is lehet kapni, amelynek a töltete műanyagpalackok újrahasznosításával készült. Tehát érdemes itthon keresni dizájnos és fenntartható kutya- vagy macskafekhelyet.

2. Játék
Minden gazdi tudja, hogy kedvence a lelkes csócsálás során atomjai képes szétrágni egy játékot. Ezért z esetleg BPA-t, ftalátot, latexet vagy más káros anyagot tartalmazó kínai bigyók helyett keress olyan játékot, ami nem műanyagból készült. Ilyen lehet a filcből és nemezből készült labda, vagy cicáknak a nemezvödör, amelyben téli estéken kellemes melegben lehet elbújni.

kutya macska otthon műanyag

Az újrahasznosított poliészterből készült plüssjószágok határesetet képeznek (hiszen a poliészter is műanyag), annál pozitívabbak a kenderkötélből, természetes gumiból, újrahasznosított pamutból, gyapjúból, nemezből gyártott játékok, amelyeket természetes eredetű, nem mérgező festékkel színeznek. Ezek természetes úton lebomlanak, azaz komposztálhatók. De akkor sincs baj, ha a kedvenced lenyel belőlük darabokat.

3. Kakizacsi
Ebből minden kutyás gazdi olyan mennyiséget használ, hogy az a minimum, ha biológiailag lebomló zacskót választanak kedvencüknek. Még jobb, ha teljes mértékben komposztálható a zacskó, például kukoricakeményítőből van. A kutyakaka is komposztálható, de egészségügyi okból soha ne keverjük a háztartási ételmaradékból álló komposztunk közé.

4. Macskaalom
Az ökocicagazdik biztosan olyan almot választanak, mint ami parafaforgácsból, fapelletből, esetleg növényi rostokból áll. Az ökoalom éppoly magas nedvszívó képességű és jól csomósodik, mint a hagyományos, csakhogy ez biológiailag lebomló, tehát elméletben mehet a komposztba.

kutya macska otthon műanyag

Akárcsak a kutyakaka esetében, a használt macskaalmot is érdemes egy külön komposztkeretben gyűjteni, és legalább két év érlelés után használjuk fel a kertben, akkor is csak a virágokra, tehát élelmezés célból ültetett növényhez (zöldség, gyűmölcs) nem szabad használni. 

5. Nyakörv, póráz
A műszálas hámok és pórázok helyett kapható már antibakteriális és antimikrobiális hatású kenderből készült felszerelés, illetve bambuszrostból is, vagy ezek és pamut keverékéből. Sőt, a neten találsz elérhető áron akár parafából készült nyakörvet (cork dog collar keresőszóval) cicáknak és kutyáknak is.

kutya macska otthon műanyag

Kényelmesek és kellemes tapintásúak. De vigyázni kell, mert a rágcsálást ezek sem bírják.

6. Etetőtál
Nagyon fontos, hogy miből eszik a kedvenc. A mázas kerámia mázából kioldódhatnak mérgező anyagok, kivéve persze, ha igazoltan minőségi mázas edényről van szó. A műanyag tálakat el kell felejteni, mert még ha adalékmentes műanyagból vannak is, hajlamosak a szálkásodásra, és felsértik az állat száját vagy orrát. A legjobb a mosogatógépben is mosható, vagy forró vízzel egyszerűen fertőtleníthető rozsdamentes acél tál, esetleg a mindentől mentes kerámia.

kutya macska otthon műanyag

De az ökogazdik találnak bambuszból készült, ökofestékkel színezett, garantáltan BPA- és ftalátmentes etető- és itatótálakat is, amelyek 100 százalékban fenntartható forrásból származnak, és bírják a mosogatógépet is. Utazáshoz vegyél 100 százalékban természetes gumiból álló összecsukható itatótálat, amely higiénikus, egyúttal mentes a ftalátoktól, petróleumszármazékoktól, PVC-től és nehézfémektől.

7. Ápolás
Akármilyen bundája legyen is a kedvencednek, használj az ápolásához természetes anyagokból készült eszközöket. Nyilván a körömvágó legyen rozsdamentes acélból, de például a kefe nyele lehet bambuszból, ami kellően rugalmas, egyúttal bírja a gyakori használatot.

kutya macska otthon műanyag

A fenntartható forrásból származó fanyelű disznósörte kefe biztosan antisztatikus hatású, a kisülő elektromosság nem fogja csipkedni kedvencedet gondozás közben. 

8. Fürdetés
Kedvenceink számára többféle jó minőségű ökosampont lehet kapni, ezek között találunk zéró hulladékos tömbszappant vagy folyékonyt is, amely GMO- és pálmaolajmentes. A bőrbarát, nyugtató hatású samponok némelyike például fertőtlenítő hatású teafaolajat, vagy ápoló sheavajat, argánolajat, búzaproteint tartalmaz. Keress olyat, amiben nincsenek illatanyagok és tartósítószerek.

365Zö