Ilyenkor tél végén az alma és a citrusfélék mellett a banán a legszélesebb körben kapható gyümölcs, azonban ha bebarnul, sokan kidobják. Megenni ezt már én sem szeretem, ezért sütihez szoktam felhasználni, mert a túl-érett banán zamatossá és szaftossá teszi a legegszerűbb receptet is. Ha épp nem fogy el mind, meghámozva le is lehet fagyasztani a banánt. Igaz, attól tovább barnul és szöttyösödik, de mivel nyers tésztához lesz keverve, ez nem számít. 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

KÉP

Az alábbi gyors receptekben a liszt fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű, az egy kis diós jelleget ad a  sütiknek. Kevert tésztákhoz jobb a szemcsésebb rétesliszt (más néven grízes liszt), mint a sima BL-55-ös finomliszt, de ha csak az utóbbi van otthon, az is megfelel. A cukor is lehet barna- vagy nádcukor, illetve xilit. A sütik gazdagíthatók mazsolával, aszalt áfonyával, apróra vágott aszalt szilvával, tört dióval vagy sózatlan mogyoróval, csokicsipsszel, sőt, ha nem lenne februárban drága import primőráru, javasolnám, hogy a muffinhoz vagy a banánkenyérhez egy fél cukkinit lereszelve dobjunk hozzá – úgyhogy erre majd nyáron visszatérünk! 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

1. Banános muffin (12 db)
Száraz hozzávalók: 150 g liszt, 1 teáskanál (továbbiakban: tk) sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só
Nedves hozzávalók: 3 banán, 1 tojás, 150 g cukor, 170 g szobahőmérsékletű vaj
A sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra. A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük, aztán elegyítjük a kettőt. A 12-es muffintepsi mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk vagy kiolajozzuk a formát. A tésztamasszával 3/4-ig töltjük a muffinformákat, és muffinokat 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a tetejük. 
Tipp: Ha igazán könnyű muffint akarunk, a tojásfehérjét külön habbá verjük, és lazán hozzáforgatjuk a tésztamasszához.

FORRÁS 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

2. Banános zabkeksz
Nedves hozzávalók: 70 g lágy vaj, 60 g cukor, 1 banán, 1 nagy tojás, 1/2 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 110 g liszt, 20 g zabpehely, 1/2 tk fahéj, 1/2 tk sütőpor, csipet só
Egy tálban habosra verjük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a banánt, a tojást és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, zabpelyhet, fahéjat, sütőport és sót. Az egészet összekeverjük, és betesszük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a tésztamasszából, és egymástól kétujjnyi távolságra elrendezzük őket egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A gombócokat villával laposra nyomkodjuk, és a forró sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. 

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

3. Csokis banáncsónak
Egy banánt késsel hosszában felvágunk, kicsit széthúzzuk, és a résbe 10-12 szem csokipasztillát szórunk. A töltött banánt egy darab alufóliára tesszük, amelynek széleit táskaszerűen összezárjuk, hogy a banán körül maradjon hely a képződő gőznek. A grillsütőben kb. 15 percig süssük.

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

4. Vegán banánkenyér (tojás és tej nélkül)
A sütőt előmelegítjük 175 Celsius-fokra. Kibélelünk egy őzgerinc vagy püspökkenyér sütőformát sütőpapírral, ha ez nincs, akkor kiolajozzuk és liszttel egyenletesen behintjük. 
Nedves hozzávalók: 3 túlérett banán, 125 g natúr szójajoghurt, 100 ml étolaj, 1 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 125 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, 1/2 tk durva só, 150 g cukor
A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverjük, majd az egészet lazán összeforgatjuk egy spatulával. A tésztamasszát beleöntjük a formába, és előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, borítsunk rá egy darab alufóliát. Ha kész, hagyjuk a formában hűlni legalább fél órát, utána szeletelhetjük. A megmaradt szeleteket vésztartaléknak le is fagyaszthatjuk: a felengedéshez száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk... 

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

5. Mikrós banánpuding
Hozzávalók: 100 g vaj, 2 banán, 100 g cukor, 100 g liszt, 1 csipet só, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1 tk vaníliakivonat, 100 g csokicsipsz
Egy egyliteres üvegtálba tesszük a vajat, és a mikróban felolvasztjuk. Hozzákeverjük az érett banánokat, a cukrot, a sót és a lisztet, majd a tojásokat és a vaníliakivonatot, végül a kész masszához hozzáforgatjuk a csokipasztillákat. A tálat betesszük a mikróba, és 750 W körüli magas fokozaton 8-9 percig mikrózzuk, ameddig kissé megemelkedik és átfő. Még melegen egy kanállal szétporciózzuk kistányérokba, akár porcukorral meghintve, akár (konyhakész) vaníliasodóval nyakon öntve.

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

+1: Banánturmix
2 dl tejhez adjunk 1 túlérett banánt, ízesítsük 1 kanál mézzel, csipet fahéjjal és szerecsendióval, és turmixoljuk össze.

KÉP