1. Ha hetente 2-3 elemet kell cserélni, az alsó hangon, a legolcsóbb hipermarketes sajátmárkás elemmel is cirka heti 400 forint. Ez egész évre felszorozva több mint 20 ezer forint! Na persze ennyit nem fogsz kiadni, mert hiába volt drága a játék, a gyerek legjobb esetben is két hét alatt megunja. Hogy miért?

2. Mert csipoghat, villoghat, foroghat akármilyen szépen az az elemes játék, a gyerekek úgy vannak behúrozva, hogy az anyukájuk és apukájuk hangját szeretnék hallani, az ő arcát látni, az ő érintését érezni. Erre több tudományos kutatás is született, csak sajnos azok (és a saját józan eszed) hangját elnyomják a rendkívül meggyőzőnek látszó profi reklámok. Ne dőlj be nekik!

Ecotoys

3. Tovább játszik a gyerek a nem elemes játékkal: az a játék, amelyikkel csinálni kell valamit, jobban felkelti a gyerek érdeklődését, beindítja a fantáziáját, többféle módot talál a játékra. Próbáld ki: szórj egy kiürült vizespalackba egy marék színes szárazbabot, és add oda a babának. A "nem irányított" játék segíti a gyereknek elsajátítani azokat a készségeket, amelyekkel sikeresen beilleszkedhet később az óvodai és iskolai közösségbe: hogyan vegyen részt egy csoport működésében, megosztani a tárgyait, konfliktust kezelni, saját érdeket kifejezni és érvényesíteni, mások érzelmeit felismerni (empátia). Ezeket nem kapja meg semmilyen elemes játéktól.

4. Késlelteti a gyerek beszédfejlődését az elemes játék: vizsgálatok szerint az elemes játékkal való játszás közben mind a gyerek, mind a szülő kevesebb hangot ad ki, márpedig a gyerek a szülőt utánozva sajátítja el a beszédet. A gyermek agyának beszédközpontját személyes emberi kapcsolattal lehet stimulálni, nem  gépivel. Ugyanez érvényes a nagyobb, már csacsogó gyerekekre is, olvasható az Amerikai Orvosi Kamara folyóiratában (az angol nyelvű tanulmányt ide klikkelve találod). Sőt, ugyanezt a hatást váltja ki az is, ha "oktatási céllal" mobiltelefont adsz a kisgyerek kezébe.  A közös meseolvasást semmi nem pótolja.

Pixabay

5. Túl korán és túl sok ingert is jelenthet a gyereknek az elemes játék. Lehet, hogy emiatt nyűgös, sírós gyakran? A korai fejlesztés nem egyenlő a túlpörgetéssel. 

6. Ne akard műanyaggal teletömni a gyerekszobát: a gyerek tapogatja, szájába veszi a játékot, de nem tudhatod, hogy az olcsó műanyagból milyen toxikus vegyületek oldódnak ki.

7. Azt hiszed, attól, mert tartós elemmel fogod üzemeltetni a játékot, majd jobban jársz? Ha eddig nem sikerült lebeszélnem Téged az elemes játékról, akkor legalább olyat vegyél, amibe NEM HÁROM ELEM kell. Mert akkor hiába váltasz tölthető tartóselemre, a négy elem újratöltésére szolgáló töltőben mindig lesz egy olyan elem, amelyik nincs annyira lemerülve, mint az a három, amit a játékból vettél ki. Vagyis az az elem (de talán a töltő is) hamar tönkre fog menni. Mennyibe is került?