Minden rosszban van valami jó: a mostani kánikulában érdemes kipróbálni a napkemencét, amelynek elkészítéséhez tényleg csak pár filléres hozzávalóra van szükség. Gyerekeknek is jó móka a szünetben!
KÉP: Instructables
Minden rosszban van valami jó: a mostani kánikulában érdemes kipróbálni a napkemencét, amelynek elkészítéséhez tényleg csak pár filléres hozzávalóra van szükség. Gyerekeknek is jó móka a szünetben!
KÉP: Instructables
Egyes szakértők régóta riogatnak azzal, hogy a grillezés során a húsokon és zöldségeken olyan pörzsanyagok képződnek, amelyek esetleg rákkeltő hatásúak lehetnek. Nos, minden bajra van megoldás, erre például szavahihető forrásból!
KÉP: Pixabay
Jóllehet általában nem tárgyat, hanem élményt érdemes ajándékozni, most tegyünk kivételt az idős rokonokkal. Nekik ugyanis számos olyan ajándékkal kedveskedhetünk, amelyekkel energiát spórolhatnak és biztonságosabbá is válik az otthonuk.
KÉP: Pexels
Az időseket abból a szempontból is sújtja a COVID-járvány és a karantén, hogy a kevesebb fizikai aktivitás, csökkent mobilitás és fokozódó elszigeteltség miatt az utóbbi időben megnőtt körükben az eleséses sérülések gyakorisága. Egy friss amerikai kutatás szerint az első nagy karantén alatt a megkérdezett idősek 70 százaléka számolt be arról, hogy elesett otthonában. Az ilyen baleset hatására megnőtt aggodalmuk amiatt, hogy ez újból előfordulhat, emiatt még kevésbé mozdulnak ki.
Az eleséses balesetek számát néhány egyszerű eszközzel nagymértékben csökkenteni lehet.
1. Szereljünk fel jobb világítást!
KÉP: Pexels
Ha már a fény ünnepének is nevezik a karácsonyt, ajándékozzuk meg idős rokonainkat jól világító és energiatakarékos LED-fényforrásokkal. Ezek megfelelő kiválasztásához nem a wattot érdemes nézni, hanem a lument és a sugárzási szöget, ide kattintva részletes tájékoztató olvasható. Kiegészíthetjük a meglévő fényforrásokat mozgásérzékelős lámpákkal, ennek különösen éjszaka a fürdőszobában van nagy jelentősége. A bejárat fölé napelemes mozgásérzékelő lámpát is felszerelhetünk. Többször is hangsúlyozzuk, hogy a LED-lámpákat nyugodtan hagyhatja bekapcsolva, alacsony a fogyasztásuk.
2. Gondoskodjunk a csúszásmentesítésről!
KÉP: internet
A szőnyegek alá vegyünk tapadást segítő alátétet. Ha már van ilyen rokonunk szőnyege alatt, feltétlenül ellenőrizzük, mert a gumiból készült alátétek néhány év után elveszítik tapadóképességüket. Az előszobai öreg és felkunkorodó futószőnyegekben túl könnyű megbotlani, cseréljük le ezeket olyan futószőnyegre, amelynek gumírozott a hátulja. Ne hagyjuk ki a fürdőszobai szőnyeget sem! A kültéri és beltéri lépcsők élére ragasszunk csúszásmentes dörzsszalagot. Ajándékozzunk új papucsot vagy mamuszt, aminek csúszásmentes a talpa. Nagyon jó választás lehet egy tépőzáras edzőcipő is, amit könnyű felvenni, és jól fogja a lábat.
4. Akadálymentesítsük a fürdőszobát!
KÉP: internet
A fürdőszoba az egyik legveszélyesebb terület a lakásban az idősek számára. A kifröccsenő víz miatt csúszik a padló, a kádból nehéz kiszállni. A kád fölé érdemes legalább két kapaszkodósínt felszerelni, lehet kapni vákuumos tapadókorongosat, amihez nem kell megfúrni a csempét (bár az biztosabb megoldásnak tűnik). A vécé mellé jól jön egy lehajtható támaszték, amiben meg lehet kapaszkodni felálláskor.
KÉP: internet
A vécére kapható magasító ülőke vagy támaszkodó keret, ami szintén a könnyebb leülést-felállást segíti (ezek a gyógyászati segédeszköz webáruházakban kaphatók). A legnagyobb ajándék persze az volna, ha a kádat ki lehetne cserélni zuhanyzóra.
5. Pakoljuk át a polcokat!
KÉP: Unsplash
A legveszélyesebb műveletek közé tartozik, amikor az idős ember egy létrára vagy hokedlire állva valamit le akar venni a magasan lévő polcokról, legyen az könyv, edény vagy befőtt. Segítsük őket azzal, hogy a magasan lévő, a következő hónapokban szükségessé váló holmikat átpakoljuk olyan alacsony polcokra, hogy létra nélkül is elérjék és le tudják venni. Pakolás közben jókat lehet emlékezni, beszélgetni, és segíthetünk idős rokonunknak a lomtalanításban is ezzel.
6. Ellenőrizzük a riasztókat!
KÉP: internet
Feltétlenül cseréljük le a régi szén-monoxid-érzékelőt és füstérzékelőt olyan márkájúra, amelyet a Katasztrófavédelem engedélyezett, ezek listája ide kattintva olvasható. Felszerelhetünk wifis kültéri éjjellátó kamerát is (olyat, amiben elég félévente elemet cserélni), amely emberméretű mozgás esetén a mobiltelefonra küld üzenetet.
7. Szigeteljük a huzatos nyílászárókat!
KÉP: internet
Már a hipermarketekben is kapható olcsó D vagy P keresztmetszetű szilikonos szigetelőcsík, amellyel bármilyen öreg ablakot, verandaüvegezést vagy ajtót hatékonyan leszigetelhetünk, ezzel csökkentjük a hőveszteséget és mérsékeljük a fűtési kiadásokat. Érdemes a méretre vágott csíkok két végénél egy kis plusz (kétoldalú) szőnyegragasztó szalaggal megerősíteni a ragasztást, hogy a szigetelőcsík tényleg fennmaradjon tavaszig. A vékony üvegezést víztiszta hőszigetelő fóliával szigetelhetjük, a bejárati ajtó alsó részére szigetelő ajtókefét ragasszunk fel (és két kis csavarral is biztosítsuk).
8. Készítsük elő a jégmentesítést!
KÉP: Unsplash
Azzal is sokat segíthetünk, ha megvásároljuk és a bejárat mellé készítjük a jégoldó sprayt, hólapátot, seprűt, csúszásmentesítő hintőanyagot (ezekről itt olvashatsz). Utóbbiból érdemes nagy zsákot venni, és a sufniban vagy pincében letárolni. Vegyünk mellé egy adagolókanalat is, hogy rokonunk a szükséges kisebb mennyiséget át tudja mérni egy zárható műanyagdobozba, amelyben a bejárat mellett tárolhatja a hintőanyagot. Takarítsuk ki a bejárat feletti ereszt, mert az ott felgyűlt levelek miatt csöpöghet az eresz, amitől veszélyes jegesedés és jégcsapok alakulhatnak ki.
KÉP: Decathlon
Ha idős rokonunk szeret kimenni a zimankóban is, biztos örülni fog a csizmára vagy bakancsra felhúzható acéltüskés csúszásgátlónak (jégjáró néven is kapható a túra- és sportáruházakban).
365Zö
Ha még csak készülsz az ablakcserére, vagy ha már megvolt, de tovább javítanád a hatásfokát, néhány órás barkácsolással készíts egy dobozos karnist, amivel nagyon jó hatásfokot érhetsz el. Ezt olyan ablakon vagy teraszajtónál érdemes felszerelni, ahol nincs radiátor.
KÉP: Pexels
Mint az alábbi ábrán is látható, az egyszerű függönytartó rúddal az a baj, hogy a fentről érkező meleg levegőt a felül nyitott függöny odatereli a hideg ablakhoz. Ott viszont a levegő lehűl, a hideg levegő lesüllyed, és kellemetlen huzatot csinál lábnál. A levegő cirkulációja folyamatossá válik, sőt, éjszaka fölerősödhet, amitől gyorsabban kihűl a szoba.
KÉP: FamilyHandyMan
Rosszabb esetben kondenzációs kicsapódás is képződik az üvegen, ami aztán zúzmarásodik vagy lecsorogva bepenészedik az ablakpárkány sarkában.
KÉP: Unsplash
Ez ellen a leghatásosabb eszköz, ha OSB-lapból vagy laminált lapból dobozt barkácsolsz a függönytartó rúd fölé. Így meg tudod akadályozni, hogy a meleg leveg a függöny és az ablaküveg közé kerüljön, ahol lehűlne. Amennyiben viszon a meleg levegő a függöny előtt marad, akkor a függöny valóban betölti szigetelő funkcióját, amiért vetted.
KÉP: FamilyHandyMan
Érdemes a dobozos karnis elkészítéséről szóló részletes leírást is megtekinteni az Instructables barkácsoldalon, kattints ide vagy a kép alatti linkre.
KÉP: Instructables
Addig is, ameddig elkészül a karnisdobozod, szigeteld a függönyt, hogy ne engedje ki a drága meleget. Ezt többféle módon és alapanyaggal megteheted, vannak közte igazán pénztárcabarát megoldások is. A részletekről ide kattintva olvashatsz.
És ha végképp van néhány üres órád (plusz pár üres üdítősdobozod), feltétlenül készíts szolárfűtőtestet az ablakba, amiről ide kattintva olvashatsz részletes összeállítást.
365Zö
A téli hideg és a nyári hőség elleni hőszigetelés iránt egyre fokozódik az igény: 2025-re a világ hőszigetelés-kereslete 579 millió köbméter lehet, ebből Európáé több mint 200 millió köbméter. A mai hőszigetelő anyagok ökológiai szempontból károsak, mert kőolajszármazékból készülnek, biológiailag nem lebomlók, és újrahasznosításukhoz is sok energia szükséges.
Bontott eps-hőszigetelő táblák a konténerben.
KÉP: Recovery Worldwide
Mindannyian emlékezünk a londoni Grenfell toronyház 2017-es katasztrófájára: az épület homlokzati hőszigetelése kigyulladt, és a lángtengerben 72 lakó vesztette életét – sokan az égő hőszigetelésből felszabaduló ciános füst miatt.
2017-ben 72 életet követelt a grenfelli katasztrófa. KÉP: Wikipedia
Ilyesmi nem történhet meg azzal az új hőszigeteléssel, amelyet a Stuttgarti és a Konstanzi Egyetem kémikusai fejlesztettek ki. Az újrahasznosítható hőszigetelő hab nem gyúlékony, nem mérgező, és egyszerű hozzávalókból készíthető. Tulajdonképpen egy középiskolás is össze tudná dobni. Már voltak olyan tudósok, akik gondoltak ilyesmire, de Cosima Stubenrauch és Helmut Cölfen az első, akik összehozták a fejlesztést. "Egyszerű és elegáns megoldás", írja róla a Chemistry World folyóirat.
A német kutatók "ásványi műanyaghab"-ként (mineral plastic foam) jellemzik az anyagot, amelynek összetevői: poliakrilsav (nem mérgező polimer, egészségügyi betétekben is használják nedvességmegkötőként), kalcium-klorid (a klór kalciumsója), szén-dioxid és ammónia.
A poliakrilsavat összekeverik kalcium-kloriddal és nem-ionos felületaktív anyaggal (ilyen vegyületeket használnak szappanhoz, mosószerhez, emulzifikáló anyagokhoz). Ezt az alapoldatot kevergetik, amitől levegőbuborékok kerülnek bele és felhabzik. Az oldat hidrogéllé alakul, de még savas kémhatású, így némi ammónia hozzáadásával semlegessé tehető. Utána már csak meg kell várni, hogy a hab kiszáradjon, és egy porózus ásványi anyaggá válik. Az anyag ötször-hatszor keményebb, mint a hagyományos akrilüveg, és mivel nagyjából 30 százaléka ásvány, nem gyúlékony, szemben a ma használatos polietilén-alapú hőszigetelő habokkal.
Az új hőszigetelő hab meggyújtva legfeljebb elfeketedik, ám nemhogy nem kap lángra, de a benne lévő kalcium-karbonát szén-dioxidot bocsát ki, ami elfojtja a tüzet. Merthogy: CaCo3 + hő => CaO (kalcium-oxid) + CO2 (szén-dioxid). Vagyis saját magát oltja el.
Az új anyag életciklusa végén az újrahasznosítás-feldolgozás is egyszerű: löttyintünk rá egy kis sósavat, amiben az ásványi hab feloldódik: CaCo3 + HCl => CaCl2 + CO2 ezzel visszanyertük azt a kalcium-kloridot, ami az egyik alapösszetevő volt.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna
Sokan tervezik, hogy a kedvezményes lakásfelújítási támogatásból kicseréltetik a nyílászáróikat. Jó, ha tudják, hogy a felújításhoz ingyenes energetikai tanácsadást kérhetnek. De most másról lesz szó: a megnövekedett kereslet miatt az öreg nyílászárókkal még hónapokig együtt kell élni. És bizony a télből még hátravan a fele.
KÉP: Unsplash
Egy kis ügyeskedéssel viszonylag filllérekből javíthatsz a helyzeten: a meglévő függönyökhöz csiptess vagy tűzz hozzá egy szigetelő réteget!
Mit használhatsz függönyszigetelésnek?
1. Poláranyagot
Nálunk az egyik szobában teraszajtó van, ott a pamut sötétítő függöny mögött ugyanakkora poláranyag van, az ablak oldaláról hozzácsiptetve a pamutfüggönyhöz. Méteráru boltban nagyjából ezer forintos áron kapható a 150 cm széles poláranyag, legalább húszféle árnyalatban. Elég méretre vágni, nem kell beszegni, mert nem foszlik. Mosógépben 30 fokon mosható.
2. Buborékfóliát
Huzatos előszobák megmentője! Barkácsáruházban 5 m hosszú, 1 m széles tekercsben kapható a "légpárnás fólia" 1300 Ft/tekercs áron. Megfelelő hosszúságú darabokra vágod ollóval, és felcsipteted a meglévő függöny mögé. Mivel átereszti a fényt, akár a tüllfüggönyhöz is felteheted.
3. Padlóalátétet
Laminált padló vagy parketta alá szoktak leteríteni 2 vagy 3 mm vékony habosított polietilén fóliát, amelyet 1 m széles, 20 m hosszú tekercsben vásárolhatsz meg barkácsáruházban 2600-3600 Ft/tekercs áron. Ebből olyan hosszú csíkokat vágsz, mint a függöny, és odacsipteted vagy gombostűkkel hozzátűzöd a függönyhöz.
4. Hővisszaverő légpárnás fóliát
Még jobb, mint a sima bubifólia, mert egyik oldalán buborékos, másik oldalán metallizált, négyrétegű fólia. 120 cm széles, 41,6 m hosszú tekercsben (is) kapható, 12-13 ezer Ft/tekercs áron. Méretre vágod, felcsipteted.
5. Párazáró hőtükör fóliát
Ez nem buborékos, viszont olcsóbb, kb. 5800 Ft/tekercs (mérete ua. mint buborékosé). Két réteg műanyagfólia között egy réteg alufólia van.
6. Steppelt kabátbélésanyagot
Rengeteg színben kapható, lényegében egy réteg poliészter bélésanyag és egy réteg vatelin összesteppelve. Az anyag 150 cm széles, méterben kapható rövidáruboltokban (interneten is), 1100-1500 Ft/m áron. Érdemes a vágott szélét varrógéppel eltisztázni, mosni 30 fokon, kímélő programmal kell.
365Zö
Az észak-amerikai indiánoknál hétköznapi étel volt a fenyőtű, Európában sok helyütt gyógyteaként fogyasztották. A legtöbb fenyőféle ugyanis ehető, és ha valakinek van egy kis bátorsága, ki is próbálhatja.
Fenyőtűvel és céklával pácolt lazac. KÉP: Modern Farmer
Julia Georgallis brit kézműves pék és séf karácsony előtt jelentette meg How to eat your Christmas tree, azaz Hogyan edd meg a karácsonyfádat című könyvét, amelyben több mint 30 receptet kínál a vállalkozó kedvűeknek. Georgallis 2015 óta karácsonyi vacsoraesteket szervezett a téma köré, és szerette volna a fenyős ételkülönlegességek évek alatt kikristályosodott elkészítési módját mindenkivel megosztani.
Persze tudja, hogy a karácsonyfa elfogyasztásával még nem mentjük meg a bolygót, ám a szakácskönyvével szerette volna ráirányítani a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal több mindent tudnánk újra használni, újrahasznosítani vagy feldolgozni, és ezzel közelebb kerülnénk a fenntartható életmódhoz.
Fenyővel ízesített savanyúság céklából, uborkából és répából.
KÉP: Modern Farmer
A karácsonyfának amúgy meglehetősen nagy a környezetterhelési lábnyoma. Évente több tízmillió fát vágnak ki világszerte pusztán azért, hogy néhány hétig száradjanak egy lakásban, majd a szemétbe kerüljenek. Az Egyesült Királyságban évente átlagosan 8 millió fenyőt adnak el karácsonyfának, ha ezek a természetben maradhatnának, akkor ezek közel 180 millió tonna szén-dioxidot volnának képesek megkötni a levegőből, ami állítólag egyenértékű a brit autóforgalom által egy teljes évben kibocsátott károsanyaggal.
Gyömbéres-vaníliás fenyőfagyi KÉP: Modern Farmer
Julia Georgallis szerint a lucfenyő íze inkább pikáns, jól illik a savanyúságokhoz, míg a nordmannfenyő narancsosabb zamatú, egy vaníliafagyi tökéletes kiegészítője. A fenyőtűket éles ollóval érdemes levágni a faágról, majd folyó víz alatt tisztára mosni. Utána késsel apróra darabolhatjuk, ha a recept úgy kívánja. A Modern Farmer weboldalán angol nyelven olvasható a fenti három finomság részletes elkészítési módja.
További recepteket lehet találni az interneten, de kizárólag olyan fenyőt egyél meg, amelyik vegyszermentes, nem volt permetezve. Egyébként is legyél óvatos: a fenyőre nagyon hasonlít a tiszafa, az viszont mérgező!
Jelenleg egy magyar polgár karbonlábnyoma éves szinten 5,73 tonna. Ahhoz, hogy megelőzzük a Föld átlaghőmérsékletének 2 Celsius-fokkal való növekedését, ami klímakatasztrófát okozna, az éves karbonlábnyomot fejenként 2 tonna alá kellene csökkenteni 2050-re világszerte. Tehát közel három tonna szén-dioxid-kibocsást kellene lefaragnunk az életmódunkból.
A Covid-járvány miatt sokan váltottak házhoz szállított étel rendelésére, esetleg nem is tudva, hogy milyen alattomos környezetpusztító hatása van a műanyag ételcsomagolásnak, a szatyrot és a PET-palackot is beleértve.
1 kg műanyaghoz 2 kg kőolaj szükséges (az alapanyaghoz + a gyártáshoz).
1 kg olaj elégetésével 3 kg szén-dioxid keletkezik. Vagyis 1 kg műanyag gyártása során 6 kg CO2 keletkezik.
1 vékony műanyag szatyor kb. 5,5 gramm, egy ételes doboz legalább 20 gramm (fedéllel együtt). Vagyis 1 kg műanyagból kijön 182 db szatyor vagy 50 db ételdoboz.
A 182 db szatyor gyártása 33 gramm CO2-, az 50 db ételdoboz gyártása 120 gramm CO2-kibocsátást okoz.
Ha a home office-ban minden munkanapon házhoz rendeled az ételt, akkor egy évben nagyjából 250 munkanappal és rendeléssel számolva 8,25 kg CO2 (szatyrok) + 30 kg CO2 (ételdoboz) = 38,25 kg CO2-szennyezés.
Ez egyetlen tétel az életedben, sőt, ez pusztán a csomagolás, nincs benne az étel házhoz szállításához szükséges üzemanyag elégetése során a levegőbe kerülő szén-dioxid (és más károsanyag).
És akkor nem beszéltünk arról, hogy a szatyor és ételdoboz használat után hulladék lesz, s mivel étellel szennyezett, nem is újrahasznosítható. Legnagyobb valószínűséggel elégetik egy hulladékhasznosító erőműben, rosszabb esetben egy szemétlerakó telepre kerül, és akár 200-1000 évbe is beletelik a lebomlása. Akkor sem bomlik le biológiai értelemben, hanem csak szétesik apró darabokra, és így szennyezi tovább a környezetet.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna
Ha nem akarsz órákat várni arra, hogy ehetőre hűljön a görögdinnye, akkor feltekered a hűtőt a maximális fokozatra. Ettől azonban egyrészt rengeteget fog fogyasztani, másrészt előbb tönkre is mehet (a mai készülékek már nem bírnak annyit, mint a régiek). Viszont ha alacsony fokozaton hagyod, esetleg nem tud jól hűteni a készülék, és megromlanak benne más ételek, ami pazarlás. Az ételek hűtéséhez a megfelelő hőmérséklet +3 és +7 Celsius-fok között van, de hőségben akár +10 fok is lehet a hűtőszekrényben. Egy átlagos négyfős család a hűtőszekrény 10 éves élettartama alatt több mint 140 600 alkalommal nyitja és csukja a hűtő ajtaját. Az alábbi tippek között van olyan, amellyel a szerzője állítólag 50 százalék energiát meg tud takarítani ugyanolyan hűtőteljesítmény mellett.
1. Húzd előrébb a hűtőt a hátfaltól, és ha lehet, két oldalról pakolj el mindent. Ennek köszönhetően a hátfali kondenzátor körül jobban fog járni a levegő, és ettől jobban fog hűteni a hűtő.
2. Ha beépített szekrényben van a hűtő, a kánikulai hetekre szereld le az ajtót. Ha túl szűk a hely a hűtő körül, egy kis ventilátort irányíts a hátfala felé, ezzel fokozva a levegő cirkulálását.
3. Rendszeresen porszívózd le a hátfali kondenzátor rácsát, mert ha megül rajta a por és a szöszmösz, attól romlik a teljesítménye.
4. Ellenőrizd az ajtó tömítését: csukj oda egy papírlapot, és próbáld a csukott ajtóból kihúzni. Ha túl könnyen megy, érdemes kicserélni az ajtó gumitömítését.
5. Az ételeket és italokat fedd le, amikor beteszed a hűtőbe: ha fedő vagy csomagolás nélkül teszel be olyan ételt, ami párolog, az megnöveli a beltéri levegő páratartalmát, ami fokozott működésre készteti a kompresszort.
6. Ne tömd tele a hűtőt, mert akkor nem tud benne áramlani a levegő, és romlik a hűtőteljesítmény.
7. Ne tegyél bele egyszerre túl sok szobahőmérsékletű ételt-italt, mert akkor szintén elkezd erőlködni. A napi szükségleteidnek megfelelő mennyiséget tárold a hűtőben.
8. Ha nem automata leolvasztós, ne hagyd, hogy kétujjnyi vastag jégkéreg nőjön benne. Már 3-5 mm dérréteget is érdemes leolvasztani. A rendszeres leolvasztásnak köszönhetően jobban fog működni a hűtőd. Leolvasztás után töröld ki a belsejét ecetes vízbe mártott szivaccsal, ezzel elveszed a hűtőszagot.
9. Ne hagyd nyitva az ajtót! A hűtőhöz menet gondold végig, mire lenne szükséged, nyisd ki az ajtót, vedd ki a dolgot, és rögtön csukd vissza.
10. Ne tegyél bele forró ételt, hanem azt hagyd előtte lehűlni szobahőmérsékletűre. Az ételeket a megfelelő helyre tedd, ehhez itt találsz részletes útmutatót: Biztos, hogy jó helyre teszed a dolgokat a hűtőben?
11. A hűteni szánt ételt oszd el kisebb adagokra, mert azt könnyebben és gyorsabban le tudja hűteni a készülék, mint egy nagy fazéknyi levest.
12. Párás melegben kapcsold le az energiatakarékos funkciót: az megakadályozza, hogy a készülék leszárítsa a kondenzációs párát. De ha odakint is párás hőség van, akkor elkezdhet a hűtő "izzadni", amitől akár be is penészedhetnek az ételek.
13. Ha a konyhában túl meleg van, és a hűtő túl alacsony fokozatra van állítva, állandóan mehet a kompresszor, amitől beredesedik a hűtő hátfala. Ilyenkor érdemes a hőmérséklet-szabályozót melegebb fokozatra állítani, hogy a gép le tudja magát olvasztani, és így takarékosabban működjön.
14. Egy német ezermester hungarocell-lapokkal körbeszigetelte a húszéves hűtőjét, és állítja, az eltelt négy évben prímán működött a készülék.
Állítása szerint a szigeteléssel akár 25-50 százalék energiát is meg lehet takarítani, a régi hűtője fogyasztása lecsökkent egy A+ osztályú hűtőszekrényére. Neki már nem volt garanciális a készüléke, ezért nem udvariaskodott, a hungarocell-lapokat speciális ragasztóval felragasztotta a készülék oldalfalaira és ajtajára kívülről. Az oldalfalakra 2 cm vastag lapokat használt, az ajtóra 1 cm vastagot.
A szaki a hűtő belsejét is szigetelte: a belső hátfalra 4 cm vastag polisztirén lapot ragasztott, a hűtő "mennyezetére" (a felső kis fagyasztó alá) pedig 1 cm vastagot. Ellenőrizte, de nem képződött alatta kondenzáció pára, tehát nem penészedett be a készülék. A műanyag zöldséges rekesz helyére egy ugyanakkora polisztirén dobozt készített, hogy alulról is meglegyen a szigetelés. Lényeg: a hűtő külső hátfalát, ahol a kondenzációs rács és a motor van, TILOS szigetelni! A mester további tippeket is ad (németül és angolul) a honlapján.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna
Karácsonykor sokaknak csomagolják be az ünnepi asztalról maradt ételeket – akár akarják, akár nem. Ezért egyesek hazaérve azonnal a kukába teszik a csomagot (tegnap láttam ilyet kutyasétáltatás közben). Ahelyett, hogy ilyen méltatlan és pazarló módon végeznék ezek a falatok, inkább alakítsd át őket szünidei különlegességekké. Így változatosabbá teszed az étrendet, nem unod meg az ételeket, és nem is romlanak rád a sok szeretettel elkészített falatok. Az alábbi receptekhez használhatsz bármilyen húsos, halas, sonkás vagy gombás tölteléket, apróra vágott maradék sült húst is, ami lehet natúrsült pulyka, vagy rántott hús (akár bundájától megszabadítva), esetleg húslevesből kimentett főtt csirke.
Maradék rizs
A főtt rizs remekül fagyasztható, tehát ha csak ez a problémád (hogyan tárold), akkor máris meg van oldva. Amennyiben ennél kreatívabb megoldásra vágysz, válogass az alábbi ötletek közül!
Hamis burrito:
főtt rizst, konzervbabot vagy apróra vágott maradék sült húst, nagylyukú reszelőn lereszelt sajtot, illetve maradék párolt zöldségeket beletekersz készen kapható réteslapba, és forró sütőben 20 perc alatt megsütöd. A rizs mellé tehetsz maradék töltött káposztát is, ebben az esetben szedd szét a gombócokat, a darált húsos keveréket keverd a rizshez, a káposztaleveleket pedig széthajtogatva fektesd a réteslapra. A kész tekercset szeletekre vágod, majd ízlés szerint majonézzel vagy ketchuppal meglocsolod. Annyi macera van csak vele, hogy felhasználás előtt a réteslapokat rétegenként át kell kenni egy kis olajjal (de tényleg elég leheletvékonyan), hogy ne ragadjanak össze. De persze használhatsz hozzá készen kapható tortillalapot is. Sőt, a rizs mellé a maradék halrudacskákat is beteheted a tekercsbe.
Tojásos rizs:
amikor a villával kissé felvert tojáshoz kevered a maradék főtt rizst, és egy forró serpenyőben lepénynek megsütöd. Adhatsz hozzá apróra vágott bacont, sült húst, zöldséget, amit találsz a hűtőben.
Rizsgombóc:
a maradék rizst és az apróra vágott maradék sült húst egy tojással összedolgozod masszává, szórhatsz bele szárított zöldfűszereket is az ízesítéshez. a masszából vizes kézzel gombócokat formálsz, azokat meghempergeted zsemlemorzsában, sütőpapíros tepsire egymás mellé lerakod, és tűzforró sütőben (230 Celsius-fok) 15-20 perc alatt megsütöd. Ha nem sima rizs, hanem zöldséges rizibizi volt a maradék, annál jobb! A töltöttkáposzta töltelékét is újrafogalmazhatod így. A rizst összekeverheted villával szétnyomkodott, prézlibundától megfosztott halrudacskával is. Sütheted fritőzben is.
Gombás piláf:
Egy doboz leszűrt konzervgombát összepárolsz egy fej vöröshagymával és kis fokhagymával, sózod, borsozod, majd hozzákevered a rizst – öt perc alatt kész.
Töltött paradicsom:
a paradicsomok tetejét levágod, egy kanállal kiszeded a magos belsejét, majd megtöltöd maradék rizs, apróra vágott maradék hús, maradék leveszöldség keverékével. A töltött paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítod, megszórod a tetejüket sajttal és közepes lángon (170-180 Celsius-fok) 25-30 perc alatt megsütöd, amíg megpirul a paradicsom teteje.
Maradék krumpli
Ezt lehet, de nem ajánlott fagyasztani, mert kásás állagúvá válik.
Serpenyős vagy sütőben sült tortilla:
a felkockázott főtt krumplit egy kis apróra vágott füstölt lazaccal, felaprított kaliforniai vagy kápia paprikával és néhány tojással összekevered. Beleöntöd egy sütőpapírral bélelt kerek tortaformába, és 180 Celsius-fokos sütőben 30 perc alatt összesütöd. A füstölt lazac extra hozzávaló, helyettesítheted baconnel vagy más füstölt hússal.
Burgonyás palacsinta (latke):
maradék krumplipürét negyedannyi liszttel, 1-2 tojással, kis snidlinggel vagy reszelt vöröshagymával összekeversz, és serpenyőben vastag palacsintának megsütöd reggelire. A masszát mokkáskanálnyi sütőporral lazíthatod.
Töltelékes rakottkrumpli:
az egész főtt krumplikat felkarikázod, a töltött csirke töltelékét és a csirkehúst felkockázod, vágsz még bele kolbászt, felszeletelsz pár főtt tojást, és ezeket rétegezve lerakod egy hőálló üvegtálba vagy kiolajozott tortaformába. Az egészet leöntöd egy pohár megsózott tejföllel, amibe belekeversz 1-2 tojást, és közepesen forró sütőben 30-35 perc alatt összesütöd.
Póréhagymás krumplileves:
a maradék krumplipürét összefőzöd harmadannyi 10 százalékos főzőtejszínnel és annyi tejjel, hogy jó sűrű krémlevest kapj. Egy serpenyőben egy kis baconön üvegesre párolsz felkarikázott póréhagymát, amit hozzákeversz a krémleveshez.
Maradék beigli
Ez is jól fagyasztható önmagában, de inkább használd fel másképp.
Akármilyen guba:
a maradék beiglit felkockázod, hőálló tálba teszed, és leöntöd annyi tejjel, hogy jól megszívja magát. Utána közepes lángon 20-25 percig sütöd, hogy a teteje szép aranybarna legyen. A tejhez keverhetsz egy kis rumot vagy vaníliakivonatot.
Pudingos rakott:
a szeletekre vágott beiglit lerakod szépen egy sütőpapírral kibélelt tortaformában vagy üvegtálban, és rétegenként leöntöd néhány kanál vaníliapudinggal. Amikor megvan az utolsó réteg is, és félig már kihűlt, beteszed a hűtőszekrénybe legalább 1-2 órára. Miután megdermedt, úgy szeletelhető, mint egy torta. És egyébként bírja a fagyasztást is, de kizárt, hogy erre sor kerülne.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna