Szemetünk elemzése, a "kukaboncolás" hasznos módja annak, hogy reális képet kapjunk nemcsak magunkról, hanem a pénzköltési szokásainkról is. Vásárláskor és fogyasztáskor nem tudatosul bennünk, de amikor hetente egyszer összesítve látjuk a különféle dolgokat, szó szerint kicsúcsosodik a lényeg. Amiből túl sok van, azt érdemes átgondolni. A kukaboncolással arra is rájöhetünk, hogy hol folyik el a pénzünk.

Az idő pénz, és ez megfordítva is igaz: a pénz is idő. Sok mindent azért vásárolunk meg, hogy időt takarítsunk meg magunknak, de ezek a dolgok plusz pénzbe kerülnek. Ha el akarjuk hagyni ezeket, akkor időt kell szakítanunk a helyettesítésükre. Az időnyeréshez tervezni kell. A tervezés a tudatos élet alapja minden szempontból, nem is kell ehhez zöldnek lenni.

Szemeted elemzésével és a vásárlásaid átgondolásával már néhány hónap alatt is komoly összeget spórolhatsz meg: nyárra talán annyit, amennyiből egy fél fesztiválozás vagy a gyerek egyheti úszótábora kijöhet. Ez nem igényel óriási erőfeszítést: gondold át a következő 3-5 nap feladatait és teendőit, illetve az ezeket kísérő napi szükségleteket (étel, ruha, tisztálkodás stb.), és hogy milyen időigénye van az előkészületeknek. Ha szervezéssel sikerül kigazdálkodnod a szükséges időt, akkor máris elindultál a takarékosabb, egyúttal (környezet)tudatosabb életmód felé. 

Miből van sok a kukádban, és ez mire utal?

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Egyszer használatos csomagolóanyag (műanyag zacskó, műszaki cucc doboza, szeletelt felvágott védőgázas csomagolása, ásványvizes palack, pudingos doboz, tisztítószer, stb.): azért veszel meg dolgokat, mert anyagilag megengedheted magadnak, és nem feltétlenül azért, mert valóban szükséged van rájuk. Tudnál élni e termékek nélkül, de kényelmi okokból mégis megveszed őket. 
Egy pudingot megfőzni annyi vagy rövidebb időbe telik, mint hagyni, hogy a hűtőből elővett bolti puding szobahőmérsékletűre melegedjen. A védőgázas csomagolású felvágott és sajt drágább, mint a pultban kikért, ráadásul utóbbi jellemzően frissebb, igaz, sorba kell állni érte. 
Amennyit egy-két év alatt különféle tisztítószerekre költesz, annyiból már vehetsz magadnak egy gőzös tisztítókészüléket, amelynek segítségével vegyszerek nélkül teheted ragyogóvá az egész lakást, ami nemcsak a családnak, hanem a háziállatoknak is ideális. Amúgy is érdemes volna utánanézned a zöld takarításnak: egy 2011-es kutatásban várandós nőket vizsgáltak meg, és kivétel nélkül mindegyikük véréből kimutathatók voltak a háztartásokban jelen lévő veszélyes vegyületek, amelyek így átkerülhetnek a magzat szervezetébe is. (Nyilván, ha a nők szervezetében benne vannak ezek a vegyületek, akkor mindenki máséban is benne vannak. A fenti kutatásban vizsgált vegyületek között voltak fertőtlenítő-, illetve égésgátló szerek, műanyag- és festékadalékok.) A zöld tisztítószerek közé tartozik az ecet, a szódabikarbóna, de tudtad, hogy kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani?
A kikerülhető kategóriába tartozik az előre csomagolt szendvics is, amit megcsinálhattál volna előző este magadnak. A mentes ásványvízhez képest ugyanolyan jó a kancsós szűrt víz, amit egy fémkulacsban tarthatsz a táskádban. Azért fémkulacsban, mert az könnyen tisztán tartható és jobban bírja a strapát, mint a műanyag. 
Az egyszer használatos csomagolóanyagok óriási környezetterhelést jelentenek: többségük műanyagból van, tehát kőolaj az alapjuk, ami nem megújuló forrás. A műanyagok közül nagyon kevés félét lehet újrahasznosítani, a többi megy a szemétégetőbe, vagyis óriási pazarlás! 

2. Ismert márkanevek a csomagolásokon: bedőlsz a reklámoknak, nem bízol a józan eszedben. 
Minden áruháznak megvannak a saját márkás termékei, a kefírtől a tornacipőig, amelyek sok esetben felveszik a versenyt a tévében unásig reklámozott termékekkel. Gyógyszerek esetében a generikus termék akár a tizedébe is kerülhet, mint a híres testvér, miközben hatóanyagra megegyeznek. A márkás gyümölcsjoghurtnál sokkal olcsóbb és finomabb, ha egy pohár 3 százalékos natúrjoghurthoz hozzákeversz 1-2 kanál (diétás) lekvárt, és akár egy kis müzlit is. 

ILLUSZTRÁCIÓ

3. Fűnyesedék, konyhai hulladék: rendelkezel erőforrásokkal, de nem használod ki őket megfelelően. 
Ha van kerted, de mégsem komposztálsz, akkor azzal pénzt dobsz ki az ablakon, például minden évben ingyen végezhetnél talajjavítást. Ezzel megelőzhetnéd a pázsit legyengülését, aminek következménye a foltos pusztulás, mohásodás -- a pázsit rendbe tétele sokkal többe kerül időben és pénzben, mint a komposztálás. A komposztba mehet a lekváros szalvétától kezdve molyrágta gyapjúfonálon át vécépapír-gurigáig 70 féle cucc, amelyekről itt olvashatsz.

4. Elviteles vagy rendelt ételes doboz, nedves törlőkendő: kevéssé gondolkodsz perspektivikusan
Ha utánaszámolnál, kiderülne, hogy például a rendelt vagy mirelitként vásárolt pizza kb. 6-10-szer annyiba kerül, mintha magad készítetted volna. Igen, kellenek hozzávalók, de a liszt, az instant élesztő, a paradicsomszósz, az étolaj simán eláll a konyhaszekrényben felhasználásig, a többi hozzávaló (sajt, felvágott, hús) pedig porciózva a fagyasztóban várhat a felhasználásig. Ehhez tervezni kell, de ha takarékoskodni szeretnél, akkor valamit valamiért. Alapkaják megfőzése-megsütése nem ördöngősség, és legalább tudod, hogy mi van az ételben, és mi nincs: például mesterséges színezékek, ízfokozók, túl sok só vagy cukor. És mennyivel több lájkot kapsz a FB-on egy saját pizzára, mint a rendelés után maradt zsíros papírdoboz fotójára... Ráadásul a pizzásdobozt nem is szabad a szelektív papíros kukába dobni, mert a szennyeződés miatt nem újrahasznosítható.
Ami a felnőtteknek szánt nedves törlőkendőket illeti, többségük tényleg olyan termék, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy kitaláltak egy nem valós igényt, és ehhez kreáltak egy tökéletesen felesleges terméket, amit viszont eszméletlen pénzekért árusítanak. Ilyen például a fertőtlenítő vagy bútorápoló törlőkendő. Válassz mosható textilkendőt (magyarul porrongyot), az környezet- és pénztárcabarát.

ILLUSZTRÁCIÓ

5. Ruhaneműk, háztartási eszközök, játékok: használd többet az empátiádat és a kreativitásodat.
Ha nem tudod, mit kezdj egy fölösleges holmival, kérdezd meg magadtól: tudná-e még valaki használni? Ha igen, fényképezd le, és tedd fel valamelyik apróhirdetéses weboldalra, vagy a kerületi (városi) FB-os adok-veszek, csere-bere oldalra. Ha nem lehet eladni, add oda egy adományboltnak. Sőt, a legjobb megoldás, ha egy kis kreatívkodással új felhasználási lehetőséget találsz a tárgynak: így lett a fenti konyhai késtartóból alkotódoboz a gyereknek.

6. Maradék vagy fel nem használt étel: többet vásárolsz a szükségesnél, pazarolsz.
Akár mert megszokásból dobálsz be még mindig annyit a kosárba, mint amikor a nagyfiad még otthon lakott, akár mert nem tudod felmérni a valós fogyasztásotokat. Egy átlagos fogyasztású háztartásból akár a megvásárolt ennivaló 20-25 százaléka is a szemétbe mehet. A pazarlás ellen minden héten írd össze, hogy mit és mennyit dobtál ki, és ennek megfelelően tervezd meg a bevásárlólistát, amelyhez következetesen tartsd magad az áruházban. A fonnyadt zöldség, maradék felvágott, sajt pont mehet egy "mindent bele" típusú raguba, amit egy gyors vacsorának össze lehet dobni (vagy lefagyasztani vészhelyzetekre, például a fent említett pizzához feltétnek).