Mikroapartmannak nevezik azokat a lakásokat, amelyek alapterülete nem éri el a 10 négyzetmétert. Van, akinek még ez is sok.

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

 

A világ egyik legdrágább városa Tokió, ahol ezért az ingatlanfejlesztők előszeretettel építenek egészen parányi lakásokból álló társasházakat. A japán fővárosban az átlagos lakásméret 65,9 négyzetméter, de nem ritka, hogy négyfős családok 40-45 négyzetméteren élnek. Ám az úgynevezett háromtatamis szobák még ezeknél is sokkal kisebbek.

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Living.rise-corp.tokyo

Tataminak nevezik a hagyományos japán szőnyeget, amely rizsszalmából és a békaszittyó nevű fűféléből készül, kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles (kb. 180x90 cm), vagyis 1,62 négyzetméter területű. A tatamu szó jelentése "felteker", hiszen ezeket a szőnyegeket nappalra elteszik. A háromtatamis szoba alapterülete csak egy kicsivel nagyobb, mint egy pingpongasztal mérete.

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

Na de elég a szörnyűlködésből, mert közben meg nagy a kereslet ezekre a pirinyó lakásokra. Fiatalok számára ideálisak lehetnek az önálló életkezdethez. A szigetországbeli Spylitus ingatlanfejlesztő 2015 óta épít ilyen mikrolakásos társasházakat, amelyekből már 100-at felhúztak a több mint 1500 bérlőjük számára. Hét év után is azt tapasztalják, hogy folyamatosan nő a kereslet ezekre az apartmanokra. 

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

Noha az alapterületük 3x3 méter, a belmagasságuk átlagosan 365 centiméter, hiszen belülről ezek a cipősdoboz-lakások kétszintesek: a galériára kerül az ágy. Kialakításuk egyszerű, de igényes, a fehér padlók és falak tágasságérzetet keltenek, a lakásokba mosógépet, hűtőszekrényt, kanapét és dolgozóasztalt is beszuszakolnak. Illetve ezekből lehet választani igény szerint. A bejárat mellett nyílik a külön zuhany és vécé.

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

A New York Times által megkérdezett lakók közül néhányan lemondtak a mosógépről, helyette például cipősszekrényt tettek be, és a ruhákat pénzbedobós mosodába hordják hetente egy-két alkalommal. Vannak olyanok, akik a szüleiknél tárolják a nagyobb holmijaiakat, továbbá szezonváltáskor hozzák-viszik a megfelelő ruhákat-cipőket. (Érdemes a NYT fent linkelt cikkére kattintani szuper fotókért.)

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

Másokat a fenntarthatóságot elősegítő önmérsékletre késztet a mikrolakás, hiszen nagyon meg kell fontolni minden vásárlást, ha el akarnak férni a lakásukban. Az viszont mindenképpen a mikrolakások előnyének tudható be, hogy ezeknek a rendbentartása, kitakarítása tényleg nem vesz el sok időt. 

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

A Spylitus-apartmanházak egyébként nem tartoznak a legolcsóbbak közé, viszont mivel általában jó környéken, belvárosban és metróközelben vannak, azért elkérnek értük átszámítva 144-267 ezer forintot havonta, miközben a huszonévesek átlagkeresete 612-719 ezer forint átszámítva a japán statisztikai hivatal adatai szerint, idézi az amerikai napilap.

lakás otthon Tokió urbanisztika

KÉP: Spylitus

De azért ebből lehet takarékoskodni, ha valaki esetleg családalapítást tervez, és nagyobb lakást szeretne. Olyanok is vannak, akiknek a cipősdoboz méret teljesen bevált, és inkább még kisebb vagy olcsóbb környéken lévő mikroapartmant keresnek.

365Zö