Egyre többen használnak olcsó, környezetbarát, természetes tisztítószereket is. Az ecet mellett a szódabikarbóna alkalmazható a legsokoldalúbban, hiszen kiváló súrolószer, emellett fertőtlenít, oldja a dugulást, közömbösíti a hűtő-, vagy akár a cipőszagot is, és fényesíti az ezüstöt. Egészségügyi hatása is van, segít például a gyomorproblémákon.



A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3) gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, így alkalmazható gyomorégés, gyomorrontás esetén. Oldjunk fel egy pohár vízben egy kávéskanál szódabikarbónát, és igyuk meg. Ha bedörzsöli fogait vele, fehérebb hatást érhet el, de izzadás ellen is kipróbálható. Semlegesíti a testszagot, ha beszórja hónalját szódabikarbónával.

Más eredetű kellemetlen szagok is elillannak tőle, hatékonyan alkalmazható erre a célra a háztartásban. Ha a hűtőbe egy éjszakára kis tálkában szódabikarbónát tesz, magába szívja a hűtőszagot csakúgy, ahogy a cipőből is kiveszi a bűzt, ha bőségesen beszórja a lábbelit, és hagyja benne állni legalább tíz órán keresztül. A szőnyegből is kiveszi a kellemetlen szagokat amellett, hogy tisztítja, megújítja a kárpitot. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy be kell szórni bőségesen szódabikarbónával a szőnyeget, majd miután tizenöt percet állt rajta, fel kell poszívózni. Ez a megoldás a rovarokat is távol tartja. Egyéb szőnyegtisztítási tippek itt.

Folttisztítóként is hatásos, ha víz és szódabikarbóna keverékéből készített pasztát visz fel a foltra, majd néhány perc múlva langyos vízzel lemossa. Egyéb foltisztítási praktikákról rövidfilmet is láthat itt. Egyéb folteltávolítási tippek itt.

Súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket. A konyhában az edények faláról ledörzsölheti a koszt szódabikarbónába mártott nedves szivaccsal. A tűzhelyet is lesúrolhatja ugyanígy: nedves ruhával törölje le (amíg még meleg), amjd szórjon rá szódabikarbónát, és hagyja egy órát állni, mielőtt tisztára törölné. Ha a konyhában vagy a fürdőszobában dugulást tapasztal, először próbálja ki a szódabikarbónát a probléma megoldására, ahelyett, hogy drága, szintetikus, környezetkárosító szereket vásárol (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

Fertőtlenítőként kozmetikai eszközök, szivacsok tisztítására használhatja. A fésűt, ollót tegye öt liter víz és nyolc evőkanál szódabikarbóna keverékébe, majd áztassa az eszközöket nyolc-tíz órán át.

Ha ezüst ékszere oxidálódott, elveszítette fényét, dörzsölje be szódabikarbónával, és ismét a régi lesz a csillogás. Fülbevalóval kezdje, a nyaklánchoz már nagyobb kitartás kell.

A szódabikarbóna beszerezhető gyógyszertárakban, nagyobb vegyiáru boltokban, és interneten is megrendelhető (550 forintért 500 grammos kiszerelés kapható például itt).

További ötleteket itt olvashat a szódabikarbóna használatáról

A szódabikarbóna beszerezhető az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Bemutatótermében, a 1050 Budapest, Nádor u. 34. fsz. 2. szám alatt. Telefonszám: 06/1/311-7855.