A kerti munkák elkezdődtek, halomban áll minden kertben az ilyen-olyan nyesedék, levágott ág, összegereblyézett száraz fű. Ezeket vagy zöldhulladékos zsákban gyűjtjük, és kitesszük a kukásoknak, vagy elkezdünk komposztálni. Aminek a tárolásához kell egy keret,  lehetőleg olcsó, újrahasznosított hulladékból.

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

KÉP: Pixabay

 

Idén eddig nem esett rendesebb mennyiségű eső, van olyan kiskerttulajdonos, aki már hetente locsol, pedig még csak március van. Ahol viszont komposzttal kevert a konyhakert földje, ott a locsolási igény is kisebb, mert a komposzttal lazított, jó szerkezetű talaj beissza és tárolja a vizet, míg az egynemű, tömörödésre hajlamos talaj felszínén elfut a víz, nem szívódik a mélybe, szomjasak maradnak a növények. A komposzt készítése nem ördöngösség, de kell hozzá legalább két (vagy három) tárolóhely: amíg az egyikben érik a komposzt, addig a másikban gyűjtjük a friss anyagot. A komposztáló kereteket maradék anyagokból is összeeszkábálhatjuk. A komposztálás alapjait ide kattintva lehet elolvasni.

Raklapból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: DIYprojects

Leggyorsabban ebből készíthetünk komposztálókeretet. Ügyelni kell azonban arra, hogy a használtan megvásárolt raklap ne legyen vegyszerekkel kezelt. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, ha megnézzük a raklapba égetett jelölést: a középső összekötő lábon látható HT (Heat Treated, azaz hőkezelt) betűk. Lehet még DB (DeBarked, kérgezett) jelölés is, ami arra utal, hogy a fa kérgét lehántották, ezzel is csökkentve annak kockázatát, hogy élősködők bújjanak meg a rostok között. Az MB jel arra hívja fel a figyelmet, hogy a raklapot metil-bromiddal gázosítva kezelték (fumigálták), ilyen raklapot nem tanácsos használni.
A raklapokat összecsavarozhatjuk vagy akár leüthetünk négy karót, és ahhoz csavarozhatjuk a raklapokat. Praktikus tanács: a tárolókeret harmadik és negyedik raklapját zsanérokkal rögzítsük össze, hogy könyebb dolgunk legyen, amikor szeretnék kilapátolni a komposztkeret tartalmát. A keret tetejére terítsünk szúnyoghálót, hogy a legyen ne szálljanak rá a komposztált anyagra.

Dróthálóból és OSB-lapból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: Instructables

A forgatható dob alakú komposztálónak az az előnye, hogy alaposabban át tudjuk keverni a tartalmát, és a nyesedék nem rohad be, hanem levegőzik és szépen érik. A forgatható gyűjtő elkészítéséhez maradék anyagok megfelelnek, ne felejtsük el a fa- és OSB-elemeket valamilyen faápoló szerrel lekezelni, hogy bírják a nedvességet. Néhány óra alatt fillérekből elkészíthető a tartály, részletes (angol nyelvű) leírása a kép forrására kattintva olvasható.

Kerítéselemből

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: BluePlanetGreenLiving

Akkora komposztálókeretet rakhatunk, amennyi beton kerítéselemünk vagy zsalukövünk van maradék. Érdemes a kőből rakott keret aljára kavicsot vagy kőzúzalékot elteríteni, hogy elvigye a nedvességet. A tetejére egyszerű összeütni egy fakeretet, amit bevonunk szúnyoghálóval.

Ponthegesztett hálóból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: GoodsHomeDesign

Ha maradt két méter a kerítéshez vásárolt ponthegesztett dróthálóból, akkor készíthetünk belőle jól szellőző komposzkeretet. Érdemes az oldalát is szúnyoghálóval kibélelni, egyrészt hogy ne potyogjon ki az apróbb szemű komposztálnivaló, másrészt, hogy a legyeket távol tartsuk.

Acélhordóból és gumiabroncsból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: Instructables

Ez duplán újrahasznosított komposztálóhordó! Csak az a fontos, hogy az olajoshordó alaposan ki legyen tisztítva, utána vágjunk rá egy ajtót, a vágás szélét rendesen csiszoljuk meg, nehogy egy sorja megsértse a kezünket. A két végére üssünk rá két gumiabroncsot, és máris forgathatjuk a keretünket. Tanácsos az ajtaját mindennap néhány órára kinyitni, hogy szellőzni tudjon.

Deszkából és csirkehálóból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: BonniePlants

Ehhez tényleg csak néhány maradék deszka kell, egy 5x5-ös stafni négyfelé vágva, csirkeháló a kibéleléshez és egy szúnyoghálós keret a tetejére. Ne felejtsük el a lekezelni a faanyagot, például vizes bázisú lazúrral vagy más favédő anyaggal. 

Öreg szekrényből és zuhanyajtóból

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: RodaleInstitute

Egy öreg szekrény remek komposztálókeretté válhat, a tetejét pedig műanyag zuhanykabin oldalfalából vagy kiszuperált kádparavánból készíthetjük. Mivel a műanyagon átsüt a nap, a komposztálódobozban jó meleg lehet, ezért inkább a kert északi vagy keleti oldalán keressünk neki helyet. 

Fonott komposzkeret

komposzt komposztkeret újrahasznosítás kert

FORRÁS: Instructables

Na éppen a tavaszi metszéskor keletkezik egy csomó vessző, amiből pompás komposztkeretet fonhatunk. Ehhez még a gyerekek is értenek, érdemes is őket bevonni. Üssünk le egy kör mentén legalább 8 karót, és azok között fonjuk meg a keret falát. A tetejére terítsünk szúnyoghálót.

365Zö