Lehet udvariaskodni, de attól nem lesz szép a kertje annak, aki most vág bele a nagy feladatba. Szezon előtti tippek minden kezdő kertésznek!

KÉP: Pixabay

 

Kopogtat a tavasz, naponta dőlnek meg a melegrekordok (bár ez annyiban aggasztó, hogy egy olyan aszályos nyarat vetít előre, mint amilyen a tavalyi volt), mindenki elkezdte tervezgetni a kerti munkákat. Ha  most csinálod először, az alábbiakban olyan hibák felsorolását találod, amelyeket érdemes volna elkerülni, ha pihenni és gyönyörködni szeretnél a kertedben, nem pedig bosszankodni.

1. hiba: nem megfelelően öntözöl
Három évvel ezelőtt ültettem két kis arizonai ciprus csemetét. Bár tudom, hogy Arizona nem Kanadában van, sőt, mégis elkövettem azt a hibát, hogy túl gyakran locsolgattam a ciprusaimat. Ennek két szomorú következménye lett: az egyik fán megjelent a kéregrák, amelyet ugyan próbálok zsurlófüves lemosással karban tartani, de gyógyíthatatlan fabetegség. Ennél sokkal feltűnőbb, hogy a múltkori heves szélviharban mindkét fa (most már két és fél méteresek) megdőlt. Vagyis túl sekély a gyökérzetük, nem tartja meg őket függőlegesen. Miért sekély a gyökér? Egyrészt meg az arizonai ciprusnak eleve viszonylag sekély a gyökérzete. Másrészt pedig túl sok vizet kapott felülről, nem is kellett a gyökérnek mélyre lefúrnia. Így viszont a stabilitás rovására ment a jó szándék. 
Nagyon utána kell nézni, hogy a kertbe tervezett növények közül melyik mennyi öntözést igényel. Érdemes a hasonló igényű növényeket egymás szomszédságába ültetni. Biztos van olyan, ami akár naponta is örül egy kis víznek, de ha mégsem, akkor a túlöntözéssel többet ártasz, mint használsz.

KÉP: Unsplash

2. hiba: helytelen a tápanyag utánpótlás
Körültekintéssel trágyázd vagy tápoldatozd a növényeket! Nézz utána, melyik növény milyen tápanyagot igényel. Ellenőrizd a növény fejlődését, a levelei állapotát, virágai vagy termései számát. Ha például a rózsának szép erős és egyenes új hajtásai nőnek, de virágozni nem akar, akkor túl sok nitrogén van a tápjában (legyen bár az oldat vagy granulátum), viszont túl kevés kálium. 

3. hiba: nem veszed figyelembe az éghajlati adottságokat
Klasszikus példa a tuja: mindenki azt hiszi, hogy igénytelen növény, elvan locsolás nélkül is. Csakhogy a tuja eredeti élőhelye Kanada keleti része és az USA észak-keleti része - na ez meg pont nem a sivatagos Arizona. Egy egyméteres tujának nyáron napi 2-3 liter vízre is szüksége van, de ősztől tavaszig is igényli a heti 10 litert. Az öntözést kora reggel, nyáron hajnalban végezzük, mert ha este öntözünk, és a tuja levele éjszakára nedves marad, megjelennek a gombabetegségek.

KÉP: Pexels

4. hiba: beengeded az inváziós növényeket
Ha egy növény (vagy virágmag) csomagolásán olyanokat olvasol, hogy: Rendkívül ellenálló, Újraveti magát, Életerős, Igénytelen, akkor készülj fel arra, hogy hamarosan tele lesz vele a kerted. Ott is, ahol nem akarod. Ilyen rettenetesen erőszakos növény például a gyöngyvirág, a fürtös gyöngyike, a nefelejcs vagy a sásliliom. De megjárhatod a zöldfűszerekkel, mint a menta és a citromfű, amelyek szintén elkezdenek kontrollálhatatlanul terjedni. És vannak olyan fák is, például egyes, gyökérsarjképződésre hajlamos meggyfa-fajok, amelyek mindenhol megjelennek a kertben, és csak a teljes gyökér kiásásával lehet tőlük megszabadulni, ami nagyon nagy munka.

5. hiba: minden rovart elpusztítasz
A növények körül szállongó rovarok nem feltétlenül valamely rettenetes betegség terjesztői. Lehet, hogy kifejezetten szüksége van rájuk a növénynek a beporzáshoz vagy a kórokozókkal szembeni küzdelemhez. A katicabogár nagyon hasznos, mert irtja a levél- és pajzstetveket. A darázs begyűjti a kártékony hernyókat. Felmérések szerint a kertben lévő rovarok alig 5 százaléka jelent valódi kártevőt, a többinek mind van valamilyen hasznossága. Tehát szigorúan tilos az egész kertet bepermetezni növényvédőszerekkel.

KÉP: Pixabay

6. hiba: túlzsúfolod a kertet
A kezdő kertész lelkes, viszont nem veszi figyelembe, hogy a növényeknek bizonyos élettérre van szüksége a megfelelő fejlődéshez és az egészségük fenntartásához. A túl zsúfoltan ültetett növények körül nem jár a levegő, ezért hajlamosak lesznek a betegségekre, és stresszeli is őket a nem megfelelő környezet.

7. hiba: kihagyod a gyomlálást
Minden kert igényel valamennyi gondozást. A gyomokat azért érdemes még fiatalon kihúzni a földből, nehogy virágot és magok hozzanak, vagy a felszín alatt terjeszkedni kezdjenek a gyökereikkel. A megfelelően vastag mulcsréteg vagy a geotextil sokat segíthet a gyomok ellen.

365Zö