Ez lesz a világ első olyan települése, amely több energiát, ivóvizet és élelmiszert állít elő, mint amennyit elhasznál, ezért nevezik klímapozitívnak. Amikor megépül, az öko- és egészségturizmusból is számíthat bevételre az egyiptomi Nexgen.

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

KÉP: URB

 

Az új zöld város Kairótól keletre épülhet fel, alapterülete nagyjából 580 hektár lesz. A tervezett kilencezer lakóegységben nagyjából 35 ezren lakhatnak majd. A lakások a legkülönfélébb jövedelmi csoportok számára elérhetők lesznek. Nem csupán az építkezés, hanem Nexgen működtetése is legalább tízezer új munkalehetőséget teremt, hiszen az új város élmiszer-, energia- és vízellátásáról, illetve a hulladék-hasznosításról és szennyvízfeldolgozásról helyben gondoskodnak. Így teremtenek úgynevezett körkörös zöld gazdaságot a városban.

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

Az ilyen értékek (és nyilván a hipermodern építészeti elemek) miatt is várható, hogy Nexgen valóságos ökoturista-mágnessé válik, ahová szerte a világból érkeznek magánszemélyek és cégek tanulmányutakra. Ők luxuskempingtől (glamping) kezdve ötcsillagos ökohotelig széles árfekvésben találnak majd szállást. A zöld technológia vívmányai mellett a projektfejlesztő URB építésziroda az egészségügyi létesítmények kialakítására is nagy hangsúlyt fektet, így akár egészségturizmus is megvalósítható a városban, ahol kis falu épül az autizmussal élők számára, emellett rehabilitációs intézményeket is létesítenek. A sportolni szeretőknek a város körüli körgyűrű mentén és bent a központban futóköröket alakítanak ki.

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

Nexgen lényegében ötvözi a zöld építészet vívmányait: a város épületeinek tájolása északnyugat-délkelet irányú lesz, ezzel mérséklik a hűtési energia igényt, illetve kellő árnyékolást és széljárást teremtenek az épületek között, ahol az utcák zöld folyosókként szolgának. A település népsűrűsége a központi magépületekben lesz a legnagyobb, ezzel is mérsékelve a közlekedési igényt. A városban minden szolgáltatás elérhető néhány perces sétával: Nexgen lesz a világ leginkább gyalogolható városa. Az épületek között kerékpárral és elektromos rollerrel lehet közlekedni. Autóhasználat kizárólag a település körül körgyűrűn engedélyezett, természetesen elektromos meghajtással, hogy megvalósuljon a szén-dioxid-mentes közlekedés. 

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

A város topográfiájából adódóan a vízelvezető medrekben (wádikban) begyűjtött csapadékvíz a központi gyűjtőkbe halad, ahol hasznosítják. Például a település körüli multifunkciós farmokon, ahol a napelemtáblák árnyékában folyik a precíziós növénytermesztés. A városon belüli biodómokban is termelhető élelmiszer, lesz közösségi kert, akvapóniás ültetvény, vertikális farm, víztisztító halfarm és megannyi innovatív újdonság. Mindezek célja, hogy a lakosok élelmiszerszükségletének minél nagyobb hányadát helyben termeljék meg. A napelemes vízgenerátorok a levegő páratartalmából állítanak elő ivóvizet.

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

Nexgen okosváros is lesz, hiszen az információtechnológiai (ICT) és IoT (Internet of things, dolgok internetje) ötvözésével minden eszköz csatlakozik a hálózathoz. Ezzel megteremthető a város szolgáltatásainak hatékonyabb, intelligensebb és együttműködő ökoszisztémája. Minden épületet felszerelnek mozgás-, pára-, tűz-, füst-, hőmérséklet- és zajérzékelőkkel, hogy felügyelhessék a biztonságos és hatékony működtetést. Az energia-, víz-, élelmiszerfogyasztás, szennyvíz és hulladék, illetve levegőminőség folyamatos monitorozásával a város mérhetően jobb életminőséget kínál a lakosoknak, akik ennek köszönhetően jobb testi és lelki egészségi állapotra is számíthatnak. 

urbanisztika városi élet levegőminőség napelem vertikális farm ökoturizmus

"A Nexgenhez hasonló net-zéró, tehát az önmaguk szükségleteit előállító és környezetterhelését ellensúlyozó  városok megtervezése és felépítése már nem pusztán a fantázia szüleménye. Manapság a szükség is diktálja, hogy olyan településeket hozzunk létre, amelyek biztosítják lakóiknak a szükséges élelmiszereket, energiát és vizet -- mondta Baharash Bagherian, a Nexgent tervező URB építésziroda alapítója és ügyvezetője az inhabitat ökofolyóirat kérdésére. -- Ez a fenntartható városok következő evolúciós lépcsőfoka, amelyben innovatív, multifunkciós megoldások adnak választ a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra. Nexgen a fenntartható és élhető városok legnívósabb mintapéldája."

365Zö