Az utolsó roham előtt talán megspórolhatsz egy kis pénzt, időt, energiát.

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Pexels

 

A karácsony előtti időszakot hagyományosan a várakozás jellemzi, amit ezt egyre többen "elvárás"-nak élik meg. A felfokozott érzelmi állapotban a költekezést gyakran nem az öröm és a nagylelkűség motiválja. A végeredmény pedig a keserű szájíz lesz a karácsonyi menüt majszolva - és nem csak a karácsonyfa izzó lesz kiégett.

Ezekben a hetekben valóságos érzelmi hullámvasúton érezhetjük magunkat. Nem mindenkit hajtanak pozitív érzelmek. Sokak karácsonyi készülődését beárnyékolja a stressz, a magány, a neheztelés, a bűntudat, az elégedetlenség. És amikor félünk attól, hogy lehúznak ezek az érzelmek, menekülni vágyunk, ki-ki a maga bevált módján. Lehet ez az evés, az alkohol, valami tudatmódosító szer, szerencsejáték vagy éppen a vásárlás.

Az utóbbi csoportba tartozó személyeket megnyugtatja az áruk válogatása, szortírozása, nézegetése, felpróbálása - a folyamat érzelmi betetőzése a szerzés, a vásárlás. Az ilyen fajta költekezést arról lehet felismerni, hogy a megvásárolt holmik java részét saját magának vette az illető. 

Van aztán olyan is, amikor valaki tudatában van annak, hogy év közben alig van a családjával, alig szentel rájuk időt és figyelmet, és ezért az év végi ajándékesővel próbálja megvásárolni, kicsikarni a megbocsátásukat. 

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Unsplash

A vásárlás az a módszer, amellyel az érzelmi életünkben lévő űrt próbáljuk kitölteni. Ez éppoly jellemző a nőkre, mint a férfiakra. 

Az érzelmi indíttatású vásárlás közben agyunkban dopamin szabadul fel: ez a boldogsághormon megerősít abban, hogy helyesen cselekszünk - pedig nem. Egyeseknek egyre több és több dopaminra van szükségük ahhoz, hogy megint elégedettnek érezzék magukat, ám így könnyen kialakul a függőség.

Az érzelmi vásárlás során a döntéseinket az érzelmeink irányítják, nem pedig az észszerűség vagy a szükség.

Az érzelmi töltetű költekezésre számos indokunk lehet. Van, akinél egy gyermekkori történésből fakad (sokszor irigyelt például egy osztálytársat a menő cuccai miatt). Tekinthetjük kompenzációnak, amivel megjutalmazzuk magunkat (hát ki mást?) valamely feladat teljesítése után. A fent említett, negatív érzelmek elleni vásárlás "terápiás" jellegű. Az impulzusvásárlás is az érzelemvezérelt vásárlások közé tartozik: meglátunk egy 40 százalékos leárazás címkét, és azonnal rohanunk megszerezni a tárgyat - függetlenül attól, hogy szükségünk van-e rá. A bosszúvásárlás is nagyon jellemző: egyesek azért vásárolnak drága tárgyakat, például egy motorkerékpárt vagy luxusórát, hogy "jól kiszúrjanak" valakivel (na persze igazán a bankszámlájukkal szúrnak ki, csak ez akkor nem tudatosul bennük). Ide sorolható még a hedonikus vásárlás: a leárazások idején kapja el az embert, és szinte válogatás nélkül szórja be az árut a kosarába. 

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Unsplash

Ennek csimborasszója a kényszeres vásárló, akinek szekrényében még eredeti csomagolásukban állnak a megvásárolt holmik, amelyeket pusztán a vásárlás öröméért vesz meg, nem azért, hogy használja is őket. Neki MUSZÁJ minden alkalommal vennie valamit - turkálókban figyelhetjük meg ezt a legjobban. Ebben különbözik a korábban említettektől, akiknek nem okoz törést az életében, ha a shoppingolásból mégis csak üres kézzel térnek haza. 

Az érzelmi töltetű vásárlás akkor válik súlyos gonddá, ha az illetőnek már a kapcsolatai is rámennek, mert állandóan konfliktusba kerül valakivel; vagy ha adósságba vagy fizetési fegyelmezetlenségbe torkollik (utóbbira jó példa az a szerencsejátékos szomszédunk, aki a gyereke tandíját játszotta el hónapokig, de a feleségének nem szólt róla).

Többféle megoldást javasolnak a szakemberek, de az igazán ütős módszer, a teljes absztinencia egyszerűen megvalósíthatatlan mai világunkban, pláne karácsony idején. Olyan sok konfliktus származna ebből, hogy nem érdemes megkockáztatni. Amennyiben viszont el kell járunk vásárolni, némi önismerettel sok pénzt tudunk megtakarítani.

Mindenki kérdezze meg magától, mielőtt beáll a kasszához,
hogy az adott tétellel vajon kifut-e a tervezett vásárlási keretből? 
Vajon több pénzt költünk-e másokra, mint amennyit ők költenek ránk? 
Azért vásárolok egy csomó ruhát és cipőt magamnak karácsonykor, mert több vendégségbe is kell mennem - vagy azért, mert Karácsony van... 
Vajon akkor is sok étel kell megvenni, ha nem jön a fél város vendégségbe? 
Miért érzek bűntudatot? (Talán rosszul viselkedtem, megbántottam a másik felet?) 
Mit akarok elérni ezzel a vásárlással?

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Pixabay

Azzal spórolhatsz meg egy csomó pénzt, ha a viselkedésedben trendeket és mintázatokat próbálsz azonosítani. Ez elsőre furán hangzik, de nagyon hasznos. Vásárlás előtt tedd fel a kérdést magadnak: az adott tárgyra szükséged van-e vagy csak akarod. Ha most nem veszed meg, vajon egy hét múlva is szükséged lesz rá? Azért akarod-e megvásárolni, mert az életedben most van valamilyen probléma, és átmenetileg elterelnéd erről a figyelmedet? Szánd rá az időt, és tekintsd végig, mi ez a probléma, milyen érzelmeket vált ki belőled, milyen gondolatokat inspirál, milyen cselekedetekre ösztönöz? 

A családi viszonyok nagyon összetettek, sokrétűek, mert eredendően társas lények vagyunk, de nem mindig kedveljük azokat, akikkel rokonságban állunk. Bármi is legyen az érzelmi probléma gyökere, a túlköltekezés nem old meg semmit - a hitelfelvételen túl. Sőt, elmélyítheti a válságokat, ha a megajándékozottak másképp éreznek.

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Pexel

Néhány egyszerű, de hasznos tipp:
- Vezess naplót a kiadásaidról.
- Kapcsold ki az emailes vagy telefonos értesítéseket, iratkozz le a vásárlásra ösztönző weboldalakról.
- Határozz meg egy költségkeretet és tartsd is magad hozzá.
- Írj bevásárlólistát és ellenőrizd le többször - és tartsd magad hozzá.
- Tartsd be a 48 órás szabályt - ha megtetszik valami, várj 48 órát a megvásárlásával.
- Ne menj olyankor vásárolni, amikor magad alatt vagy.
- Találj más módszereket a hangulatod javítására.
- Szorítsd rá magad, hogy legyenek vásárlásmentes napjaid.
- Változtasd meg, ahogy magaddal beszélsz: Ezt megérdemlem; Keményen megdolgoztam érte; Nem mehetek kétszer ugyanabban a ruhában bulizni; Mindenkinek van már ilyenje. Ezek helyett tedd fel magadnak a kérdést, és őszintén válaszolj rá: Szükségem van-e erre? Hogy fogom magam érezni holnap, ha most megveszem ezt?
- Ne érezd gyengeségnek, ha szakértő segítséget keresnél. Az önismeret fejlesztésében nagyon sokat segíthet egy mentálhigiénés tanácsadó vagy pszichológus. Kerüld a sarlatánokat!

Amennyiben pedig sikerül felismerned az igazi motivációidat, hogy miért cselekszel egy bizonyos helyzetben egy bizonyos módon, akkor ahelyett, hogy szőnyeg alá söpörnéd, és megoldatlanul halmoznád a problémáidat, végre elkezdhetsz pozitív változásokat elérni az életedben.

365Zö