Kicsit döcögve, de azért kezd tavasz lenni, aminek legszembetűnőbb jele, hogy hirtelen tele lett a kert gyomokkal. Utáljuk vagy szeressük őket?

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Pexels

 

A gyomokat sokan ki nem állhatják, pedig vannak közöttük csodaszépek, illetve dicséretes, mennyi életerőt mutatnak. Az év nagy részében érdemes kordában tartani őket, de ilyenkor, tavasszal akár hasznukat is vehetjük. Például hihetetlenül pontosan elárulják, milyen is a talaj minősége a kertünkben: tömörödött, meszes, pangó vizes stb. Erről ide kattintva olvashatsz egy fotókkal illusztrált összeállítást. Sőt, azt is megtudhatod, hogyan készíts gyomokból erjesztett folyékony trágyát. Na de lássuk, milyen hasznot is remélhetünk a tavaszi gyomoktól!

1. Védik a talajt
Április még odébb van, de az elmúlt hetekben már így is a bolondok havát idézően szeszélyes volt az időjárás: hol erős szél szárította ki a talajt, hol fel-le ugrált a hőmérséklet, de közben meg csapadék nem igazán volt. A tavasszal szárba szökkenő gyomnövények haszna, hogy mivel jelentős részük oldalirányba terjed, illetve gyökereik gyorsan megerednek, védik a felső talajréteget a túlzott kiszáradástól, egyúttal attól, hogy a poros réteget elhordja a szél. 

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Unsplash

2. Javíthatják a talaj minőségét
Némelyik gyomnövény kifejezetten jó hatással van a talaj minőségére. A még nem virágzó gyomokat kapálással érdemes beforgatni a talajba, hogy az onnan felszívott tápanyagokat visszajuttassuk, illetve a gyomot zöldtrágyaként használjuk. Nitrogénben kifejezetten gazdag gyom a kövér porcsin és a csalán, a tyúkhúr pedig ideális zöldtrágya - de persze virágzás előtt. Amennyiben már magot hozott, akkor muszáj kiszednünk a talajból.

3. Serkentik a talajéletet
A mély gyökerű gyomok, különösen a karógyökerűek afféle csatornát nyitnak a mélyebb talajrétegek irányába, amelyen át a csapadékkal a felszínről lejuthatnak a mélybe is a tápanyagok, illetve a levegő. Ezért nagyon hálásak lesznek a talajlakó élőlények, a gombák, férgek, baktériumok. Az ilyen gyomok (például a gyermekláncfű) a talaj szerkezetének javításával elősegíthetik, hogy minél kevesebbszer kelljen bolygatni a talajt például ásással.

4. Vonzzák a hasznos rovarokat
A méhek első tavaszi táplálékforrása éppen az előbb említett gyermekláncfű (pitypang), amely korán virágot hoz és nektárt kínál a beporzó rovaroknak. Ugyanilyen jó méhlegelőnek a tyúkhúr, az árvacsalán, a kék virágú perzsa veronika, a kerek repkény vagy a vadkakukkfű.

Három nagyon hasznos gyom

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Wikipedia

Nagy útifű: Gazdag káliumban, kénben, magnéziumban, mangánban, vasban, tehát ha a levelét levágjuk és a komposztba tesszük, akkor ezek az ásványi anyagok idővel visszakerülnek a talajba. A gyökerének kihúzásával nem kell fáradni, mert vagy elhal magától és akkor szerves anyaggal dúsítja a talajt, vagy majd idővel újranő, de akkor a levelét hasznosítjuk.

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Wikipedia

Tyúkhúr: eleink salátának, főzeléknek fogyasztották ezt a koratavasztól zöldellő növényt. A tyúkhúr a gyakran bolygatott talajokon jelenik meg, a talaj tápanyaghiányos mivoltára utal. Akinek tetszik a zöld tenger, meg is hagyhatja, mert idővel magától visszahúzódik.

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Pixabay

Gyermekláncfű: mély gyökerében felhalmozódik a kálium, foszfor, kalcium, réz, vas és magnézium, tehát amikor ez a gyökér természetes módon lebomlik, ezek a tápanyagok a talajt gazdagítják. A pitypang nagyon fontos legelő a beporzó rovaroknak. A növény levelei salátaként fogyaszthatók.

365Zö