Tegnap zárult a kampány: százezer hongkongi dollárt kértek, de közel másfél milliót kaptak az egyik közösségi adománygyűjtő oldalon az Omisonic fejlesztői, hogy szeptemberig piacra dobhassák a világ első vezeték nélküli ultrahangos mosóeszközét. Nem csoda, hogy ilyen nagy az érdeklődés a készülék iránt: emelje fel a kezét, aki tudja, hogyan lehet egyszerűen megtisztítani egy fürt szőlőt vagy egy átizzadt futócipőt...

Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság

A hagyományos mosógép termetes darab, amely az örvénylő víz, a hőmérséklet és a mosószer segítségével tisztítja meg a ruhákat. Az Omisonic ezzel szemben egy parányi eszköz, amely viszont erős ultrahangos vibrációt képes kelteni a vízben, ezzel megtisztítani a vízbe helyezett tárgyat, legyen bár az ruhanemű, zöldség, gyümölcs, ékszer, szemüveg, játék, fehérnemű, fogszabályzó, sminkecset, babaholmi stb.
Az ultrahangos vibráció több ezer mikroszkopikus méretű buborékot gerjeszt, amelyek a vízbe merített tárgy felületéhez ütközve parányi vákuumot hoznak létre, és így valósággal "lerobbantják" a koszt a felületről. Az ultrahangos tisztítás a legmakacsabb foltokkal is elbánik, mint a vörösbor, rozsda, fű, izzadtság, olaj vagy föld, és olyan mélységben tisztít, ami az eddigi módszerekkel elképzelhetetlen. A mikroszkopikus buborékok lepattintják a felületen lévő baktériumokat és más, szemmel nem látható szennyeződést: a saláta vagy az alma megtisztul a növényvédő maradványoktól is.
Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság
Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság
A vezeték nélküli készülék ideális utazáshoz, nyaraláshoz, táborozáshoz is. Az alig 80 grammos mosóeszköz bármelyik hátizsákba befér, ráadásul a segítségével kevesebb cuccot kell magunkkal vinni. Egy töltéssel nagyjából két kiló ruhaneműt képes tökéletesen megtisztítani, körülbelül annyi idő alatt, amennyit a hagyományos mosógép ökoprogramja is igényelne, azaz két óra alatt. Ezzel szemben egy átlagos mosógépnél 15-ször kevesebb vizet és 40-szer kevesebb energiát fogyaszt. Ezzel nemcsak a víz- és áramszámla csökken, hanem a természetnek is jót teszünk. Ha csak egy inget mosása a cél, nem kell a mosógépet beindítani. Ide kattintva olvashatsz arról, hogy mit csinálj az egyszer felvett ruhákkal.

Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság

Az elemmel működő, vezeték nélküli készülék tökéletesen biztonságos, és megfelel a legmagasabb vízállósági követelményeknek, azaz nem fenyeget áramütés veszélye. A mosógéppel ellentétben ennek szinte nincs is hangja, illetve bármilyen kényes ruhaneműt is képes megtisztítani, anélkül, hogy tönkretenné az anyagot. A gyapjú vagy a selyem sem megy össze, nem veszíti el a színét: nemcsak a holmikkal vagyunk kíméletesek, hanem a nyersanyagokkal való takarékosság révén a természeti erőforrásokkal is. Ráadásul nem kell többé kézzel mosni, súrolni, vagy költséges tisztítóba vinni a bepiszkolódott holmikat. 

Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság

A 2400 mAh Li-ion elemmel működő Omisonic egy (kétórás) feltöltéssel 150 percig működik, ami öt félkilós és félórás mosási menethez elég. A mosóeszköz Bluetooth kapcsolattal éri el az okostelefonunkat, amelyre letölthetjük a vezérlő applikációt. Ez kiszámítja az optimális mosást attól függően, mit kell megtisztítani és annak mi a súlya. Az app javaslatot tesz a mosási időre, a víz hőmérsékletére és a szükséges mosószer mennyiségére is. Ez is zöld szempont. Akárcsak az, hogy az Omisonichoz kifejlesztettek egy csomagolásmentes mosószert, amely lapokká van préselve: ebből dobunk egyet a vízbe a mosáshoz, amennyiben egyáltalán szükséges. Korábbi cikkemben itt írtam a dehidratált mosószerekről, mint forradalmi szemléletváltásról. 
Omisonic ultrahangos mosógép energiatakarékosság

Hiver't-Klokner Zsuzsanna