Napsütéses és száraz hidegben télen is élmény lehet a kerékpározás, főleg, ha nem követed el az alábbi hibákat.

kerékpár tél városi életmód

KÉP: Pexels

 

A téli kerékpározás ellen sok tényező szól, ám némelyiküket viszonylag egyszerűen ki lehet iktatni. Ennek köszönhetően decembertől február végéig simán kerékpározhatsz akár munkába is, ha amúgy az időjárás és a fényviszonyok megengedik. Nézzük, milyen hibákat ne kövess el.

1. Használat után nem mosod le a járgányt
Nyilván egy átlagembernek nincs több kerékpárja, máskülönben télen a vacakabbikat használná. Így viszont érdemes nagyjából minden használat után, de legalább hetente egyszer lemosni a kerékpárt. Télen ugyanis az úttesten sokkal több kosz lehet, akár útszóró só maradék is, ami károsíthatja a csapágyakat, a vázat és akár az abroncsot is. Meleg mosogatószeres vízzel le kell mosni a kerékpárt, különösen a mozgó részeket, hogy megakadályozd a korrózió megjelenését. Ha van rá keret, ajánlott télre egy másik, olcsó kerékszettet vásárolni, a nyáron használt minőségi (drága) kerekek helyett.

2. Nem használsz elég lámpát
Ezen nem érdemes spórolni: inkább nézz ki úgy, mint egy guruló karácsonyfa, de legyél jól észrevehető. Télen akármikor leszállhat a köd, párás lehet a levegő, korábban (váratlanul korábban) sötétedik, tehát minden csökkenti a láthatóságodat. Ezért ne csak a kerékpárra, de magadra is tegyél lámpákat, minél többet, hátulra és elölre is. Ha az egyik kiég, legyen másik, illetve akár a hátizsákodba be is tehetsz egy tartalék elemet. 

3. Nem szerelsz fel sárvédőt
Sokan vannak, akik így közlekednek, pedig a téli időjárásban muszáj sárvédőt használni. Méghozzá nemcsak a hátsó keréken, hanem az elsőn is. Az állandóan felcsapódó mocskos létől nemcsak koszos leszel, hanem meg is fázhatsz, amit jobb elkerülni.

kerékpár tél városi életmód

KÉP: Unsplash

4. Nem öltözködsz rétegesen
A menetszél télen tényleg hideg tud lenni. Az is hiba, ha túl vékonyan öltözöl fel, és az is hiba, ha óriás pufidzsekiben próbálsz tekerni, mert csak beizzadsz. A megfelelő téli kerékpáros ruha véd a széltől és az esőtől, de kifelé páraáteresztő, hogy szárazon és melegen tartsa a testedet. Még akkor is, ha szép időt jeleznek előre, a hátizsákodban mindig legyen egy plusz réteg (például egy mellény), nem kell vastagnak lennie, de inkább eggyel több, mint kevesebb. Az arcodat is takard el maszkkal.

5. Nem véded a végtagjaidat
Érdemes egy jó téli kerékpároskesztyűt beszerezni, és ami ugyanilyen fontos, melegítő és vízhatlan cipővédőt, azaz kamáslit vagy kalucsnit. Olyat keress, aminek minél hosszabb a szára, hogy a bokádat is melegen és szárazon tartsa. Amíg nem tudsz vásárolni ilyet, esetleg próbáld ki, hogy a zoknid fölé egy réteg folpackot tekersz a lábadra, és így veszed fel a cipőt. Egész napra nem ajánlanám, de pár órára megteszi.

6. Nem a megfelelő abroncsot használod
Akárcsak a többi gumikerekeken guruló jármű esetében, a kerékpárnál is érdemes téli gumira váltani, amikor beköszönt a hideg évszak. A téli kerékpáros abroncs robusztusabb, vastagabb, erősebb, mint a nyári, de pont ez kell ahhoz, hogy stabilan guruljon a drótszamár. Nagyon ajánlott minden használat után átpörgetni a kereket, sérüléseket keresni az abroncson, illetve minél gyakrabban ellenőrizni a levegőnyomást benne, ami télen lehet 10-15 százalékkal kevesebb is, mint nyáron, hogy nedves úton is jól tapadjon a gumi.

kerékpár tél városi életmód

KÉP: Pixabay

7. Nem tartasz magadnál szerszámot
Ha már úgyis hátizsákkal közlekedsz, igazán elfér benne egy multifunkciós szerszám, amivel meg tudod húzni a lötyögő rögzítést vagy le tudod szedni a láncot. Az extra óvatosak egy tartalék belsőt is hajtogassanak bele a hátizsákba. 

8. Nem gondolod át a téli útvonaladat
Lehet, hogy az az út, amelyiken nyáron jársz munkába (iskolába, edzésre), télen nem megfelelő kerékpározáshoz, mert például nem elég védett a forgalomtól. Ne feledd, hogy hiába vannak olyan buszsávok, amelyekben lehet kerékpározni, ha a latyakot felcsapja rád egy busz, akkor minimum el lesz rontva a napod, de esetleg ennél is rosszabb történhet. 

365Zö