Az avarból kiváló mulcsot lehet komposztálni, de bizonyos fák lehullott leveleit inkább ne keverd hozzá.

KÉP: Pixabay

 

Múltkor írtam az avarkomposztálás alapjairól, és utána többen kérdeztétek, hogy minden levelet lehet ehhez használni? Sajnos, nem, ezt mindjárt részletezem. Az összeaprított levelekből készített komposzt rendkívül hasznos a talajnak: pótolja az elvesztett tápanyagokat, javítja a szerkezetét, és segíti a talajban lakó látható és láthatatlan méretű élőlények életét. 

Ősszel avartengerben járunk, azonban nem mindegyiket szabad beletenni a komposztba. Pontosítok: ha van kapacitásunk külön gyűjteni a nem megfelelő leveleket, akkor azokat külön komposztálhatjuk, de abban az esetben a komposztképződésben 1-2 plusz évet kell szánni arra, hogy a levelekben lévő káros hatóanyagok biztosan lebomoljanak.

Még mielőtt belemerülünk a válogatásba, ne feledkezzünk meg arról, hogy levélgyűjtés közben folyamatosan figyeljük az összegereblyézett avart, és ha beteg, penészes, rothadt levelet látunk, azt azonnal vegyük ki, és tegyük egy szemeteszsákba, majd a kukába. 

Teljesen besárgult kőrisfa KÉP: Unsplash

A komposztáláshoz leginkább használható a következő fafajok levelei, mert alacsony a cellulóz- és lignintartalmuk (ezek az anyagok a levél vázát, szerkezetét alkotják), és gazdagok nitrogénben és kalciumban:

juhar, kőris, cseresznye, meggy, szil, hárs, nyár, fűz,  gyümölcsfák (permetezetlen!)

Ezekből kiváló komposzt készíthető, mert rendkívül gazdagok tápanyagokban, és az előzetes aprítás után (ennek módjait a múltkori cikkben részleteztem) viszonylag gyorsan lebomlanak.

A tölgyfa levele savas kémhatású KÉP: Pexels

Vannak azonban olyan fafajok, amelyek levelei nehezebben bomlanak le, mert magasabb a cellulóz- és lignintartalmuk, tehát legalább két év, amíg komposztálódnak. Más fajok levelei enyhén savas kémhatásúak, ezért károsan befolyásolják a komposztdomb pH-értékét. A "közepes" komposztminőségű fafajok közé tartozik:

bükk, gyertyán, nyír, szelídgesztenye, magyal
tölgy és fenyő (savas kémhatású, a komposztálni kívánt avar legfeljebb 20 százalékát alkossa)

A savas kémhatású leveleket gyűjtheted külön komposztálóedényben, mert a savanyú komposzt remek tápanyag lesz a rododendron, azálea, kamélia, áfonya és erikafélék számára.

A dió gátolja más növények fejlődését KÉP: Pixabay

És bizony vannak olyan fafajok, amelyek levelét semmiképpen ne keverjük a többi avar közé, mert olyan növényi méreganyagokat tartalmaznak, amelyek emberre, állatra is veszélyesek lehetnek, illetve kipusztítják a többi növényt, vagy pedig lassítják, megakadályozzák más növények magjainak csírázását.

dió (gátolja más növények fejlődését)
közönséges vadgesztenye (emberre és állatra mérgező lehet nagy mennyiségben)

Forgalmas utcáról gyűjtött, tehát kipufogófüsttel, szállóporral, motorolajjal szennyezett avart semmi esetre se használj komposztáláshoz.

TIPP: Az összeaprított levelekhez legalább ugyanannyi, de inkább kétharmadnyi fűnyesedéket is keverj, ami gazdag nitrogénben, és segíti a gyors lebomlást, komposztálódást!

365Zö