Sokan vásárolnak gyökeres fenyőfát karácsonyra, hogy utána kiültessék a kertbe. Érdemes elolvasni az alábbi tanácsokat, hogy karácsony után is életben maradjon a fa.

karácsony fenyő kert tél

KÉP: Pexels

 

Amennyiben azt tervezed, hogy a gyökérlabdás fenyőfát az ünnep után kiülteted a kertbe, készülj arra, hogy pár dolgot másképp kell csinálnod, ha életben akarod tartani a fenyődet. Télen a fa ugyanis nyugalmi állapotban van, amiből elkezdhet magához térni, ha bekerül a meleg szobába. Ahol egyébként túl meleg és túl száraz a levegő a fenyő számára. Nézzük, mivel lehet megelőzni, hogy elpusztuljon a fád.

karácsony fenyő kert tél

KÉP: Pexels

Díszítés előtt kezdj ásni
2022-ben az ország területén viszonylag enyhe időjárás várható karácsonykor, úgyhogy használd ki a lehetőséget, és még most ásd meg azt a gödröt, amibe majd a fenyőfát beülteted. Nehogy az újévvel beköszöntő fagyok ellehetetlenítsék az előkészületeket. A gödör legyen olyan mély, mint amekkora a fenyő gyökérlabdája (magyarul a cserép mérete) plusz 5-6 centiméter, hogy ha beleállítod a fát, kicsit lejjebb legyen a gyökérlabda teteje a talaj felszínénél. A gödör szélessége legyen a gyökérlabda kétszerese, hogy a gyökerek tudjanak terjeszkedni oldalirányba. A kiásott földet halmozd fel egy kupacba, és teríts rá egy darab geotextilt, hogy ne fagyjon meg a föld, mert úgy nehezebb lesz visszahányni.

Ennyi napot bír ki a fa a szobában
Ha a megvásárolt gyökeres fenyő eddig kint volt a szabadban, akkor néhány órára tedd a lépcsőházba vagy a garázsba, tehát egy köztes hőmérséklet helyre, mielőtt beviszed a szobába, hogy legyen alkalma fokozatosan hozzászokni az egyre melegebb környezethez. A lakásban keresd meg a leghűvösebb helyet, és állítsd oda a fenyőt, a lehető legtávolabb minden kályhától vagy radiátortól. Ha padlófűtés van, akkor tegyél a cserepes fenyő alá egy sámlit, emeld el a padlótól, így is túl meleg lesz számára. A száraz, meleg beltéri levegő komoly stressz a fenyőnek, pláne ilyen gyors váltásban a kültéri hideg után. A meleg hatására az idő előtti rügyfejlődés is beindulhat, de ezek lefagynak, ha visszakerül a fa a hidegbe. 
A legfontosabb: a cserepes fenyő 5-7 napot bír ki a szobában. A gyökerét végig tartsd nedvesen, de ne álljon a vízben. 

karácsony fenyő kert tél

KÉP: Unsplash

Így díszítsd a kiültetésre szánt fenyőt
Tulajdonképpen a leghelyesebb válasz az volna, hogy sehogy. Minden matatás az ágak között, az ágakat lehúzó díszítés, a világító LED-füzér által kibocsátott hő (mert bizony tud az melegíteni, tapintsd meg a kapcsolt füzért félóra után, ha nem hiszed) stresszhatás a fenyőnek. Legfeljebb pár szál angyalhajat, cérnára fűzött pattogatott kukoricát és hasonló pillekönnyű díszeket tegyél a fára. Lehetőleg használj világítást, mert az megégetheti a hajtásokat.

Szilveszter előtt tedd ki a fát a szobából
Karácsony után mielőbb vidd ki a fát a meleg szobából egy hűvös átmeneti helyre, például lépcsőházba vagy garázsba. Akklimatizálódjon ott két-három napig, aztán újév után ültesd ki a szabadba. Kiültetéskor óvatosan szedd ki a gyölérlabdát a cserépből, és állítsd az ültetőgödörközepére. A kiásott földet óvatosan szórd vissza mellé, érdemes egy kis sáncot kialakítani földből a gödör pereménél körben. A fenyő alatti talajt szórd be tíz centi magasan mulccsal, de közvetlenül a fa tövéhez ne szórj mulcsot. Amikor készen vagy, alaposan locsold be az ültetőgödröt.

karácsony fenyő kert tél

KÉP: Pixabay

Tavaszig óvd a fenyőfádat
Amilyen aszályos telek voltak az elmúlt években, érdemes folyamatosan figyelni az időjárást. A kiültetett fenyőnek hetente legalább egy esőre szüksége van, amennyiben nem érkezik semmilyen csapadék, tanácsos megöntözni a fát, mondjuk hetente egy fél vödör vízzel. Az öntözést végezd délelőtt, az éjszakai fagyok múltán, és lassan csorgasd a vizet a fa köré az ültetőgödör területére, de ne a fenyő tövéhez, nehogy fagykár érje. 

365Zö