A franciaországi Bordeaux városában felépült egy olyan öko-lakópark, amelynek nemcsak a formája különleges, hanem külső burkolata is többfunkciós.

KÉP: MVRDV

 

A Garonne folyó keleti partján, a bordeaux-i Bastide negyedben, a botanikuskert szomszédságában álló Ilot Queyries lakópark maga a megvalósult épületszobrászat, már amennyiben a megszokottól egészen eltérő formákból épült fel. Akármelyik oldaláról vagy felülről nézzük a kilencemeletes épületet, különleges látványban lesz részünk. A tetősíkok például 14-45 fokos szögben állnak, nagyon mozgalmas hatást keltenek. Mindez nem volna lehetséges a különleges kültéri kerámiaburkolat nélkül.

A lakópark tervezői olyan épületet álmodtak meg, amely kiállja az idő próbáját, és nem avul el az évek múlásával sem. Nagyon sok mai lakóparkban alig találunk igazán modern elemeket, de a bordeaux-i épületnek sikerült ötvöznie a kortárs hatásokat a város építészeti hagyományaival. Formája tükrözi az óváros elemeit, egyúttal belesimul abba a lakóövezetbe, amely a kerületi parkot öleli körül. 

A környék voltaképp egy 35 hektáros (35 ezer m2) urbanisztikai kísérlet, amelynek célja, hogy a folyami kikötő öreg csarnokait, a raktárépületeket és a vasúti síneket hogyan válthatnák fel zöld növényekkel övezett, egyszerre modern és bensőséges jellegű lakóházak, kulturális és kereskedelmi létesítmények. 

Ennek egyik első eleme az Ilot Queyries lakópark, amelyben 308 lakás (közte 163 önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás), garázs, üzletek, tetőétterem kapott helyet. A COVID alatt megtanultuk becsülni az erkélyeket, nos, itt minden lakáshoz tartozik erkély vagy terasz. 

Az épület természetesen a legújabb energetikai fejlesztésekkel rendelkezik, de a gépészeten túl a lakótömbök formája is segíti a szél járását, illetve az épület középső kertje is hozzájárul a lakók komfortérzetéhez. A fenntarthatóságot fokozza, hogy a 6-10 méter szélességű utcákat kifejezetten a gyalogosok és kerékpárosok igényeihez igazították.

A holland MVRDV építészstúdió által tervezett épület fő attrakciója a különleges kerámiaburkolat, amelyet az Agrob Buchtal gyártott. A lapok eltérő formájúak az épület különböző részein. A halványszürke színű lapok kellően világos árnyalatúak ahhoz, hogy ne vakítsák el az arra járókat, ugyanakkor visszatükrözzék a fényt, amelynek környezetvédelmi oka van: ennek köszönhetően az épület körül nem alakul ki a városi hősziget jelenség, amelynek során az épület napsütésben túlságosan átforrósodik, éjszaka pedig kibocsátja magából a hőtömeget, ettől a környék átlaghőmérséklete emelkedik. 

A KeraTwin nevű intelligens homlokzati kerámiaburkolat önmosó rendszerrel van kiegészítve, ami hosszú élettartamot és alacsony karbantartási igényt biztosít. A kerámialapok antibakteriális tulajdonságúak és ellenállnak az időjárás miatti eróziónak, a légszennyezésnek (savas eső), illetve a mohásodásnak. Az a legmenőbb bennük, hogy természetes módon megsemmisítik a légszennyező nitrogén-oxidokat, ezzel az épület körül tisztábbá válik a levegő, aminek biztos örülnek az ott lakók. 

365Zö