Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
17
dec/2019

Így lesz zöld a karácsony, hulladék és CO2 nélkül

"Vegyünk neki hóláncot", mondta a minap mellettem a hipermarketben egy hatvanas anya a harmincas fiának. "Á, dehogy, van már neki hat", utasította el fia a kérést. A fél füllel elkapott párbeszédtől nekilódultak a gondolataim: milyen családtag lehet, akinek már hat hóláncot ajándékoztak? Ha magára ismer, innen a távolból megnyugtatom, hogy idén karácsonykor más meglepetésre számíthat, de korántsem biztos, hogy az nem megy egyenesen a kukába.

Az ünnepi szezonban világszerte 25 százalékkal több hulladék képződik a háztartásokban, és ha ehhez hozzávesszük, hogy csak a Kínából Európába importált, minimum 4 ezer tonna ajándéknak mennyi volt gyártási és szállítási károsanyag-kibocsátása, hát nem áll jól a mérlegünk. Ráadásul egy csomóan teljesen fölösleges dolgokat veszünk összességében óriási pénzekért, csak mert dolgozik bennünk a lelkiismeret, hogy karácsonykor mindenkinek muszáj valamit adni. E fölösleges dolgok a szemétben végzik, némelyik már Karácsony másnapján. (Korábbi cikkem: Mit ajándékozz annak, akinek már mindene megvan?)

Lehet, hogy egyszer azt fogjuk gondolni, hogy a legjobb ajándék az, amit nem is veszünk meg, de ma még ettől a nézettől távol vagyunk. A második legjobb ajándék, ha tárgyak helyett élményt ajándékozunk, legyen az egy színházjegy, állatkerti belépő, utazás, wellness. Végszükség esetén pedig ott a jolly joker: a vásárlási utalvány. Ezt arra költheti a megajándékozott, amire akarja, és nem fordul elő, hogy a hetedik hóláncot kapja, mint a fenti példában.

Ezzel is csökkentheted a karácsonyi hulladékhalmozást:

1. A mi családunkban az a szokás, hogy nem használunk csomagolópapírt, hanem évek óta ugyanaz a 6-7 ünnepi papírtáska cirkulál a családtagok között. Hol kapjuk benne az ajándékot, hol adjuk benne. Mindenki tesz mellé egyéni üdvözlőkártyát, a táska pedig arra a fél órára tökéletesen betölti a funkcióját, utána megy a szekrénybe.

2. Ha mindenképpen csomagolni akarsz, alkalmazd a gyűréstesztet egy darag csomagolóanyagon: a papírt össze lehet gyűrni, a műanyagfólia visszaugrik eredeti alakjára, innen felismered.

Azért nem szabad műanyagfóliát használni, mert nem újrahasznosítható. De a papír csomagolóanyag sem újrahasznosítható, ha csillámos vagy fényes bevonatú.

3. Ne vegyél elemes játékot, vagy ha veszel, adj hozzá újratölthető elemet és töltőt is.

4. Törekedj arra, hogy növényi gyantából, méhviaszból vagy szójaviaszból készült gyertyát és mécsest vegyél/ajándékozz, ezek természetes úton lebomlanak és nem füstölnek. A nem zöld gyertyák és mécsesek a kőolajszármazék paraffinból készülnek, és égetés közben károsanyagot bocsátanak ki, ami sem neked, sem a környezet számára nem egészséges. Megfájdul a fejed az égő gyertya mellett? Így jelzi szervezeted a problémát. De ne fújd el a gyertyát bent, hanem óvatosan vidd ki a szabadba, és ott oltsd el.

5. Kérlek, ne vegyél új ruhát karácsonyra magadnak, legfeljebb a gyerekeknek, ha már kinőtték az ünneplőjüket. Mi felnőttek meg tudjuk oldani a kiöltözést az elmúlt években felhalmozott készletekből. Hiszen egy átlagos nő szekrényében 22 olyan ruha van, amit még nem vett fel, egy férfiében pedig 19 darab. Még egy statisztika: Angliában karácsonykor 80 ezer tonna régi ruha megy a szemétbe. Minden EU-állampolgár évente átlagosan 12,66 kg ruhát vásárol. A megvásárolt, majd kidobott ruhák alig 1 százalékát hasznosítják újra új öltözetekben, a többi anyag megy a hulladékégetőkbe vagy -lerakókba, mert a textilipar nem tart ott a fejlesztésekben, hogy képes legyen megoldani a textíliák újrahasznosítását.

6. Ne vegyél új karácsonyfadíszeket. Tudnod kell, hogy a gömbök és egyéb díszek általában olyan műanyagból készülnek, ami nem újrahasznosítható. Az angyalhaj sem.

7. Olvaszd le a fagyasztót még az ünnepek előtt. Ettől sokkal hatékonyabban fog működni, márpedig ez az egyik legnagyobb áramfogyasztó a lakásban. Ide kattintva megtudhatod, hová kell pakolni a dolgokat a hűtőben. 

8. Vásárolj helyi élelmiszert. Elhiszem, hogy menő dolog a reklámban látott lazacot felszolgálni, de gondolj bele, hány ezer kilométerről szállították ide azt a halat, méghozzá hűtve, vagyis sokkal több üzemanyagot felhasználva, büdös dízelfüstöt kipufogtatva. 

9. Ne használj az ünnepi vendéglátáshoz egyszerhasználatos műanyag- vagy papírtányérokat, -poharakat, -evőeszközöket. Igen, lehet, hogy a rokongyerekek eltörnek egy üvegpoharat, ezt el kell fogadni.

10. Nappal ne kapcsold fel a díszkivilágítást. A LED energiatakarékos, de nem ennyi, nem ilyen sokáig bekapcsolva. 

11. Ha megérkeztek a vendégek, vedd le a fűtést akár 2 Celsius-fokkal is, mert szépen belehelik a szobát. Utána persze szellőztess.

12. Amikor ti mentek rokonlátogatásra, ne hagyj stand-by állapotban semmilyen elektronikai kütyüt, hogy egy kicsit mérsékeld az ünnepi áramfogyasztásodat.

13. A műfenyők 85 százaléka Kínából érkezik. Számítások szerint egy műfenyőt legalább 20 évig kell használni ahhoz, hogy a gyártása és ideszállítása során képződött környezetterhelés ki legyen egyenlítve. Itt találsz 57+3 ötletet ahhoz, hogy miképpen legyen karácsonyfád fenyő nélkül, de ha ez nem volna elég, összegyűjtöttem még 34+6 ötletet ehhez. Csak győzzed végignézni!

14. Ne főzz, ne süss többet, mint amennyi valóban szükséges, és ha mégis maradna étel, törekedj a maradékmentes újrahasznosításra. Évente 1,3 milliárd tonna étel kerül a szemétbe világszerte. Gugli a barátod, ezernyi ötletet találsz ehhez a különféle receptoldalakon. Ha olyan ételt kapsz ajándékba, amit nem szeretsz, vidd el, tedd ki a rászorulóknak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
28
aug/2019

Több ételt elpazarolunk túlevéssel, mint amennyit a kukába dobunk

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Már ez is horrorisztikus mennyiség, de a túlevés miatti ételpazarlás ennek több mint százszorosa, nagyjából 140,7 milliárd tonna. Ezt az úgynevezett metabolikus ételpazarlást olasz kutatók számolták ki, tanulmányuk a Frontiers in Nutrition szakfolyóiratban jelent meg. 

ételpazarlás CO2-lábnyom mezőgazdaság ENSZ élelmiszerpazarlás

Pixabay

A túlevés által okozott környezeti teher három szegmensből áll: föld-, víz- és szén-dioxid-lábnyom. A Teramo Egyetem környezettudósai először megállapították, mennyi az egyes országok "túlsúlya" az átlagnépesség testtömeg-indexe (BMI) és magassága alapján, és ezt összevetették az adott országban legnagyobb arányban rendelkezésre álló élelmiszerek energiatartalmával. Méghozzá úgy kalkuláltak, hogy az egészséges testsúly felső határát jelző 21,7-es érték felett minden elfogyasztott kalória gyakorlatileg felesleges, és csak túlsúlyt okoz. 

Az említett 140,7 milliárd tonna a világ népességének jelenlegi túlsúlya visszaszámolva az elfogyasztott ételekre: ha ennyit nem ettek volna meg, nem lennének túlsúlyosak. Vagyis ennek a 140,7 milliárd tonna élelmiszernek a megtermelését meg lehetett volna takarítani, az előállításához szükséges szántóföldet, legelőt, ivóvizet, üzemanyagot stb. másra lehetett volna fordítani.

Nyilván ez így túlzás, hiszen bármely embernél a 21,7-es BMI érték feletti érték bőven lehet izomtömeg is, míg az olasz kutatók minden pluszsúlyt hájnak tekintettek. Azt sem vették figyelembe, hogy a túlsúly változhat idővel, illetve a fokozott testmozgásnak köszönhetően is mérséklődhet. Ettől függetlenül a 140 milliárd jelen pillanatban a lehető legközelebb áll a valószínűhöz. És irdatlan mennyiség.

ételpazarlás CO2-lábnyom mezőgazdaság ENSZ élelmiszerpazarlás

Pexels

A tanulmányt böngészve kiviláglik, mekkora eltérések vannak az egyes kontinensek között. A túlevés miatti ételpazarlást Európa vezeti, 39,2 milliárd tonnával. Ha a három szegmenst vesszük figyelembe (föld-, víz- és  CO-lábnyom), akkor Európa és Észak-Amerika (kiegészítve Óceániával) 14-szer többet fogyaszt, mint a szubszaharai Afrika.

Az olasz kutatók szerint Európában, valamint Észak-Amerikában és Óceániában a tejtermékek, tej és tojás előállítása rója a legnagyobb terhet a környezetre (a túlsúlynak számított lábnyom 30,2 százaléka felel meg ennek), utána a hús, az alkoholos italok és a cereáliák következnek, míg például az iparosodott Ázsiában a cereáliák és a keményítőtartalmú gyökérzöldségek megtermelése.

Európa és Észak-Amerika (kiegészítve Óceániával) vízlábnyoma hasonló, de közel kétszerese Latin-Amerikáénak, és tízszerese a szubszaharai Afrikáénak. Az üvegházhatású gázok lábnyoma is tízszeres ezekre a régiókra, míg a földhasználat lábnyoma 15-szörös.

ételpazarlás CO2-lábnyom mezőgazdaság ENSZ élelmiszerpazarlás

Pexels

Egyébként az ENSZ becslése szerint a gazdag országok évente közel annyi, 230 millió tonna élelmiszert dobnak ki, mint amennyi a szubszaharai Afrika teljes termelése. A világ teljes zöldség- és gyümölcstermésének közel fele a kukában végzi. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
19
nov/2018

Egy kis barkácsolással fűteni fog az ablak

Amíg nem tudod hőszigeteltre cseréltetni a nyílászárókat, érdemes egy kis barkácsolással fűtőpanellé változtatni a régi ablakot, teraszajtót. Az alábbiakban többféle egyszerű verziót is bemutatok, a forrásokra kattintva az eredeti videókat nézheted meg.

Kell pár alumínium üdítős- vagy sörösdoboz, aminek kilyuggatod az alját és a tetejét:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Annyit összeragasztasz, amekkora az adott ablak magassága:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Kartonpapírból vagy fából készítesz egy befoglaló eszközt, a levegőkeringetésre pedig rásegítesz egy laptopventillátorral. A képen látható youtuber kint reggel mínusz 4 Celsius-fokot mért, bekapcsolta a hőpanelt, és délután 4-re bent 24 fok lett. Hozzá kell tennem, hogy több részlet nem derül ki sem az időjárásról, sem a ház hőszigetelési tulajdonságairól, sem a szoba méretéről, de kiindulásnak ez is érdekes.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Teraszajtó esetén az egyik szárny alsó felét érdemes télre parapetes szolárfűtésűvé alakítani, a másik szárny marad nyitható.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Itt a "doboz a dobozban" megoldást alakították ki, tehát a sörösdobozokban felfelé áramló meleg levegőt fent összegyűjtik, és a kisventilátor azt vezeti be a szobába.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

A harmadik verzió műszakilag a legfejlettebb, mert itt nemcsak betesz egy panelt az egyik ablakszárnyba:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

hanem a ventilátort egy kis napelem hajtja, tehát ingyen van az áram is:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

A dobozból kiáramló levegő hőmérséklete folyamatosan látható, a 135,7 Fahrenheit-fok átszámolva 57,6 Celsius-fok, de a külső hőmérséklet nem ismert.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Sokan mondják, hogy napos időben elég csak széthúzni a függönyöket, hogy minél több napfény áradjon be a szobába, mert télen az is melegít. Nos egy szaki megmérte, hogy a téli napsütés hatására a kárpitos bútor felülete 80,6 Fahrenheit-fokra, azaz 27 Celsius-fokra melegszik fel:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Neki ez nem volt elég, ezért fekete alumíniumrolókat tett az ablakokba, és megmérte mögöttük is a hőmérsékletet, ami már 103,6 Fahrenheit-fok volt, azaz 39,7 Celsius-fok. 

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Tény, hogy mind a dobozos, mind a rolós módszer miatt sötétebb lesz a szoba, de ez nem probléma azoknak, akik például egész nap számítógépen dolgoznak, és jobb nekik a félhomály.

365Zö


0
Tovább
12
júl/2018

Biztos, hogy jó helyre teszed a dolgokat a hűtőben?

Mindjárt kezdődik a meccs, és még mindig csak langyos a sör? Vagy hétvégére barátokat vársz, de megromlott a grillezéshez vett hús? Akkor nem jó helyre teszed az ételeket, italokat a hűtőben. Ez nemcsak bosszantó, hanem óriási pazarlás is.

Egy négytagú család évente átlag 14 ezer alkalommal nyitja ki a hűtő ajtaját. Nyáron még a klímás lakásokban is melegebb van, mint télen, ez pedig megterheli a hűtő motorját. Plusz nyáron egyébként is gyakrabban nyitogatjuk az ajtót (például hideg italt, fagyit veszünk elő, több mindent teszünk be stb.), tehát többet dolgozik a hűtő alapjáraton is. 

A hűtőszekrényben 3-4 Celsius-fok legyen a hőmérséklet. A megfelelő hőmérséklet ellenőrzéséhez egy pohár vízbe állíts egy konyhai hőmérőt, tedd a poharat 5-8 órára a hűtőszekrény középső részére, majd ellenőrizd a kijelzőt. A fagyasztóban mínusz 16-18 foknak kell lennie.

A hűtőajtóban ne tarts tejet!
Mindenki odateszi a tejet, pedig a hűtőajtóban nincs egyenletesen alacsony hőmérséklet a gyakori nyitogatás miatt. A meleg viszont nem kedvez a tejnek, még akkor sem, ha UHT. A hideget igénylő ételeket és italokat, mint a tej, tojás, hús (és persze a sör) a hűtőszekrény felső polcaira, ott is a hátfalhoz közel kell tenni. De ne érjenek hozzá a hátfalhoz, mert fagyási foltok alakulhatnak ki rajtuk.

hűtőszekrény ételhűtés nyár ételpazarlás

The Kitchn

Mit tartsd a hűtőajtóban?
Például az újkrumplihoz vett csokor petrezselymet egy pohár vízbe állítva, egy papírzacskóval lazán lefedve. Vagy a ketchupot, vizet, gyümölcslevet.

Meg kell-e tisztítani a zöldséget?
Ha hazaérve megmosod a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt betennéd őket a hűtőbe, alaposan itasd fel róluk a nedvességet egy konyharuhával, és szétpakolva hagyd őket a pulton vagy asztalon teljesen megszáradni. Máskülönben pillanatok alatt elkezdenek penészedni a hidegben. Így is érdemes egy papírtörülközőt betenni abba a zacskóba, amelyikben vannak, hogy felszívja a hűtés során képződő nedvességet.

A kinyitott konzervvel mi legyen?
Vannak olyan kaják, például a konzervkukorica, hámozott paradicsom, löncshús, amiből maradhat másnapra is. Ezeket tedd át egy tiszta befőttesüvegbe, és tekerd is rá a fedelét. Ha a konzervdobozban hagyod a kaját, annak másnapra konzervdoboz íze lesz, ráadásul vagy magába szívja a többi étel szagát, vagy az ő szagát szívja be a többi étel.

Mit ne tegyél és mit tegyél a hűtőbe?
A kenyérből és más pékáruból, süteményből kiszívja a nedvességet a hűtő, úgyhogy hamar morzsássá válnak. A paradicsomnak, dinnyének, töknek, burgonyának, hagymaféléknek, citrusféléknek megváltozik az íze és állaga a hűtőben. Banánt, nektarint, barackot, körtét is csak akkor tegyél be a hűtőbe, ha túl érett, és félő, hogy elkezd rohadni. A banán héja megsötétedik a hideg hatására, de a belseje nem változik. Az almának viszont jobb a hűtőben, mint a konyhaasztalon. 

Hova tedd a frissen vásárolt ételt?
Hát a hűtő hátuljába. A többnapos, de még ehető maradékokat pedig előre. Így azonnal látod és nem felejted megenni őket, ergo nem is penészednek meg és nem kerülnek a kukába. Ha már annyit költöttél a megvásárlásukra és annyit dolgoztál a megfőzésükkel, ne legyen belőlük hulladék.

Mibe csomagold a maradékokat?
Nálunk gyakorlatilag minden kisebb-nagyobb befőttesüvegekbe kerül. Az alufóliába vagy zsírpapírba tekert dolgok ugyanis valahogy láthatatlanná válnak, és csak jóval a megromlásuk után kerülnek ki a hűtőből.

Mi mennyi ideig tartható el a hűtőben?
Darált húsos étel: 3-4 napig, felvágott: 3-5 napig, főtt-sült tőkehús és baromfi: 3-4 napig, levesek 4-5 napig (tésztabetét nélkül!), krémes sütik 1-2 napig, egyéb sütemények 2-4 napig, pizza 3-4 napig, főtt rizs vagy tészta 3-5 napig, friss zöldsaláta 1-3 napig, főt vagy sült krumpli 3-5 napig, főtt vagy sült zöldség 2-4 napig, főtt tojás 5 napig.
Ezek hozzávetőleges számok, ha bármit kétségesnek látsz, ne edd meg!

Hogyan segíts a hűtődnek nyáron?
A vezető amerikai termékbiztosító cég statisztikája szerint júliusban romlanak el leggyakrabban a hűtőszekrények. Ezt megelőzheted néhány alapszabály betartásával:
Kéthetente porszívózd vagy töröld le a hátulsó kondenzációs rácsot, hogy jobb legyen hőleadás. (Ehhez erre a rövid időre áramtalanítsd a hűtőt.) Ugyanebből az okból nyáron húzd el egy kicsit a faltól a hűtőt, hogy jobban szellőzzön. Rendszeresen tisztísd az olvadékvíz elvezető nyílást (a hűtőben belül hátul alul középen van) egy hurkapálcával vagy szívószállal. A hűtőszekrény alatti csepptálcát is érdemes néha kitakarítani. 
Ne tegyél meleg ételt a hűtőbe. Ne tömd tele a hűtőt. Ne hagyd nyitva az ajtót sokáig: először gondold végig, mit is akarsz kivenni vagy betenni, és csak utána nyisd ki. 
A no-frost hűtőket is évente egyszer le kell olvasztani. 
Ami az ajtó szigetelését illet: csukj rá egy ötszáz forintos papírpénzt az ajtóval a keretre. Ha a pénzt könnyen ki tudod húzni, akkor már elgyengült a szigetelőcsík, érdemes lenne cserélni vagy az ajtó zsanérját megigazítani.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
30
ápr/2018

Brüsszelben fizetnek azért, ha van saját ételhordód

A szelektív hulladékgyűjtés mindaddig jó ötlet, amíg íróasztal mellett elmélkedünk róla. Amint kilép az ember a való világba, máris szembetalálja magát a legfőbb problémával: alapanyagát tekintve hiába szelektív hulladék a papír vagy műanyag ételcsomagolás, ha ételt teszünk bele (vagyis rendeltetésszerűen használjuk), a csomagolóanyag szennyezetté válik, és nem szabad a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni. A környékünkön plakátokon figyelmeztetik a lakókat, hogy a pizzásdoboz nem szelektív, mert zsíros, illetve a műanyag tejfölös és más dobozokat csakis tisztára mosva szabad a szelektív kukába dobni. Sokan nem hajlandóak erre, például mert semmiféle anyagi ösztönzést nem kapnak cserébe sem a vízdíjból, sem a kukadíjból.

Így viszont tonnaszám kerül csomagolóanyag a kommunális hulladékba, amit jó esetben elégetnek, és távhő lesz belőle, rosszabb esetben a szemét hulladéklerakóba kerül, és majd úgy párszáz év alatt elbomlik. Itt jön a képbe Brüsszel, ahol az egyszerhasználatos ételcsomagolásoknak akarnak gátat vetni. A Tiffin Project ötletgazdái eddig 13 brüsszeli étteremmel szerződtek le a következőre: az éhes vendég elmegy az étterembe, ahol elvitelre kér ételt, amelyhez hozza magával a saját fém ételhordó edényét (a város több pontján kapható kétféle méretben, az egyik mélyebb, a másik laposabb, áruk 20-40 euró). A Tiffin Projectnél regisztrált vendégek az ételek árából 5 százalék kedvezményt kapnak -- ez nem óriási összeg, de azért észre lehet venni. A vendég elviszi magával az ételt, az edényt otthon elmossa, és másnap szintén azzal megy a következő helyre elviteles ételért.

TIFFIN FACEBOOK

Mindenki boldog: az inox ételhordót csak egyszer kell megvenni, utána a végtelenségig használható, a szerződött brüsszeli éttermek pedig megússzák évi összesen 32 ezer tonna csomagolóanyag beszerzését. A közösségi projekt célja a környezettudatosság terjesztése. Minél többen regisztrálnak, annál több étterem akar majd részt venni, vagyis annál szélesebb körűvé válik a szerveződés. Ráadásul a projekt arra bátorítja a tagokat, hogy próbáljanak ki új éttermeket a szerződött helyek listájáról, így a helyi kisvállalkozások előnyhöz juthatnak a nemzetközi gyorsétteremláncokhoz viszonyítva.

A Tiffin Project évente és 1000 tagonként 1,5 tonnával szeretné csökkenteni a Brüsszelben felhasznált élelmiszercsomagolás mennyiségét. A fém ételhordók árusításából évente 20 ezer eurós bevételre számítanak, amit a fenntartható étkeztetés népszerűsítésére fordítanának: ha már úgyis egyre többen étkeznek otthonukon kívül, tegyék azt környezettudatos módon. Ezzel kapcsolatos, hogy bármilyen saját dobozba lehet kérni elvitelre ételt a Tiffin Project éttermeiben, és regisztráció nélkül is. A lényeg ugyanis a fogyasztói kultúra megváltoztatása, hogy végre rádöbbenjünk, mennyi értékes nyersanyag válik hulladékká egyszeri és alig pár perces használat után.

TIFFIN FACEBOOK

Maga a tiffin szó egyébként indiai eredetű, ott hagyomány, hogy a dolgozó férjnek fémdobozban küldi a feleség az ebédet az erre szakosodott futárokkal (erről szól az Ezerízű szerelem című film is).

Az ételcsomagolás a világ nagyvárosaiban jelentős probléma: 2016 novemberében a német Freiburg városa vált híressé azzal, hogy bevezették az újrahasznosítható kávéspoharakat: az egyeurós poharakat a fogyasztó magával viszi, menet közben megissza a kávét belőle, majd (bármelyik szerződött helyen) leadja az üres poharat, és visszakapja az egy euróját. Freiburgban 100 étteremben és kávézóban lehet rendelni, illetve leadni, a poharak 400 alkalommal újrahasználhatók.

FREIBURG CUP

Németországban évente 2,8 milliárd kávéspoharat dobnak a kukába, össztömegük eléri a 40 ezer tonnát. Az egyszerhasználatos poharak gyártásához 43 ezer fa, 1,5 milliárd liter víz, 320 millió kWh áram és 3000 tonna nyersolaj szükséges.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
21
feb/2018

Miben fagyaszd az ételt, ha nem műanyagban?

Egyre több tudományos kutatás vizsgálja, hogy milyen következménye van, ha műanyagban tároljuk, melegítjük, fagyasztjuk az ételt. Mert igen, állítólag fagyasztás közben is átjuthatnak a sérült felületű vagy gyenge minőségű műanyagból molekulák az ételbe, és onnan a szervezetünkbe. Az angol Exeter Egyetem 2018 február 3-án publikálta azt a tanulmányát, amely szerint az általuk megvizsgált kamaszok 86 százalékának vizeletéből ki lehetett mutatni a biszfenol A (BPA) vegyületet.

A BPA hasonlít az ösztrogén női nemi hormonhoz, és ezért köze lehet pajzsmirigy-problémákhoz, mell- és prosztatarákos megbetegedésekhez, illetve az alacsony spermiumszámhoz és az eltorzult spermiumok kialakulásához, ami terméketlenséget okoz férfiaknál. A BPA megtalálható a polikarbonát (jele a PC vagy 7-es szám egy háromszögben) műanyag edényekben, poharakban stb., illetve különféle tárolóedények (például egyes konzervdobozok) belső bevonatában. Az Európai Unió már vizsgálja a BPA felhasználásának korlátozását, de amíg megszületik a rendelet, magunkra kell vigyáznunk.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Egyes élelmiszerek csomagolásához olyan műanyagot használnak, amelyet ftalát nevű anyaggal lágyítanak. A ftalátok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hatását csökkenthetik. 

A műanyagokból extrém hőmérséklet hatására, illetve sóval, zsiradékkal vagy savas étellel (például ecet, paradicsom) érintkezve kiválhatnak a veszélyes vegyületek és bekerülhetnek az ételbe. (Ezért nem ajánlják például a műanyagbélelésű zacskóban mikrózható pattogatott kukorica fogyasztását sem.)

Visszatérve a fagyasztásra, a másik probléma ezzel a rengeteg nem lebomló műanyaghulladék keletkezése: a különféle zacskók és fóliák csak egyszer használhatók, ráadásul mivel ételmaradvánnyal szennyezettek, nem szabad őket a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni, mennek a vegyes kommunálisba. Pedig a műanyag kőolajból készül, abból viszont csak korlátozott mennyiség elérhető a világon. A kommunális hulladék egy részét elégetik, még rosszabb, ha hulladéklerakóba kerül, ki a természetbe.

Szóval miben fagyasszunk, ha műanyagban nem ajánlott?

ZSÍRPAPÍRBAN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Darabos árut lehet zsírpapírba csomagolva, feltéve, ha az a zsírpapír növényi olajjal, nem pedig tisztított petróleumszármazékkal kezelték a víztaszító képesség kialakításához (ha nem találsz erről infót a csomagoláson vagy az interneten, ne vedd meg). A papír lehetőleg natúr barna legyen, ha viszont fehér, akkor feltétlenül klórmentesen fehérített legyen. Papírban 2-3 hétig lehet a fagyasztott ételt tárolni. Fagyasztáson kívül használhatod szendvics csomagolásához, és a mikrózott ételek tetejére is boríthatsz egy lapot, hogy melegedés közben visszatartsa a párát. Tekercses zsírpapír például a német nevű illatszerboltokban kapható. A papír lebomló hulladék, tehát hosszú távon nem terheli a környezetet.

FÉMBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Ne használj olyan konzervdobozt, amelynek belső falán epoxi vagy más bevonat látható. Használhatod viszont a rozsdamentes gasztronómai ételtároló dobozokat (érdemes az akciókat megnézni az interneten), de akár a kerámia bevonatos kisebb sütőformákat is, vagy a nem sérült zománcozású bögréket, kislábasokat. Ha nincs tetejük, fedd le őket alufóliával, igaz, ez legfeljebb kétszer használható, de mégsem műanyag. Az alufólia ne érintkezzen az étellel. Azt is megteheted, hogy mondjuk a muffinos formákban kisebb adagokra osztva megfagyasztod az adott ételt, majd a keményre fagyott darabokat a hosszú távú tároláshoz zsírpapírral elválasztva (hogy ne fagyjanak össze) átteszed egy nagyobb edénybe, amiből csak annyit veszel ki, amennyire épp szükséged van. 

ÜVEGBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az edzett üveg poharak és tányérok, tálkák, kancsók, a hőálló üvegtálak mind alkalmasak fagyasztáshoz, és ha nincs fedelük, egy kistányérral is le lehet fedni őket, hogy teljesen újrahasznosító legyél. Minél szélesebb és alacsonyabb az üveg alakja, annál jobban bírja a fagyasztást. Ugyancsak használható a legtöbb befőttesüveg is ételtároláshoz a fagyasztóban, nem fog megrepedni, ha betartod az alábbi tippeket.

5 szabály, ha üvegben akarsz fagyasztani

1. Legfeljebb 3/4 mértékig töltsd meg az edzett vagy sima üvegedényt, hogy fagyás közben az ételnek legyen helye tágulnia.
2. Hűtsd le a megtöltött üveget először szobahőmérsékletűre, majd a hűtőben is, és csak utána tedd a fagyasztóba. Kivételkor először hagyd kicsit megmelegedni szobahőmérsékleten, aztán már beleállíthatod meleg vizes edénybe, hogy gyorsabban felengedjen.
3. Széles szájú, egyenes falú befőttesüveget használj, mert abban jobban tud tágulni felfelé az étel fagyás közben, és nem repeszti meg az üveget. 
4. Csak lazán tekerd rá a fedelet, amíg teljesen meg nem fagy, akkor kisebb a kockázata, hogy megreped a befőttesüveg. Ha már megfagyott az étel, rászoríthatod a fedelét.
5. Ne koccanjanak egymáshoz az üvegek a fagyasztó kosarában, mert ettől is elrepedhetnek. Használj elválasztónak kartonpapír lapokat vagy hengereket, még jobb, ha egy tiszta zoknit húzol az üvegre. Kallódó fél párakból úgyis van pár a fiókban...

TIPP: A krumpli és a gomba nem igazán szereti a fagyasztást, akárcsak a sűrű tejtermék, mint a tejszín, tejföl. Ha levest vagy főzeléket tennél el porciózva, ezeket hagyd ki belőle fagyasztás előtt.

Van 25 szuper ötletünk arra, hogyan hasznosíthatod újra a fél pár zoknikat, ezeket ide kattintva olvashatod.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag


0
Tovább
06
jan/2018

Ha ezeket a tippeket követed 2018-ban, teljes joggal zöldnek nevezheted magad

Most jött ki a tavalyi év elemzése, ezek szerint 2017 volt a második legmelegebb év a rekorder 2016 után. És elég megnézni az eheti időjárást, ha valaki kételkedne a klímaváltozásban. Márpedig csakis a mi generációnk odafigyelésén, hozzáállásán múlik, hogy mi lesz itt pár évtized múlva. Távolinak tűnik? Mihez képest? A gyerekeinkért, unokáinkért tesszük, érdemes belevágni.

Nem kell ahhoz napelemet meg passzív házat vagy elektromos autót venni, hogy valaki környezettudatos életet éljen. Hétköznapjainkban ezerféle módon tudjuk csökkenteni a környezetterhelést, a Földet elborító hulladék mennyiségét, a pazarlást. Minél többen viselkedünk így, annál hamarább lesz ez a norma. 

Az alábbi tippekből egyet-egyet havonta vagy kéthavonta érdemes beemelni a napi gyakorlatba, nem kell mindent egyszerre, csak apránként, úgy sokkal könnyebb meghonosítani a csaláádban. Az se baj, ha eleinte párszor elfelejtjük őket. Lényeg, hogy törekedjünk a jó ügyért való változásra, változtatásra.

1. Mindig írj bevásárlólistát

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Nálunk egész héten kint van egy cetli a konyhapulton, és amikor kifogy vagy eszünkbe jut valami, felírjuk rá. Ezzel a bevásárlólistával megyünk vásárolni, és odafigyelünk arra, hogy tényleg csak a listán szereplő tételek kerüljenek be a bevásárlókocsiba. Az impulzív (vagyis hirtelen elhatározásból elkövetett) vásárlással ugyanis általában olyan dolgokat szoktunk venni, amikre valószínűleg nincs szükségünk -- hiszen ha már lett volna, akkor szerepelnének a bevásárlólistán. A szigorúságot enyhítendő lehet azt játszani, hogy előre meghatározott időre kell bevásárlolni, és akkor tutira nem lesz lehetőség andalogni a sorok között és "véletlenül" beejteni ezt-azt a bevásárlókocsiba.

2. Mellőzd az autót

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Ha tömegközlekedéssel 2 (3) megállónál közelebb van valami, és nem kell onnan nehéz dolgot hazahozni, tényleg nem volna szabad kocsival menni. Sík vidéken megteszi a kerékpár vagy a roller, hegyen pedig a lábbusz. Ha esik, lehet tömegközlekedést használni :)

3. Ne dobj ki ételt

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Nagymamáinknak még az volt a szavajárásuk, hogy "kenyeret kidobni vétek", és nem feltétlenül csak azért, mert vallásos lévén a kenyér Krisztus testét jelképezte számukra. Az ételpazarlás mára óriási méreteket öltött: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint az emberi fogyasztása szánt ételek 30 százaléka a kukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna ételt jelent, nagyjából 990 milliárd dollár értékben. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni.
Amennyiben megtervezed, hogy mit fogsz főzni és enni a következő héten, és tartod magad a bevásárlólistához, akkor valószínűleg nem készül felesleg, nem romlik rád semmi, nem kell kidobni. A különféle maradékokat kiválóan újra lehet hasznosítani szendvicsekben, de ha mégsem akarod megenni, akkor becsomagolva tedd ki a rászorulóknak vagy vidd el egy Ételadomány-dobozba (ezek elérhetőségét a neten városonként megtalálod).

4. Minden papírt kétszer használj fel

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Elképesztő mennyiségben dobunk a szemétbe olyan papírt, amit még egyszer újra lehetne hasznosítani: egy gyereknek mindegy, hogy arra az üres borítékra firkál-e, amiben a gázszámla volt. A díjbeszedő levelének előlapja, nem betelt iskolai füzetek lapjai is kiválóan alkalmasak például bevásárlólistának. Statisztikák szerint egy átlagos irodista évente 10 ezer lap papírt használ el. A FAO szerint 2016-ban 180 millió tonna fapép készült a papíripar számára, ez 40 százalékkal több, mint 1980-ban. Az évente világszerte kivágott fa kétharmadából papír és fapép készül.  

5. Hús helyett egyél minél több növényi fehérjét

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

2018 egyik nagy trendje lesz (a Pinterest szerint, erről ide kattintva olvashatsz bővebben), hogy fokozódik a növényi fehérjék fogyasztása hús helyett. Ilyen például a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, csicseriborsó), olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, szezám-, tök- és napraforgómag), gabonák (tönkölybúza, barnarizs, zab, rozs, árpa, quinoa, chia), zöldségek (spenót, burgonya, kukorica, kelfélék, brokkoli, karfiol, paradicsom), gyümölcsök (banán, alma, körte, narancs).
Az élelmiszeripar évtizedek óta eltúlozza a húsfogyasztás jelentőségét. Számítások szerint ha az egész világ felhagyna a húsevéssel 2050-re, akkor az élelmiszer- (benne a vöröshús-)termeléssel kapcsolatos légszennyező gázok kibocsátása 70 százalékkal csökkenne. Ezek a gázok hozzájárulnak az üvegházhatás erődödéséhez, ami a Föld felmelegedését okozza. Ennek egyik tünete a mostani szélsőséges időjárás.  
Múltkor beszélgettem valakivel a húsevésről, és közölte, neki muszáj mindennap húst tennie az asztalra, mert "a fiaim vércsék". Nagy kérdés, hogy ha a gyerekek nem hallanák azt mindennap, hogy ők annyira odavannak a húsért, mint a ragadozó madarak, akkor is ragaszkodnának-e a napi húsfogyasztáshoz?... 

6. Áramtalanítsd a felesleges készülékeket

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Energiavámpír készülékeink nem lesznek hálásak ezért, de a pénztárcánk igen: 10 százalékkal csökkenhet az áramszámla, ha használaton kívül áramtalanítjuk a stand-by üzemmódban is energiafaló készülékeket. Egy kapcsolható elosztó könnyen használható, és a túláram ellen is véd.

7. Ne tárgyat, hanem élményt ajándékozz

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Karácsonykor biztos mindenki kapott olyan kozmetikumot vagy ruhadarabot, amit soha nem fog használni, és néhány fiókban töltött év után megy a kukába. Ha ezek helyett pénzt vagy ajándékutalványt (kártyát) kapott volna az illető, azon olyan dolgot vehetett volna, amire igazán szüksége van, és meg lehetett volna előzni a pazarlást. További ihletadó ötleteinket a vásárlásmentes ajándékozáshoz elolvashatod ide kattintva.  


0
Tovább
05
szept/2017

Szigetelni kell az ablakot? mutatjuk, mivel érdemes!

Amíg nem jutsz el az ablakcseréig, addig is javíthatsz pár módszerrel a lakás klímaviszonyain. Minden pénztárcához ajánlunk tippeket, és az amerikai Energiaügyi Minisztérium magyarított táblázata jóvoltából láthatod is, milyen előnyök és hátrányok járnak az eltérő megoldásokkal. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

Nagyításhoz jobb egérrel kattints a képre, és nyisd meg új ablakban

Az ablakpanel (storm window) népszerű hőszigetelési eljárás Amerikában: az ablaknyílással egyező méretű vakkeretet készítenek, ebbe üveget vagy polikarbonát lemezt ragasztanak (utóbbi lehet cellás is). Ősszel felteszik az ablak elé a panelt, tavasszal leveszik, aki biztosra megy, még szilóval is körbenyomja. A belső ablakpanel hasonlóan készül. Egy másik vakkeretre feszíthető a napsugárzás hőjét csökkentő napháló nyárra. A fixen szerelt ablakpanel hátránya, hogy a polikarbonát-lemez a kilátást csökkenti, a szellőztetés nem megoldott, ezért kívülre a panelt sokszor két vezetősín közé fogva szerelik fel, úgy nappalra vagy enyhe időben szét lehet nyitni. 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP

Ami a téliesítő ablakfóliázást illeti, ide kattintva olvashatsz arról, hogyan lehet pár perc alatt feldobni egy buborékfóliát az ablakra, ami az egyrétegű nyílászáróknak nagyon jót tesz mínuszok idején.

Hasonlóan egyszerű módszer a függöny bélelése: a méteráruboltokban (neten is) nagyjából 1000 forintos méteráron kapható a 150 centiméter széles poláranyag métere (15-20 színben). Nem feslik, nem kell beszegni, csak méretre vágni, és vagy felcsiptetni a meglévő függöny ablak felőli oldalára, vagy araszonként biztosítótűvel, illetve odaférceléssel rögzíteni a függönyhöz. Tényleg fokozza a hőszigetelést, csökkenti a huzatot, remek sötétítő. (Mosógépben 40 fokon mosható.)

Ehhez képest az állítható lamellás fa zsalugáter jelentős költség, de télen-nyáron óriási segítség a lakás klimatizálásában.  

A méhsejtes vagy cellás energiaroló is nagyot farag a fűtésszámlán, csak pontosan kell méretezni. Hátránya, hogy az ablakon páralecsapódás jelenhet meg, akárcsak a hőszigetelt (bélelt) textilroló mögött.
 

ablakszigetelés energiatakarékosság otthon

KÉP


0
Tovább
23
júl/2017

Házi aszalódoboz a bio minőségű finomságokhoz

Őrizd meg a nyári gyümölcsök, zöldségek és fűszerek zamatát aszalással! Az üzletekben kapható, többnyire kén-dioxiddal, cukorral és/vagy étolajjal kezelt aszalványok helyett készíts házilag finomságokat az egyszerűen és olcsón megépíthető aszalódoboz segítségével. A mostani időjárás passzol is ehhez, hiszen az aszaláshoz legalább 30 Celsius-fokos hőmérséklet kell, ugyanakkor a levegő páratartalma legyen 60 százalék alatt: ebből a két tényezőből nincs hiány ezen a nyáron.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

KÉP

Ideális esetben aszalás közben nem éri direkt napfény a terményt, mivel az minőségromlást okozhat az ízében és a tápanyagtartalmában. Termé-szetesen napsütésre szükség van, méghozzá minél többre, de most a hősugarak végzik a munkát. A kert, autóbeálló, erkély vagy terasz olyan pontján állítsd fel az aszalódobozt, ahol déli vagy nyugati irány-ba tájolhatod. Hasonlóan fontos, hogy a dobozt ne tedd növények közé vagy fűre, mert az éjszakai harmattól nedves lesz, és bepenészedhet. Az aszalódoboz alatt legyen burkolt a talaj, ez fokozza a hatékonyságot, hiszen a kövezet éjszaka kibocsátja a napközben elnyelt hőt. A tájoláshoz két beton falazóelemmel emeld meg az egyik oldalon a dobozt. 

A Modern Farmer amerikai weboldal a Dahse-Walk minnesotai őstermelő házaspár által kifejlesztett "napelemes" aszalódoboz tervét közölte, amely-ben még felhős napokon is átlagosan 15 Celsius-fokkal melegebb van, mint a környezet hőmérséklete. Ehhez készítettem magyar feliratokat a könnyű megvalósíthatóság érdekében. Az eredeti, 10 oldalas angol nyelvű és méretezésű leírást ide kattintva olvashatod.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az aszalódoboznak az az előnye, hogy nincsenek mozgó alkatrészei; úgy állítod a tájolását és a dőlésszögét, ahogy tetszik; az ételt védi a direkt napfénytől; nagyobb darabok is elférnek benne; nem melegszik túl; könnyű tisztítani és használni; éjszakára és szélben is kint lehet hagyni, de esőben nem!; rovar- és sünbiztos.

Az üvegházhatás elv alapján a napfény áthalad a felső polikarbonát- vagy üveglapon, és hősugarai felforrósítják az eggyel lejjebb lévő, feketére festett fémlapot. Ez a második réteg tehát védi a direkt napsütéstől a terményt, illetve hősugárzóként funkcionál. Lefelé a harmadik réteg egy aprószemű erős drót- vagy műanyagháló, erre teríthető a gyümölcs és zöldség. A negyedik réteg egy hullámlemez fémből vagy polikarbonátból: ennek feladata a nedvesség és a párás meleg levegő elszállítása.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Felhős nyári napon is működik az aszaló KÉP

Az aszalni kívánt termény ne legyen se éretlen, se túlérett. Első lépésként mosd meg alaposan, különösen, ha nem biotermelőtől származik. Utána vágd ki belőle a beteg vagy foltos részeket, a csumát, magot, szárat. Egyenletesen szeleteld a terményt 3-10 milliméter vastagságú szeletekre. Minél vékonyabb a szelet, annál gyorsabb az aszalódás.

A kisebb gyümölcsöket egészben is aszalhatod, például az áfonyát, meggyet, kajszit. A gyümölcsöket és zöldségeket aszalás előtt pár percig forró vízben blansírozhatod is, ezzel szebb lesz a színük, jobb az ízük, és az eltarthatóságuk is megnő. A hőkezelés ugyanis leállítja a terményben az enzimműködést.

A hálón terítsd szét a szeleteket, ne érjenek egymáshoz. Az aszalódást érdemes néhány óránként ellenőrzni. Forró napon a fűszernövények 6-7 óra alatt is készen lesznek, a szeletelt gyümölcsöknek, pláne a zöldségeknek 1-3 nap is kellhet. Akkor jó az aszalt gyümölcs, ha tapintásra ruganyos, bőrszerű, de semmiképp sem kőkemény. Ezzel szemben a zöldségeket feltétlenül csontszárazra, azaz keményre kell aszalni: ha félbe tudod törni a szelet paradicsomot, akkor kiveheted az aszalóból. 

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az almának 34 óra kellett a tökéletes aszalódáshoz KÉP

A hosszú eltarthatóság érdekében a gyümölcsöket 20 százalékos, a zöldségeket 10 százalékos nedvességtartalom alá kell aszalni. Ezt úgy állapíthatod meg, hogy leméred a terményt, mielőtt az aszalóba helyezed, és utána is. Éjszakára is benne hagyhatod a terményt az aszalóban, de csak akkor, ha nem fog esni. Így is visszaszív némi nedvességet az éjszakai harmatból, de másnap estére feltehetően már készen lesz. Begyűjtéskor ellenőrizz minden szeletet, hogy ugyanolyan száraz-e, mint a többi. Ha nem, hagyd még a hálón.

A kész aszalványt hagyd lehűlni, utána rögtön csomagold el befőttesüvegbe vagy légmentes műanyagzacskóba, és tárold sötét, hűvös helyen. Felhasználás előtt a zöldségeket 1-2 órára áztasd langyos vízbe, a gyümölcsöt nem muszáj. A hálót körömkefével és mosószerrel sikáld tisztára, szárítsd le, és kezdődhet az újabb kör!

És persze aszalhatsz házilag építhető kemencében is, ennek leírását lásd korábbi cikkünkben ide kattintva.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum