A kert szerepe felértékelődött a koronavírus-járvány óta, akárcsak a lelki problémák ellen hathatós segítséget nyújtó kutyatartásé. A kettőt összeegyeztetni azonban némi odafigyelést igényel, hogy a végén a kert is, a kutya is, de te is boldog és elégedett lehess.

kert kutya otthon

KÉP: Pexels

 

1. Írd össze a kutyád legrosszabb tulajdonságait
Szeret gödröt ásni? Akkor hagyj neki erre teret. Gyakran megugatja az utcán sétálókat? Akkor közvetlenül a kerítés mellé ne ültess semmit, mert le fogja taposni izgatottságában, inkább szórd fel az "őrjárat" sávját mulcssal. Odavan a zöldségekért? Akkor azt a zöldséget, amit magadnak szánsz, kerítsd el vagy ültesd magaságyásba, esetleg az eresz alól lelógatott ámpolnába. Néha rájön az ötperc, és körbe-körbe rohangál? Akkor a kert közepére ültesd a virágokat és zöldségeket, és körülöttük alakíts ki mulcsozott "futókört" a kutyának. Lényeg a lényeg, ha lesz egy listád a kutya megrögzött szokásairól, akkor azok alapján lépésről lépésre átgondolhatod a kert térbeli kialakítását.

kert kutya otthon

KÉP: Unsplash

2. Ne ragaszkodj a gyephez
A pázsit gondozásához szükséges eszközök, a növénytáptól a fűnyíróig, általában nem kutyabarátok. Sőt, egyenesen károsak is lehetnek számára, mint például valamilyen gyomirtószer. Arról nem beszélve, hogy a kutyapisitől sárga foltok alakulnak ki a gyepen, tehát magadat fogod ezzel minden alkalommal felbosszantani. Előzd meg ezt, és engedd el a pázsitot. Lehet helyette úgynevezett "szárazkerted", amelyben mulccsal, aprószemű kaviccsal, téglából kirakott ösvénnyel, térkővel, esetleg egy kis műfűvel borítod a virág- és zöldségágyások közötti területet. Figyelj oda, hogy a mulcs ne legyen vegyszerrel vagy festékanyaggal kezelt, és feltétlenül kavicsot használj, ne kőzúzalékot, mert az éles szélű kövek felsérthetik a kutya mancsát.

kert kutya otthon

KÉP: Pixabay

3. Ne bagatellizáld el a kerítést
Rendes kerítés híján még az a kutya is átkukkant a szomszédba, amelyik amúgy nem szökős. És ha átkukkant, akkor egy szép kis kupacot is rakhat le a szomszéd orra elé, amiből biztos kellemetlenség lesz. Őrizd meg a jószomszédi viszont és a kutyád testi épségét azzal, hogy masszív kerítést építtetsz a telked köré. A drótkerítésnek feltétlenül legyen beton vagy más lábazata, máskülönben a kutya kikapar a drótkerítés alatt egy járatot, amin kiszökhet az utcára. A sűrű örökzöld sövény mögé is húzz drótkerítést. A virág- és zöldségágyásokat is kerítsd körbe legalább fél méter magas kerítéssel, máskülönben a finomságokat a kutyád fogja örömmel elfogyasztani, illetve laposra heveri a virágokat. Az egészen kicsi gyerekek játszórészét is körbe lehet keríteni, hogy ne ugorjon be közéjük a kutya, ezzel megijesztve és feldöntve őket. Sőt, a kert végében álló komposztkeretet is érdemes alaposan körülkeríteni csirkehálóval, nehogy azon kapd a kutyát, hogy hangosan csámcsogva turkál a konyhai maradékban. A sünök úgyis megteszik ezt.

kert kutya otthon

KÉP: Unsplash

4. Legyél körültekintő a növényválasztásnál
A leghétköznapibb növények is mérgezőek lehetnek a kutya számára. Ilyen például a százszorszép, gyöngyvirág, leander, krizantém, hortenzia, nárcisz, sarkantyúfű, tiszafa, gyűszűvirág. EZek helyett napsütötte kertbe ajánlható a kínai selyemmirtusz, a kecskerágó, a bangita, a rózsalonc és a levendula. Árnyékos részre ültethetsz páfrányt, begóniát, jezsáment és sást. Nagy igénybevételnek kitett területre ajánlható az ínfű, a mezei kakukkfű és a japán kígyószakáll. Vizelettűrő növény a tollas nádfű, a sarlós babérpáfrány, a bangita, a mexikói bokorzsálya és a selymes som. Angol nyelven az amerikai állatjóléti társaság (ASPCA) részletes növényismertetője elérhető a mérgező és biztonságos növényekről az angol, illetve a latin nevük alapján lehet keresni benne ide kattintva, a növényeknél jelölik, hogy kutyák, macskák és lovak számára biztonságosak-e. A zöldségeket is érdemes ellenőrizni, mert például a hagyma, a krumpli és a paradicsom mérgező kutyák számára, de a csonthéjasokat sem ajánlott megenniük (meggy, barack, szilva stb.).

kert kutya otthon

KÉP: Pexels

5. Térj át az organikus kertművelésre
Semmi esetre ne használj vegyszereket a gyomok és kártevők irtására. De a talajjavító és a növények fejlődését serkentő tápokat is okosan kell megválogatnod. Hal vagy más állati alapú tápok helyett használj algás, mikrobiológiai (talajlakó baktériumokat és gombákat tartalmazó) vagy ásványi növénytápot, illetve komposztot. A kártevő rovarok és csigák távoltartására ültess ágyásszegélynek pillangóvirágot, koriandert vagy petrezselymet, ternyét, közönséges cickafarkot, körömvirágot és jó sok büdöskét (bársonyvirágot). Ha építesz egy kerti tavat vagy csobogót, annak vizét se kezeld semmilyen vegyszerrel, mert a kutya mindenképpen bele fog inni, nehogy beteg legyen tőle.

365Zö