Nagyot villantana Róma, ha elnyeri a 2030-as világkiállítást: az EXPO területén sok érdekes létesítmény mellett a világ legnagyobb városi napelemparkját hoznák létre - nem is akármilyen módon!

KÉP: CRA

 

Jelenleg négy város van versenyben a 2030-as világkiállítás megrendezési jogáért: a dél-koreai Buszan, az ukrajnai Odessza, a szaúd-arábiai Rijád és az olaszországi Róma (vicces, de van jelentősége, hogy "olaszországi", mert máshol is van Rome nevű város, csak az Egyesült Államokban például 13 államban is). Lényeg a lényeg, a jelöltek benyújtották a pályázatukat, és a római egészen elképesztő részleteket tartalmaz.

KÉP: CRA

Az örök városnak is nevezett Róma évezredek óta megihleti a világot grandiózus létesítményeivel. Az ókortól kezdve mintául szolgál például a templomépítészet, a vízvezetékek vagy az úthálózat kialakítása terén. Amennyiben elnyeri a világkiállítás megrendezésének jogát, a római EXPO is minden bizonnyal elnyeri sokak csodálatát.

KÉP: CRA

A tervek szerint a különleges napelempark építéséhez a világkiállításon résztvevő minden ország hozzájárulna, hiszen ez a létesítmény látná el energiával az EXPO épületeit, valamint a környékbeli külvárosi negyedek légszennyező kibocsátását is kompenzálja. Az EXPO épületei úgy épülnek, hogy a világkiállítás után eltérő funkcióval hasznosítani lehessen őket. A tervezett helyszín a Tor Vergata nevű terület, a szomszédságban a hasonló nevű egyetemmel és annak kampuszával, illetve egy sűrűn beépített, kissé elhanyagolt lakónegyeddel. 

KÉP: CRA

Az olasz pályamunkát a Carlo Ratti Associati (CRA) építésziroda állította össze szakértők bevonásával. Az Expo Solar Park névre keresztelt napelempark 150 ezer négyzetméteres lesz (ennél kicsivel nagyobb, 160 ezer négyzetméteres Győrben az Audi Hungaria Zrt logisztikai központjának tetején kialakított, 36 ezer napelemből álló napelempark, amely Európában a maga nemében a legnagyobb). A római napelempark csúcstermelése 36 megawatt lehet. 

KÉP: CRA

Ami a napelempark igazi különlegessége, hogy a napelemek egy része esernyőszerűen kinyíló vázakra lennének telepítve, amelyek kinyitva árnyékot vetnek az alattuk sétáló látogatókra. Rossz időben vagy éjszaka pedig össze lehet csukni a napelemeket (kissé úgy, mint amikor a szél kifordítja az esernyőt). Madártávlatból nézbe a "napelemfák" gigászi mozaikká állnak össze. A létesítmény energiarendszerének központja az Energia Grid 0.0 pavilon lenne, amely legmagasabb épületként párologtatásból nyerné a hűtését. 

KÉP: CRA

A tervezők szerint a római világkiállítás "megvalósult utópia" lehetne, amely új projektek és ötletek születéséhez is hozzájárulhat. "Szeretnénk elérni, hogy a természetes ökoszisztéma és a műszaki újdonságok harmonikusan együtt tudjanak létezni, működni. Ezzel az urbanista fejlesztések új modelljét szeretnénk megalapozni" - olvasható a pályázatban. A rendezési jog elbírálására 2023 novemberében kerül sor, akkor dől el, hogy melyik város rendezheti a világkiállítást.

KÉP: CRA

365Zö