Vásárláskor döbbentem láttam, hogy a tojás darabja 64 forintba kerül a szokásos 34-39 Ft helyett. Mivel gyakran sütök, muszáj felderítenem, milyen olcsóbb élelmiszerekkel lehet helyettesíteni a tojást. Egy tojásallergiás barátunknak egyszer már sütöttem tojás helyett banánnal, és remekül bevált. Nézzük, mi mindent lehet még használni!
KEVERT TÉSZTÁKHOZ
Banán
Az érett banán ugyanolyan szaftossá teszi a tésztát, mint a tojás, de picit módosítja a süti ízét, ezt vedd figyelembe.
Átváltás: 1 kisebb banán = 1 tojás
Lenmag
Azért teszünk tojást bizonyos tésztákba, hogy segítsen összekötni az alkotórészeket. Erre alkalmas az őrölt lenmag is, ráadásul szuper egészséges. Próbáld ki palacsintában is!
Átváltás: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz (zselatinszerű pép lesz belőle) = 1 tojás
Chiamag
Még egészségesebb, mint a lenmag, de drágább, viszont kis mennyiség kell belőle.
Átváltás: 1 evőkanál (őrölt vagy egész) chiamag + 3 evőkanál víz (zselatinszerű pép lesz belőle) = 1 tojás
Almaszósz
Magházával együtt addig kell főzni a cikkelyekre vágott almát, amíg megpuhul, aztán át kell passzírozni pürévé, hogy a magházat és magokat eltávolítsd belőle. Megcukrozni nem kell! Ahhoz, hogy ne barnuljon be, egy csipetnyi citromsavat tegyél bele. Ha szükség van a tojás habosító képességére is a sütemény elkészítéséhez, a liszthez keverj 1/2 kiskanál sütőport. Más gyümölcsből is készíthető szósz, csak legyen magas a pektintartalma, pl. körte. A gyümölcsszószok kicsit elnehezítik a tésztát, de ideálisak kevert tésztákhoz (muffin, brownies). Az adott gyümölcs íze befolyásolhatja a süti ízét, ezt vedd figyelembe. A kész püré jól fagyasztható.
Átváltás: 60 ml almaszósz = 1 tojás
Tofu
A szójatúró az olyan receptekben helyettesítheti a tojást, amelyek például valamilyen öntet vagy lepény feltétének összefőzéséhez-összesütéséhez igénylik a tojást. A tofu nem képes habosítani, felfújni a keveréket, tehát ha ez is elvárás, egy csipet szódabikarbónát érdemes lehet hozzáadni. (Salátákban a kockára vágott, megpirított tofu helyettesítheti a főtt tojást.)
Átváltás: 60 g pürésített tofu = 1 tojás
Joghurt
Kevert tésztákhoz, például püspökkenyérhez vagy gyümölcstorta alaphoz érdemes kipróbálni a legalább 3 százalék zsírtartalmú joghurtot. Ha kevesebb a zsírtartalma, készíts görögjoghurtot egyszerűen: egy tál fölé tegyél egy gézkendővel kibélelt tésztaszűrőt, öntsd bele a normál joghurtot, és várd meg, amíg a savó kicsöpög belőle.
Átváltás: 60 ml joghurt = 1 tojás
Étolaj
Kevert tésztákban (pl. muffin, püspökkenyér) a tojást helyettesítheted étolajos mixszel.
Átváltás: 2 evőkanál víz + 1 evőkanál étolaj + 2 kiskanál sütőpor = 1 tojás
Krumplipürépehely
Az instant krumplipürépehely is képes összetartani egy sűrű keverék alkotóelemeit, mint a tojás.
Átváltás: 2 evőkanál krumplipürépehely = 1 tojás
Sütőtök
A főtt, pürésített sütőtök is helyettesíti a tojást, ráadásul szezonja is van, úgyhogy duplán ökotudatos, aki ezt választja.
Átváltás: 60 ml sütőtökpüré = 1 tojás
Sűrített tej
A cukrozatlan sűrített tej pótolhatja a tojás összetartó képességét.
Átváltás: 60 ml sűrített tej = 1 tojás
Kukoricakeményítő
Érdemes vízben feloldani a hozzákeverés előtt. Krémekben, kakaós piskótában is működhet.
Átváltás: 1 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál víz = 1 tojás
PISKÓTASZERŰ TÉSZTÁKHOZ
Gyümölcsszósz (ld. mint fent)
Banán (ld. mint fent)
Lenmag (ld. mint fent)
Zselatin
Ha habos és könnyű tésztát szeretnél tojás nélkül, próbáld ki a zselatint helyettesítőnek. Előtte a kimért mennyiségű zselatint oldd fel meleg vízben, hogy zselészerű legyen.
Átváltás: 1 evőkanál zselatin + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Sütőpor és almaecet (vagy citromlé)
A fenti kombó piskótához, de muffinhoz, püspökkenyérhez is jó lehet. Először kever össze az ecetet és vizet, utána add hozzá a sütőport.
Átváltás: 1 kiskanál sütőpor + 1 evőkanál almaecet (vagy citromlé) + 1 evőkanál víz = 1 tojás
Szénsavas üdítő
A tojás habosítóképességét utánozza, de a sütemény ízét befolyásolhatja, ennek megfelelően válassz kólát vagy mást. Továbbá vedd figyelembe az édességét is, és csökkentsd a tésztakeverék cukortartalmát. Illetve a felhasznált üdítő folyadékmennyiségét vedd le a tésztakeverékhez hozzáadott folyadékokból (pl. tej, esetleg használj a tej helyett tejport, amit a liszttel keversz el. Szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel is próbát tehetsz.
Átváltás: 150 ml szénsavas üdítő = 1 tojás
Burgonyakeményítő
Ezt először keverd a liszthez, és csak utána add hozzá a recept által előírt folyadékot.
Átváltás: 2 púpozott evőkanál burgonyakeményítő = 1 tojás
SÓS ÉTELEKHEZ
Édesburgonya (batáta) vagy főzőburgonya
A főtt, pürésített burgonya például a fasírtot képes tojás híján összetartani.
Átváltás: 2 evőkanál főtt burgonyapüré = 1 tojás
Paradicsomszósz
Húsos, fűszeres ételekben használható.
Átváltás: 2 evőkanál paradicsomszósz = 1 tojás
Zabpehely
Fűszeres/sós ételekben, mint a húskenyér, a zabpehely pótolhatja a tojás összekötő erejét.
Átváltás: 2-3 evőkanál főtt zabpehely = 1 tojás
Barnarizs
Akárcsak az előbbi esetben, ezt is érdemes megpróbálni.
Átváltás: 2-3 evőkanál főtt, botmixerrel összetört rizs = 1 tojás
Zsemlemorzsa és étolaj
Panírozáshoz lehet használni.
Átváltás: 1 evőkanál zsemlemorzsa + 1 evőkanál étolaj = 1 tojás
Liszt és víz
Szintén panírozáshoz ajánlott keverék. A japán ropogós tempura panír úgy készül, hogy annyi jeges vizet adnak a liszthez, hogy a keverék palacsintatészta sűrűségű legyen, majd a belemártott, bundázott zöldségeket 170 Celsius-fokra hevített olajban sütik ki.
Itt olvashatsz még 5+1 remek receptet túlérett banánra!