A szigorú boltzár miatt (is) meg kell becsülni a 2021-es nőnapra kapott virágot, törekedni kell arra, hogy minél tovább szép és friss maradjon a vázában. Ehhez nyújt segítséget az amerikai Massachusetts Egyetem kertészeti tanszékének tanulmánya, amelyet az alábbiakban kivonatoltam. Sőt, ha lejjebb görgetsz, még egy összesítést is találsz a különféle virágok eltérő igényeiről.

KÉP: Pexels

A vágott virágok különféle fiziológiai változásokon mennek keresztül, miután levágták a szálakat a tőről. Az optimális állapot (=minél hosszabb frissesség) érdekében oda kell figyelni a vázában lévő víz összetételére, a helyiség hőfokára, a betegségek megelőzésére. 

Még mielőtt belemélyedünk a tartósító oldat készítésébe, hadd tanácsoljam, hogy amint megkaptad a virágot, tedd azonnal vízbe, de még előtte metszőollóval vágj le egy kicsit a szár végéből ferde metszéssel, hogy megnyisd a szállítás közben valószínűleg összeszikkadt szár vízfelvételi képességét. Ha nincs metszőollód, használhatsz egy sniccert is vagy egy pengét. A lényeg, hogy a vágás ne legyen roncsolt felületű. A japán virágrendezés (ikebana) művészei állítják, hogy a vágás víz alatt történjen, tehát a szár és a metszőolló is vízbe legyen merítve, mert ezzel megakadályozod, hogy légbuborékok jussanak a szárba, és "eldugítsák" a vízfelvétel útját. Továbbá érdemes a vízszínt alatti leveleket és töviseket eltávolítani a szárról, mert azoktól gyorsabban megposhad a víz.

Cukor! A Massachusetts Egyetem kertészeti szakemberei szerint azért kell valamennyi cukrot adni a váza vízhez, mert a virágokat még azelőtt vágják le, hogy teljesen kifejlődtek volna. Márpedig a bimbók kinyílásához, teljes virággá fejlődéséhez szénhidrátra van szüksége a növénynek. Bizonyos mennyiségű szénhidrátot tárol a levelekben és a szárban, de ez nem feltétlenül elég a virág kinyílásához. A növény anyagcseréje miatt még a teljesen kinyílt virág is igényel tápanyagot. Ha a tárolt szénhidrát mennyisége alacsony, a levelek és a virágok gyorsan elhervadnak, illetve alacsony CH-szintnél a szirmok fakó színűek lesznek. Az étkezési cukor teljesen megfelelő a növények szénhidrátigényének fedezésére, de mivel a cukros oldatban könnyebben szaporodnak a mikroorganizmusok, ezért a víz fertőtlenítésére is szükség lesz (lásd lejjebb).

A cukor optimális mennyisége a virág fajtájától függ, de a legtöbb virág az állandó 2 százalékos cukoroldatot hasznosítja legjobban. Ezt az oldatot úgy tudod előállítani, ha 20 gramm kristálycukrot feloldasz egy liter vízben [20 gramm cukor = kb. 4 csapott kiskanál kristálycukor, de függ a kanál méretétől, érdemes inkább konyhai mérlegen ellenőrizni -- A szerk.]. Az oldatot mindennap frissen készítsd el, hiszen a növény felszívja a tápanyagot. 

Löket-módszer: A vágott virág "felturbózásához" használt módszer, ha éjszakára nagyon cukros vízbe állítod, amitől felhalmozódik a szárban és a levelekben a virág kinyílásához szükséges cukor. A kardvirágot pédául lehet 20 százalékos cukoroldattal "meglökni", ettől még a csúcsán lévő bimbók is kinyílnak, nagyobbak lesznek, és a szár is tovább bírja a vázában. De ez a módszer nem mindegyik virághoz alkalmas.

Fertőtlenítő! Ahhoz, hogy a cukros oldatban ne szaporodjanak el a kórokozók, fertőtlenítőszerre van szükség. Vágott virágokhoz az optimális oldat 50 ppm hipó vagy más fertőtlenítőszer, vagyis 1 ml 1 liter vízhez. Az 1 ml patikában kapható szemcseppentővel adagolható ki legkönnyebben, ha nincs ilyened, akkor tényleg csak néhány cseppet tegyél a vízbe, nehogy túl erős legyen. A hipó a nap folyamán lebomlik a vízben, de hát a cukor miatt úgyis naponta frissen kell készítened az oldatot. A hipó a szár elszíneződését okozhatja.

Citromsav! A tartósító (cukros-hipós) oldat kulcsfontosságú eleme a citromsav, amely az oldat pH-értékének csökkentésével javítja a víz felszívódását a szárban, ezzel megakadályozva a hervadást. Ha a virág már hervadtan érkezik a nőnapi köszöntésre, érdemes tisztán citromsavas vízbe tenni őket (cukor nélkül), hűvös és sötét helyre fél napra. Utána át lehet tenni a fent részletezett cukros oldatba. Citromsav kapható patikában és minden élelmiszerboltban. Az optimális oldat töménysége vízminőségtől függően 350-500 ppm, nagyjából 1 gramm kell 2 liter vízhez. Akinek van indikátorpapírja, állítsa be úgy a víz savasságát, hogy a pH-érték 3,5 legyen.

Tartósító oldat receptek: 
1 db 0,33 l-es cukros és citromos szénsavas üdítőhöz adj 3 x 0,33 l vizet és 1,2 ml hipót
vagy
2 evőkanál friss citromlevet, 1 evőkanál cukrot, 1/2 evőkanál hipót keverj el 1 liter vízben. Cseréld mindennap!

Melyik virág milyen töménységű cukoroldatot igényel?

NÁRCISZ: nem igényel cukros oldatot, ezért ne tedd más virágokkal össze a vázában
GERBERA: akár 6%-os töménységű is lehet a cukoroldat
KARDVIRÁG: 4-6%-os oldat mindennapra, illetve 20%-os oldat a virágzást segítő éjszakai "löket"-hez
LILIOM: 2-3%-os oldat mindennapra, de ennél töményebb oldat a levelek sárgulását okozhatja
MARGARÉTA: legfeljebb 0,5%-os cukoroldat, de inkább ne tegyél cukrot a vázába
BAZSARÓZSA: 2%-os cukoroldat segíti a virágok nyílását és tovább eláll a vázában a virág
FÜZÉRAJAK: 2%-os oldatban kétszer hosszabb ideig eláll a virág
OROSZLÁNSZÁJ: 1,5%-os cukoroldatban a szár csúcsán lévő bimbók is kinyílnak és színesebbek lesznek
TAVASZI LEDNEK: éjszakára tedd 4%-os cukoroldatba, nappalra 2%-os oldatba
TULIPÁN: nem igényel cukros oldatot, vagyis legfeljebb nárcisszal tedd össze egy vázába, és csak hipót tegyél a vízbe

A többi virágfajtát tedd átlagos cukoroldatba.

+1 tipp: Amikor mindennap cseréled a vizet, alaposan mosd ki a vázát is, erre az időre is tedd vízbe a virágot, és roncsolásmentesen csípj le egy kicsit a szár végéből!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna