Ha az időjárás engedi, télen is lehet kerékpározni, de a drótszamár megfelelő tárolásáról ajánlott gondoskodnunk.

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Unsplash

 

Tavaly télen számtalan olyan hétvége volt, amikor hétágra sütött a Nap, és el lehetett menni tekerni egyet (teszem hozzá, kellett is a beigliszezon után). Nem érdemes tehát a kerékpárt a sufni vagy a pince mélyére eldugnunk a hideg évszakban sem, arra viszont ügyelnünk kell, hogy valamiképpen megóvjuk az időjárás szélsőségeitől a hideg évszakban is: ne érje túl sok eső, hó, fagy. Az alábbi képen látható kerékpár például biztosan nem szuperál ugyanúgy a jégcsapok elolvadása után:

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Pixabay

A nagyobb károk megelőzéséhez a sima esőponyva nem elég, feltétlenül hasznos fedett tároló, ami a talajtól is el van némileg emelve. Aztán már csak a körülményeken múlik, hogy mekkora lesz, elölről nyitott maradhat-e (telken belül van), avagy muszáj felszerelni rá egy zárható ajtót (ház előtt van). Az alábbi SK készített kerékpártárolók megvannak egy hétvége alatt: egyik nap megtervezzük és elrohanunk az anyagért, másik nap méretre vágjuk a hozzávalókat és összecsavarozzuk.

Na persze a végén feltétlenül érdemes a faanyag kezeléséről is gondoskodnunk egy időjárásálló lazúrozással. Nézzük, milyen tárolókat lehet egy kis célzott erőfeszítéssel összedobni.

Minden belefér

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

A 3x3custom oldalon egy lelkes anyuka egymaga dobja össze a fenti képen látható kerékpártárolót, a linkre kattintva oktatóvideót is találsz. Annyit érdemes pluszban rászánni a műveletre, hogy a tároló tetejére ragasszunk-szegeljünk bitumenes zsindelyt a csapadék ellen, illetve az egész építményt emeljük el a talajtól: állítsuk pár téglára vagy két darab stafnira, hogy ne rohadjon be az alja a téli csapadéktól.

Nyitható tetejű

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Pinterest

Ha csak alacsony tároló fér el az ablak alatt, akkor mindenképpen tanácsos nyitható tetővel készíteni. Ennek köszönhetően nem kell hajolgatva betuszkolni a kerékpárt a tárolóba, és könnyebb ki is venni onnan. A tároló tetejét és a padlót belülről is bitumenes lemezzel vagy más vízhatlan borítással érdemes lefedni, és lehetőleg elemelni a talajtól. A teljesen zárt kialakítású tároló lehetővé teszi, hogy egy lakattal zárjuk.

Függőleges tárolás

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

Ahol nincs sok hely vízszintesen, de lehet függőleges terjeszkedni, ott a szekrény formájú tároló építése a cél, mint ezt a Prodigal Pieces mutatja. A képen látható tárolóban hét kerékpár is elfér.

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

Részletes elkészítési útmutató és oktatófilm a fenti linkre kattintva látható. 

Síneken kihúzható

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Pinterest

Ahol minden négyzetcentiméter zöld terület számít, ott jöhet szóba a kissé bonyolultabb kialakítású, de nagyon elegáns látványt nyújtó tároló, amelynek síneken gördülő tárolótálcáját ki lehet húzni a virágágyás fölé. Természetesen a tetejét is zöld borítja, ami nyilván szükségessé teszi a tökéletes vízzáró fedést. A kerékpárok alá a lakásfelújításból maradt járólapok tökéletesek.

Minimális védettség

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Rotopino

Ez a tároló ugyan kevéssé véd a zord elemek ellen, de legalább egyszerű megcsinálni, és azért eléggé látványos is. Arra feltétlenül fordítsunk figyelmet, hogy az alja járdalappal vagy fagyálló járólappal legyen kirakva, illetve az egész szerkezetet vastagon kenjük át favédő lazúrral.

365Zö