Szuper dolog a vendégjárás, de senki nem akarja pluszsúllyal kezdeni az újévet. Segítünk néhány tippel, hogy felturbózd az anyagcserédet.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Pexels

 

Az ünnepi vendégjárás kötelező eleme az evés, legyen az ebéd vagy vacsora a családdal, közelebbi és távolabbi rokonokkal. A közös étkezés összehozza a családot, hangulatos program, ráadásul számtalan különleges finomságot megkóstolhatunk az ünnep alkalmából. Aztán a sok csodálatos fogás után már nem tudjuk begombolni a nadrágunkat... Ennek nem kell így történnie! Az anyagcserét többféle módon meg lehet serkenteni, hogy hatékonyabban bontsa le, égesse el az elfogyasztott kalóriákat.

Nyilván az anyagcsere működése egyéni jellegzetesség, kinek gyorsabb, kinek lassabb. Sok tényezőn múlik: öröklött tulajdonságok, testzsírszázalék, nem, életkor, hormonháztartás, pajzsmirigy, mozgás és így tovább. Az anyagcsere tulajdonképpen szervezetünk motorja. Az elfogyasztott táplálékot energiává alakítja a sejtek működéséhez és újratermelődéséhez. Ennek köszönhetően lélegzünk, járunk és dobog a szívünk. 

Szervezetünk az elfogyasztott tápanyagokat - cukrok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és aminosavak- a sejtek számára felfolgozható anyaggá alakítja. Az elfogyasztott táplálékból származó energiát szervezetünk felhasználja vagy tárolja.

Az anyagcsere gyorsaságát a pajzsmirigy szabályozza. Túlműködése esetén felpörög az anyagcsere, akár olyan szintig, hogy túl sokat veszítünk a testtömegünkből. Alulműködése pedig jól megmutatkozik a zsírpárnák növekvő vastagságában. Az anyagcsere bizonyos tényezőit nem tudjuk megváltoztatni, ilyenek az életkor, nem, a menopauza vagy a genetika. Az anyagcserét bizonyos egészségügyi tényezők is nagy mértékben befolyásolják, mint a túlsúly, a PCOS, az immunrendszer állapota, egyes gyógyszerek mellékhatása, a pajzsmirigy állapota.

Bizonyos módszerekkel azonban képesek vagyunk némileg serkenteni az anyagcserét, aminek az ünnepi szezonban (is nagy hasznát vehetjük.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Unsplash

1. Egyél több fehérjét
A szénhidrátokhoz képest a fehérjék megemésztése 15-30 százalékkal több energiát igényel a szervezetünktől. Jól ismeri mindenki, hogy egy sima főtt tészta után egy órával már korog az ember gyomra, de egy szelet hús után sokáig jóllakottnak érezzünk magunkat. A fehérjedús étkezéssel akár napi 300 kalóriával többet égethetünk. Vendégségben tehát fogyassz több húst és kevesebb köretet, különösen ne édességet.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Pexels

2. Igyál több vizet
Az anyagcsere folyamatához szükséges a folyadékbevitel is. A nap folyamán kis adagokban rendszeresen fogyaszott vízzel akár 30 százalékkal is felturbózható az anyagcsere (ezt hívják víz által kiváltott termogenezisnek). Minden pohár víz akár egy órára megnöveli az anyagcsere hatékonyságát. Természetesen vizet érdemes fogyasztani, nem pedig nagy kalóriatartalmú cukros üdítőket, gyümölcsleveket vagy alkoholos italokat. (Az alkohol is hízlal.)

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Pixabay

3. Mozogj többet
A családi békének is jót tehetsz azzal, ha ebéd vagy vacsora után egy időre kivonod magad a pletykaáradatból és a kínos kérdések özönéből, és egészségi okokra hivatkozva elmész 20-30 percet sétálni. A jó tempós gyaloglással (izommunkával) égeted az elfogyasztott kalóriákat, de a testmozgás segít a gyomortartalom továbbhaladásában, és a bélmozgást is serkenti. A tempós mozgás hatása később is kitart: vizsgálatok szerint a mozgás utáni pihenő idején akár még egy órán át.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Unsplash

4. Igyál oolong vagy zöld teát
Ezek a teák a hagyományos keleti gyógyászat alapelemei. Kutatások szerint az oolong és a zöld teában lévő koffein és antioxidáns hatású katekin hatóanyagok serkenthetik az anyagcserét. Természetesen a gyógyhatás érdekében cukor nélkül fogyaszd ezeket a teákat.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Pixabay

5. Fogyassz fűszereket
A csípős fűszerek kapszaicint tartalmaznak, amely szintén felpörgeti az anyagcserét. A kurkumában lévő kurkumin a zsírégetésben lehet hasznos, illetve mérsékli az inzulinrezisztanciát, fokozza a zsírokat lebontó epeműködést. Egyúttal a kurkuma a testhőmérséklet növelésével is serkenti az anyagcsere mértékét. A gyömbér szintén jótékonyan hat a testzsírszázalék mértékére. Az oregano fenol hatóanyagai a zsíranyagcsere folyamatára hatnak. A ginzeng a zsír- és a koleszterin anyagcseréjére hat, csökkenti az étvágyat és stabilizálja az inzulinszintet.

+1 tipp: Próbálj meg minél többet aludni, lehetőleg napi 8 órát: nem direkt módon az is rendbeteszi az anyagcserét.

Kellemes ünnepeket!

365Zö