Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
18
jún/2020

Növeszd újra a zöldségeket konyhai hulladékból!

Most, hogy aranyára lett a legtöbb zöldségnek, nehogyd kidobd a konyhai hulladékot! Tedd egy pohár vízbe a levágott zöldségvégeket, hogy újranőhessenek. A poharat állítsd napfényes helyre, például a konyhaablakba. Rendszeresen cseréld a vizet, lehetőleg szobahőmérsékletűre hűlt forralt vízzel, mert a csapvíz túl klóros lehet. A végtelen újratermelést megtámogathatod, ha a kigyökerezett töveket egy kis cserép földbe átülteted, óvatosan, hogy a zsenge gyökerek nehogy megsérüljenek.

Újhagyma

Kép: TastySeasons

A levágott fehér színű végeket állítsd annyi vízbe, hogy a szár fele kilógjon felül. Ez körülbelül két hét alatt szépen újranő.

Bazsalikom

Kép: AmazingHerbGarden

Egy jó cukkinifőzelék vagy egy pizza el sem képzelhető nélküle. Ehhez elég akár egyetlen szálat vízbe állítani. Előtte távolítsd el a szár alsó részéről a leveleket, csak az ágacska legtetején lévőket hagyd meg. Cseréld mindennap a vizet, hogy megelőzd az algásodást. Kigyökerezés után ültesd át földbe.

Petrezselyem

Kép: TheSeedCollection

Ugyanúgy járj el, mint a bazsalikomnál.

Fejessaláta

Kép: GardenersPath

Egy forró vízben fertőtlenített éles késsel vágd ki a saláta közepét, és tedd annyi vízbe, hogy félig ellepje. Az edény legyen tágas, hogy a levegő járhasson a növény körül, nehogy bepenészedjen.

Szárzeller

Kép: AllRecipes

Ennek is levágod a végét, és beteszed fele vízbe. Ha beleszúrsz oldalirányban néhány fogpiszkálót, ügyesen kitámaszthatod. Cseréld a vizet minden másnap.

További növények, amelyeket egyszerűen újranöveszthetsz:
káposzta, bok choy, édeskömény, fokhagyma zöldje, póréhagyma, citromfű, menta, rozmaring, jégsaláta.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
okt/2019

Már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából

Az utóbbi évtizedekben világszerte trendet teremtett az amerikai konyhának nevezett lakberendezés, amely összenyitotta az előszobát és a konyhát az étkezővel és a nappalival. Pártolói nem győznek érvelni a világossága, szellőssége mellett, hogy milyen jó ez a háziasszonynak, aki végre nem érzi elvágva magát a családtól főzés közben, és fél szemmel az étkezőasztalnál leckét író gyerekekre is rálát. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Stílust teremtett Joseph Eichler amerikai modernista építész
Illusztráció: Curbed

Hát kábé ennyi pozitívumot lehet elmondani a nyitott konyháról, amelynek a hátrányait hosszasabban sorolhatjuk. Amerikában az 1990-es években kérdőjelezték meg először a hasznosságát, és azóta egyre gyarapodik a nyitott konyha ellenzőinek tábora. Kisebb családoknak, nyugdíjas pároknak, egyedülállóknak már egyáltalán nem ajánlják.

Például mert a jól szigetelt új lakásokból nem viszi ki a huzat a szagokat, hanem azok szétterjednek az egész lakásban. Vagyis az amerikai konyhában folyamatosan működtetni kell a páraelszívót, ami pazarolja az energiát, abból is a drágábbat, az áramot. A főzéssel járó rendetlenség kényszeressé teszi az állandó rendcsinálást munka közben. A mai világban ráadásul egyre kevesebbszer főzünk mindennap, és gyakran csak annyira használjuk a konyhát, hogy felmelegítjük a gyorsfagyasztott ételt, összedobjunk egy szendvicset vacsorára vagy kitálaljuk a házhoz rendelt pizzát: ezekhez egy mikró és egy asztal bőven elég. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Az amerikai konyhának nevezett térben össze van nyitva az előszoba, konyha, étkező és nappali Fotó: Dreamhomesource

Az összenyitott helyiségekből eltűnnek a falak, ezzel pedig egy csomó tárolási lehetőséget veszítünk: hova tegyük a könyvespolcot, mire függesszük fel a lapostévét vagy a családi fényképeket. Minél nagyobb a konyha, annál többet kell gyalogolni benne, pláne, ha rosszul van kitalálva a szekrények, mosogató, hűtőszekrény, spájz elhelyezése (ld. lenti ábra). Egy háromfogásos vasárnapi ebéd megfőzése után úgy érezheti magát a szakács, mintha lefutott volna egy fél maratont. De még nem pihenhet, mert ha padlófűtéses az amerikai konyha, akkor azt naponta össze kell porszívózni és felmosni. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Christine Frederick amerikai háztartási ökonómus, 1913-ban a Taylorizmus szellemében tervezte meg a hatékony konyhát, amely a jobb oldali rajzon látható: az A ábra az ételkészítés, a B a mosogatás-elpakolás munkafolyamatát mutatja. A pincéből (Cellar) és jégszekrényből (Ice Box) elővett élelmiszereket a fazekakat, fűszereket és konyhai kiegészítőket tároló konyhaszekrény (Cabinet), a tűzhely (Stove) és asztal (Table) között mozogva készíti el. Utána átviszi az étkezőbe (Dining Room) az asztalhoz (Table). Étkezés után a piszkos evőeszközök, tányérok és edények visszakerülnek a mosogatóhoz (Drain és Sink), majd megtisztítva a tálalószekrénybe (China). Bal oldalon a nem hatékony konyhai elrendezés látható. Forrás: ResearchGate

A zajokról már nem is beszélve: a mai otthonokban eleve sokkal kevesebb kárpit van, mint régen, vagyis nem nyeli el a páraelszívó, a robotgép, a mosógép, a botmixer, a kávéfőző kerregését, zörgését, zakatolását. Az eltérő intenzitású hanghullámok ide-oda verődnek a fényes felületű konyhaszekrény, a pult, a járólap, az ablakok és a határoló falak között, kiegészülve a tévében üvöltő reklámokkal és a gyerekek zsivajával -- valóságos akusztikai rémálom!

Az amerikai konyhás elrendezés mentálisan sem szerencsés: a főzés sokak számára intim művelet, lehetőség arra, hogy kikapcsolódjanak a napi robotból. Szükség van ehhez egy elzárt térre, ahol magunk lehetünk, szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, és élvezzük, hogy nagyon mást csinálunk, mint napközben a számítógép előtt. Az elején említettem, hogy milyen jó főzés közben rálátni a gyerekekre: ez csak a kicsikre igaz. A kamaszok ugyanis az iskolából hazajőve bemennek a szobájukba, és lehet, hogy vacsorára sem jönnek ki onnan. Vagyis néhány év után az anyuka ott találja magát egyedül a hatalmas konyhában, ami már inkább nyomasztó, semmint vonzó a számára. De az egy személy érdekében is be kell fűteni és világítani, ami pazarlás. Az amerikai konyha tehát se nem praktikus, se nem zöld.

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Tipikus konyhaberendezés az 1930-as évekből. Fotó: Henry Ford Museum

A régi időkben a konyha ugyanúgy "említhetetlen" helyiség volt, mint például a vécé, írja Kate Wagner amerikai építész a Citylab.com amerikai online építészeti folyóiratban. A módosabb házakban a konyha hátra került, az épület kert felőli oldalára, hogy közel legyen a verem, a spájz, a terménytároló melléképület, illetve hogy gyorsan ki lehessen szellőztetni a szagokat, ki lehessen dobni a hulladékot. Idegen nem léphetett a konyhába (ahogy a  hálószobákba sem), kizárólag a ház elülső szobáiba, mint a nappali vagy az étkező. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Régen gyakoribb volt a több generációs család is, a lakóházakban többen éltek, és szükségük volt privát térre, ami növelte a biztonság és a kontroll érzetét is, különösen a gazdasági világválság, majd a 2. világháború korszakában, ami után a hidegháborús paranoia következett. A helyiségek összenyitása helyett a minél több szoba volt divatban, ez jelképezte a család vagyonát is: a hálószobák mellett volt dolgozószoba, könyvtárszoba, zeneszoba stb. A gazdagabb családokban a villanyvilágítással együtt megjelent a vezetékes víz és a csatorna, ezekkel pedig a fürdőszoba és a mosókonyha.

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Amerikai konyha 1957-ből, étkezősarokkal kiegészítve.
Fotó: Maynard L. Parker, Huntington Gyűjtemény

Eleinte legfeljebb a nappali és az étkező volt összenyitva, a nagyobb helyiségben lehetett a vendégeket fogadni. Aztán a fogyasztói kultúra megváltoztatott mindent: a háziasszonytól valósággal elvárták, hogy minél többet vásároljon és dobjon ki, ez a fajta pazarlás pedig pozitív, elnéző megítélést nyert, mondván,  serkenti a gazdaságot. Ez a szemlélet egyesült a technológiai fejlesztésekkel, mint a légkondicionálás és a beépített tűzvédelmi rendszer. Ekkortól költözhetett át a konyha a ház másik oldalára, fogalmaz Wagner. Ráadásul a konyhakert helyét elfoglalta a garázs, nem lehetett már onnan belépni a házba.

Az "open floor plan", azaz nyitott térrendezés sokáig legfeljebb ajtók nélküli elrendezést jelentett, és csak az utóbbi 25 évben módosult falak nélküli elrendezésre. Csakhogy a globális felmelegedés enyhítése érdekében jócskán csökkentenünk kellene az energiafogyasztásunkat, ehhez pedig sokkal alkalmasabb a zárt konyha, figyelmeztet Wagner. A zárt konyhával ugyanis nem kell hűteni vagy fűteni olyan helyiségeket, amelyek nincsenek használatban, illetve az ajtók becsukásával kint vagy bent tarthatjuk a meleget és a hideget. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Itt az idő, hogy visszatérjünk a régi korok zárt konyháihoz.
Fotó: Ismeretlen szerző, 1940-46,
Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtár Archívum

A szakértő szerint a legjobb a zárt konyhában, hogy a többi szobában lévő családtagnak is ad valamit: csendet, tiszta levegőt és privát teret. Az embereknek ősidőktől fogva igénye, hogy olykor elvonulhassanak egy nyugodt zugba, de azért ne szigeteljék el magukat teljesen. "Néha az igazi szabadság abban nyilvánul meg, hogy felhúzunk egy-egy falat", foglalja össze Kate Wagner amerikai építészkritikus.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
11
ápr/2018

10 szép virág, amely növényvédőként is beválik a zöldségek mellett

Sokan szeretnének egy kis konyhakertet létrehozni, ugyanúgy, mint nagyszüleik. Például azért, hogy gyerekeikkel megszerettessék a zöldségek-gyümölcsök fogyasztását: tudományosan bizonyított, hogy azok a kisgyerekek, akik testközelből ismerkedhetnek meg a tányérra kerülő növényekkel, könnyebben rászoktathatók az egészséges táplálkozásra. A kertészkedéshez nem kell nagy terület, elég egy napsütötte erkély, az a lényeg, hogy ültetni, gondozni és szüretelni lehessen pár növényt. (Ezért hála minden óvónőnek, aki az óvoda udvarán kialakít egy kis ágyást, és abban akár csak pár szem babot vagy paradicsompalántát elültet.)

KÉP: Harvest To Table

Visszatérve nagyszüleinkre, ha felidézzük a kertjüket, mindenkinek beugrik, hogy a zöldségágyások között mennyi virág virított. Nagymamámnál egy sor rézvirággal kezdődött a veteményes, utána jött két sor földieper, aztán törökszegfű, büdöske, mézvirág váltakozva a különféle zöldségekkel, az ösvényt pedig kapor szegélyezte. Az ő generációja még tudta, hogy virágokat nemcsak a szépségükért ültetjük, hanem mert bevonzzák a kertbe a hasznos rovarokat, amelyek például a beporzáshoz szükségesek, illetve elriasztják a káros rovarokat, férgeket. 

Az ősi tudásból a modern mezőgazdaság is profitálhat: az utóbbi években olyan svájci és brit kísérletek zajlanak, amelyek a műholdas helymeghatározást párosítják a virágültetéssel. Nevezetesen úgy, hogy a traktor GPS-szel van felszerelve, amely programozott vetésre képes: bizonyos távolságonként nem haszonnövényt, hanem virágmagot vet. Korábban legfeljebb a táblák szélén ültettek rovarhívogató virágágyásokat, ám a hasznos rovarok nem voltak képesek bejutni a tábla közepéig -- egy néhány milliméteres rovarnak az beláthatatlan távolság.

KÉP: Agroscope

A virágültetés révén például a téli búza levélkártevőinek károkozása 61 százalékkal mérséklődött egy 2015-ös svájci mezőgazdasági kísérletben. Az elültetett pipacs, koriander, kapor, napraforgó és más virág ugyanis bevonzotta a katicákat, amelyek tizedelni kezdték a kártevőket -- összességében 10 százalékkal nagyobb lett a terméshozam, és csökkenteni lehetett a vegyszerhasználatot. A megnövekedett terméshozamból származó bevételből pedig nemcsak a virágültetés költsége térült meg, hanem még egy kis haszon is kerekedett.

A brit Centre for Ecology and Hydrology (CEH, Ökológiai és Hidrológiai Központ) Kelet-Angliában végzett szabadföldi kísérletein az adott táblák 2 százalékát margitvirágból, réti heréből, réti imolából és vadmurokból álló keverékkel ültetik be: 100 méterenként elég egy 6 méteres sáv ahhoz, hogy a hasznos rovarok képesek legyenek az egész táblán kifejteni áldásos hatásukat, olvasható a brit Guardian napilap interjújában, amelyet Richard Pywellel, a CEH tudományos igazgatójával készítettek.

Visszatérve a konyhakertünkre, az alábbi virágokkal érdemes próbát tenni a hasznos rovarok becsalogatása, a károsak elriasztása és így a termés védelme érdekében:

1. BÍBOR KASVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Latin nevéről jobban ismerjük: echinacea. Gyógyászati célra a gyökerét használják. Mivel 1 méteresre is megnőhet, ültesd magas fűszernövények mellé, mint a kapor, zsálya, édeskömény, lestyán. (Utóbbi a karalábé tökéletes zöldfűszere, kihozza az édeskés ízét.)

2. BÜDÖSKE (más néven bársonyvirág)

KÉP: Wikipedia

Tavasztól őszig virágzik, többféle színű és magasságú változata kapható. A kicsit kellemetlen szagú virágot messzire elkerüli többféle kártevő, így a fonálférgek és a tökbogarak is. Ültesd tök, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán és burgonya mellé.

3. HAMVAS ZSÁLYA (más néven lisztes zsálya)

KÉP: Australian Seed

A magasra növő változatok (például a sötétkék Victoria) ugyan többnyire nem ehetők, viszont temérdek virágukkal vonzzák a méheket. Mivel némelyik fajta 50 cm-re is megnő, ültesd paradicsom vagy paprika mellé. 

4. KÖRÖMVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Amilyen igénytelen, annyira értékes gyógynövény (mi is írtunk erről és még itt is, illetve állatgyógyászati alkalmazásáról is). Ültesd cékla, brokkoli, borsó, káposztafélék, sárgarépa és salátafélék mellé.

5. MÉZVIRÁG (más néven fülesternye)

KÉP: Hobbikert

Kerti ösvények illatos szegélyeként ismerjük. Egynyári (de önvető), virága lehet fehér, rózsaszín vagy lila. Ültesd bokorbab, salátafélék, brokkoli, padlizsán, bazsalikom, káposztafélék és hagymafélék mellé.

6. NAPRAFORGÓ

KÉP: Wikipedia

Méretes virágzata mindenféle rovart behív a kertbe. Észak-Amerikából származik, az indiánok kukoricával vagy tökkel párosítva ültették. A törpe változatot ültesd cukkini vagy bokorbab mellé.

7. PILLANGÓVIRÁG

KÉP: Wikipedia

80-10 cm magas, meleg- és fényigényes egynyári növény, virágai egész nyáron nyílnak, kiválóan alkalmas növénytársulásokhoz. Ültesd paradicsom, bab vagy uborka mellé.

8. RÉZVIRÁG (más néven cínia vagy zinnia)

KÉP: Wikipedia

A lepkék odavannak ezért a virágért, amely egynyári, tehát évente gondoskodni kell az ültetéséről. Többféle színben és méretben kapható, tehát bármilyen zöldség mellé párosítható. A kisebbeket ültesd paprika, édeskömény vagy bimbós kel mellé, a magasabbakat kombináld zöldfűszerekkel, például bazsalikommal.

9. TÖRÖK SZEGFŰ

KÉP: Wikipedia

Szereti a napos helyet, a jó vízelvezetésű talajt, a rendszeres öntözést, cserébe tucatjával vonzza a beporzást végző rovarokat. Ültesd alacsony termetű  zöldleveles növények mellé (káposzta, saláta) ágyásszegélynek, illetve tearózsa tövéhez illatos talajtakarónak.

10. SZÉPECSKE (más néven menyecskeszem)

KÉP: Wikipedia

Észak-Amerikában őshonos, az indiánok vörös italt főztek belőle, a kávé behozatala előtt azt itták, olvasható a fenntartható életmóddal foglalkozó amerikai Mother Earth News weboldal növénytársításról szóló cikkében. A magasabbra növő változatokat ültesd karóra felfuttatott növények mellé, mint amilyen a paradicsom, bab, uborka. Az alacsonyabbak mehetnek a padlizsán, kelkáposzta vagy paprika mellé.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mennyi ideig kell megőrizni a sárga csekkeket, áfás számlákat?


0
Tovább
11
dec/2017

Az ünnepi fények ihletik a LED-es lakberendezést

A karácsonyt azért is szeretjük, mert ilyenkor az otthonunk meghitt fényben ragyog az ünnepi dekorációnak köszönhetően. Most döbbenünk rá, mennyire fontos a gondosan kialakított világítás a különböző helyiségekben. Nem kétséges, hogy a funkcionálisan tervezett fény javítja az életminőségünket, és nemcsak a téli hónapokban. A két ünnep közötti időszakban érdemes egy délutánt rászánni arra, hogy végiggondoljuk, hogyan emeljük magasabb színvonalra a lakókörnyezetünket a fényforrások segítségével. Az áramszámla miatt sem kell aggódnunk, hiszen a LED-fényforrások energiatakarékosak. S mivel nem bocsátanak ki hősugarakat, teljesen újszerű módon is felhasználhatjuk őket, mint azt a következő képek is illusztrálják. Menjünk végig a képzeletbeli lakáson!

ELŐSZOBA

Halvány színek, jól elhelyezett fények, látványos hatás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy sötét és rideg hallt ilyen egyszerűen át lehet alakítani.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mintha a levegőn lépkednénk az üveg lépcsőfokokon, ráadásul változtatható a megvilágításuk színe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

NAPPALI

Minimál nappaliban minimál fénydesign: ülőgarnitúra alatti magenta színű sugárzással.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Saját kezűleg sem ördöngösség elkészíteni a 4 panelből álló tévékonzolt, amely hangulatvilágításként is szolgál az esti tévézéshez. Mint korábbi cikkünkben írtuk, nem zavarja meg az éjszakai pihenésünket, ha a monitorokból áradó kék fényt ellenpontozzuk egy kis meleg árnyalattal.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Csak néhány lámpát feldobott a falra ennek a szobának a tervezője, de az eredmény valóságos műalkotás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Hangulatunktól függően világít kéken, zölden vagy vörösen a kanapé oldalát díszítő virágmintás panel.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ki mondta, hogy a függönybe nem kerülhet pár LED-fényforrás?

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mint ahogy a tapétába is (érdemes a forrásra kattintani további ötletekért)...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Az asztallap is világíthat (A tervező, Ingo Maurer német designer világító tapétáit is érdemes megnézni ezen a linken).

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

KONYHA

A konyhabútor színe az álmennyezet vörös fényében köszön vissza.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy kis kék tiszta hatást ad a konyhában. A munkapult fölé feltétlenül meleg fehér LED-világítás kell, hogy gusztusosnak látszódjanak az ételek főzés közben is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Szintén a kékkel játszott ennek a konyhának a tervezője. A hideg színhez meleg barna fafelületet, padlóburkolatot és festést választott.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ezen a lépcsőzetesen bővülő konyhapulton jut hely néhány növénynek is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A LED-szalagot a konyhabútorba is integrálni lehet.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

FÜRDŐSZOBA

Akár borotválkozáshoz, akár sminkeléshez, jól jön a megfelelő világítás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ebben a fürdőszobában többféle módon integrálták a LED-világítást az elemekbe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Aki viszont hangulatra vágyik a fürdőben, választhat lágyabb fényeket és formákat is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A járólap fugázásába rejtett LED-fényforrások nagyon jól néznek ki, csak el ne romoljanak...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Többféle fényforrás kombinálásával (meg egy ilyen üvegkáddal) a fürdőszoba lenyűgöző lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A kád épített és burkolt pereme alá rejtett fényfüzértől nagyon csábító az összkép. 

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS 

HÁLÓSZOBA

A hajnali derengést idéző világoskék fény segít abban, hogy reggel könnyebben felébredjünk.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A gardróbot és az ágyat elválasztja a hangsúlyos LED-füzér.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba 

FORRÁS

TERASZ

A világító ülőgarnitúra szokatlan látványelem, minden kerti parti fókuszpontja lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS


0
Tovább
17
szept/2017

Az egész konyha készülhet raklapból, jól fog kinézni

Egy kis kreativitással, precíz tervezéssel és kivitelezéssel, továbbá a megfelelő színválasztással néhány ezer forintból (plusz munkadíj) össze lehet hozni egy klassz konyhát újrahasznosított raklapból is. Bár ez a faanyag bizonyos mértékig rusztikus hatást ad a leendő bútornak, az alábbi képek bizonyítják, hogy egyáltalán nem Frédi és Béni kőkorszaki tákolmánya lesz a végeredmény.

Galériánkban komplett raklapkonyhákat, konyhaszigeteket és kiegészítő bútorokat mutatunk be. Katt a képre az indításhoz!

raklap újrahasznosítás konyha otthon

Korábbi raklapbútoros összeállításunkat, illetve hogy mire kell ügyelni a használt raklap választásakor, ide kattintva olvashatod.

raklap újrahasznosítás konyha otthon


0
Tovább
21
okt/2016

Még 30 szuper ötlet PET-palack újrahasznosítására

Legyél bár kézműves alkotó vagy kreatív szülő, az alábbi összeállításban biztos találsz olyan ötletet, ami megihlet, felpörgeti a fantáziádat. (Korábbi összeállításunkat itt találod.) Ha már a poletilén-tereftalát (PET) nem lebomló anyag, használd ki a szívósságát, könnyű alakítható-ságát: készíts belőle szép és okos dekorációs vagy használati tárgyakat. Kérdés, mit fog szólni a gyerek, hogy a következő 300 évben ugyanazt a tolltartót kell használnia... ;)

1. Lámpaernyő
Az energiatakarékos fényforrások nem sugároznak hőt, ezért nyugodtan borítható rájuk műanyag lámpaernyő. Alvaro Catalán de Ocón barcelonai designer csíkokra vágja fel a PET-palack oldalát, dróttal megerősíti, és színes rafiával, maradék fonallal beszövi. Nagyon jól mutat konyhában, teraszon.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

2. Cipzáros tolltartó
Kell hozzá két félbevágott palack, egy vágóeszköz, egy újrahasznosítható cipzár és egy ragasztópisztoly. A gyereknek matekfeladat kiszámolni a palack átmérője alapján a cipzár szükséges hosszúságát.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

3. Zacskózáró
A palack tetejét se dobd ki, azzal bármilyen zacskót lezárhatsz:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

4. Menyasszonyi tiara
A palack oldalából szirmokat vágsz ki, körömlakkal és/vagy alkoholos filccel és/vagy akrilfestékkel megfested, vékony dróttal vagy damillal összefűzöd, gyönggyel díszíted. A fenti linken Ina Prodanova bolgár művész további gyönyörű darabjait láthatod.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

5. Medúzadobozka
Gülnur Özdağlar török építésznő csodálatos dolgokat készít hővel meglágyított PET-palackokból. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

6. Plasztikszirmok
Gülnur ékszereket is tervez, amelyeket két lánya segítségével készít el:

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


7. Kislapát kétféle formában
Ugorjunk most vissza a földre egy kicsit...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

8. Gömb lámpabúra
A félbevágott palackokat Milton-kapoccal, szegeccsel, ragasztóval vagy irattűzővel összerögzíted, feldrótozod egy foglalatra, és kész.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

9. Szalvétagyűrű
Az öngyújtó, gyertya vagy bunsen-égő lángjánál meglágyított műanyag-szirmokat összefűzöd, beleragasztasz pár gyöngyöt és hozzárögzítesz egy pántot. Hmmm, egyszerűen hangzik...

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

Itt megnézheted, hogyan kell csinálni:


10. Pillangós dísz falra, fejpántra, bárhová
Ehhez végre elhasználhatod a maradék körömlakkokat!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

11. Önitatós virágkaspó
Pár szál spárgát, kenderkócot vagy lámpabélt vezess le a gyökérzettől a vizeskaspóba, hogy a fejlődő növény könnyebben felszívhassa a nedvességet. Télen salátát is termeszthetsz így az ablakban.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

12. Állólámpabúra
Bármilyen régi lábazatnak új búrát készíthetsz megfestett PET-csíkokból. Az alábbi darab Sarah Turner iparművész alkotása.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

13. Virágos búra
Ez is Sarah Turnertől van, más az elkészítés módja, de ugyanolyan jópofa és látványos.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


14. Ékszertartó állvány
Csak egy menetes fémrúd és néhány anyacsavar kell hozzá, barkácsáruházból minden beszerezhető. Ne feledkezz meg a tányérszélek lecsiszolásáról!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

15. Hangulatvilágítás
Karácsony előtt és után is vágysz a barátságos fényekre? Tedd az izzósort egy palackba, és készíts rá papírból többrétegű hengert borításnak.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

16. Telefontartó töltéshez
Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy a töltő rövid zsinórja miatt a földre kell letenni a drága mobiltelefont, mert nem ér fel az asztalig? Na ennek vége, vágj ki egy tartót vastag PET-palackból most azonnal! Ha aggódsz, hogy a tartó túlságosan megterheli a konnektort, csavarozz be fölé egy kampót, és arra akaszd a telefontartót.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


17. Tartódobozkák fürdőszobába
Ezt erősebb PET-palackból érdemes készíteni. Miután levágtad a tetejét, az élét nekinyomod a forró vasalónak 3-5 másodpercre, hogy meglágyuljon és összepöndörödjön. Ennyi!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


18. Virágváza
Kívülről be is lehet festeni, ehhez még ragasztó sem kell, legfeljebb akkor, ha egy díszítő szalagot rá akarsz még tenni.


19. Szitakötő bross
Drót, öreg és puha bőrcsíkok, PET-palack, ragasztó, biztosítótű kell az egyedi kabátdíszhez, amely a nyárt idézi télen is.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


20. Színes lepkék
A testük félliteres PET-palack, a szárnyuk műanyag irattartó mappából van kivágva, közepére másfélliteres palack megszínezett talpát rögzítette Veronika Richterová cseh művész, akinek a weboldalát is érdemes megnézni, mert évek óta elkötelezett az újrahasznosítás iránt.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


21. Kültéri lámpasor
Szintén Veronika Richterovától, színes, vicces, mi kell még egy kerti partihoz?

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


22. Csillár
Ez is Veronika Richterová alkotása. El.ké.pesz.tő.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


23. Bagolymécses
Kivágás és festés után tegyél bele egy megfelelő méretű befőttesüveget, és abba helyezd a mécsest. Ne feledd, hogy a meggyújtot mécsest soha ne hagyd felügyelet nélkül!

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

24. Téli hópihe dekoráció
Ablakba, de a fenyőfára is felteheted, nagyon hangulatos, a gyerekek is elkészíthetik.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


25. Gömb kislámpaernyő
Anyagában színezett PET-palackból mutat a legszebben, de magad is festheted hígított akrillal.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


26. Cicás kaspó
Akár a talpán áll, akár felfüggeszted, mindenképpen aranyos. A forrás weboldalon szabásmintát és másolható cicarajzot is találsz.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

27. Malacpersely
Egyszerű, de nagyszerű, és mivel átlátszó, látható, miként gyarapszik a zsebpénz benne.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

28. Tárolódoboz szőtt technikával
A vékony palackot csíkokra vágjuk, és szövéses technikával elkészítjük. Érdemes kartonpapírból szamárvezető mintát vágni hozzá.

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


29. Örökké zöld fenyőfa
Ollóval bevagdosod a palackból vágott lapokat, rátekered a törzsre és celluxszal rögzíted. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás


30. Kupaklámpa
Hogy mit csinálj a rengeteg megmaradt kupakkal? Brunno Jahara brazil designer színek szerint csoportosítja, átfúrja és felfűzi őket asztali lámpának. 

újrahasznosítás PET-palack kert konyha gyerek játék műanyag hulladék művészet tárolás ékszer háztartás

A PET-palackok újrahasznosításával kapcsolatos korábbi ötletgyűjteményünket itt éred el.


0
Tovább
07
márc/2014

Ha van kertje, miért ne legyen veteményese is?

A házi kiskert a legjobb módja annak, hogy kedvező áron jusson garantáltan bio termesztésű zöldségekhez. Használja ki az enyhe időjárást, és készítse elő az ágyásokat! Adunk néhány tippet, hogy mit és hogyan ültessen.

Lehet kizárólag salátáskertet is kialakítani (Fotó: Laura K. Gibb a Flickr-en)

Hogy miért legyen konyhakertje? Mert jó a testnek és léleknek. Ne izguljon, ha még sosem csinálta: a növények hihetetlenül életképesek, és ha rendszeresen öntözi és gyomlálja őket, biztosan életben maradnak. Ha pedig élnek, akkor termést is fognak hozni. Lehet, hogy eleinte csak keveset, amíg el nem sajátítja a hozamnövelő fortélyokat. De az a kevés is több a semminél, ráadásul két dologban lehet biztos: ha organikusan termesztette, akkor vegyszermentes, és mivel a Nap érlelte, finomabb is, mint a táppal hatalmasra turbózott üvegházi. Jó, lehet benne pár kukac és féreg, de ez is csak az előbbi két állítást igazolja.

A konyhakert tervezésekor lényegében két vezérfonal között kell választania: különlegességeket akar-e termelni, avagy a család által rendszeresen fogyasztott zöldségeket. Előbbinek az az előnye, hogy így olyan finomságok is az asztalra kerülhetnek, amelyek máskülönben vagy beszerezhetetlenek, vagy megfizethetetlenek, mint a tarlórépa vagy az afrikai okra. Utóbbi esetében sem biztos, hogy a család egész évi szükségletét sikerül megtermelni, de néhány hétre-hónapra valót lehet azért olyan köznapi zöldségekből, mint a hagyma, fokhagyma, paradicsom, saláta- és káposztafélék, uborka, burgonya. (Azért nem biztos, mert az időjárás akármikor beleszólhat.)

A kiszemelt területtel kapcsolatban három fő szempontot érdemes mérlegelni. Először is, a zöldségnövények többségének naponta legalább hat óra direkt napsütésre van szükségük. A második a jó minőségű talaj. Ennek kialakításához gyorsan fogjon hozzá, ha még nem tette: terítsen szét 2-3 ujjnyi vastagságban komposztot a talajon, és egy villával forgassa bele a földbe. Ezzel egyidőben a nagyobb rögöket is törje apróra, amivel elősegíti a nemsokára vetett vagy palántaként kiültetett növények gyökérképződését. A területet gereblyézze egyenletesre.

Érdemes elgondolkodni 30-50 centiméterrel megemelt ágyások kialakításában. Ezek jobban megfogják a vizet, a tápanyagokat is takarékosabban porciózhatjuk, és kényelmesebb gondozni őket. A növényeknek laza szerkezetű talaj kell, ha már fáradságos munkával felkapáltuk, akkor taposással ne tömörítsük vissza. Ezért a nem emelt ágyások se legyenek egy méternél szélesebbek, hogy ne kelljen belépni a megművelt területre.

A harmadik tényező a szomszédos vagy környékbeli veteményesek tulajdonosainak vagy gazdáinak kikérdezése: mi terem jól errefelé, mivel nem érdemes kísérletezni, mi az, amivel sok a macera. Ezt összevetve az álmokkal és családi kedvencekkel máris megvan az az ideális vetőmaglista, amivel elindulhat a gazdaboltba.

Nagyjából 130 négyzetméternyi területen már lehet annyi zöldséget termelni, amennyi elég egy négytagú családnak. A trükk a növénytársításban rejlik. Ez lehetővé teszi a veteményeságyások megosztását, azaz megfelelő társításban a növények sokkal kisebb területen ültethetők, mert táplálják, védik és serkentik egymást.

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet.

A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenálló képességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt.

A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé.

A zöldségtermesztés alapjainak elsajátításában remek segítség a Zöldségtermesztők kézikönyve, amely részletesen elmagyarázza a szükséges teendőket, illetve Gertrude Franck interneten szintén elérhető Öngyógyító kiskert című könyve. És még egy tipp: a szaküzletekben vagy áruházakban kapható vetőmag zacskónként kétszáz magot is tartalmazhat, fajtától függően. Érdemes tehát három-négy családnak összefognia, és leosztani, ki milyen vetőmagot szerez be, majd utána szétporciózni.

Letölthető kerttervezési rajzot és növénytársítási táblázatot pedig itt talál.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
jan/2013

2in1 konyhaszekrény és étkező panellakásba is

A német ALNO cég tervezőinek fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha fiókként kihúzható lapokból alakítanák ki az étkezőasztalt és a két széket? Elvégre ennél helytakarékosabb elgondolás aligha képzelhető. Az ülőlapok mélysége egyenlő a keskeny konyhapultéval, de az asztallap félbehajtható, azaz nagyjából 70 x 70 centiméteres méretre nyitható ki.

ALNO kihúzható étkező minikonyhába

Az egyébként klasszikus méretű nagykonyhákat (is) gyártó cég a formatervezési kunsztok iránt fogékony fiataloknak ajánlja a megoldást, de kis alapterületű konyhákban bárki számára remekül alkalmazható. A teherbírás érdekében azonban használat közben érdemes volna kihajtható lábakkal aládúcolni a lapokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


1
Tovább
123
»

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum