A zöldségek olyan finomak lesznek néhány egyszerű konyhai trükktől, hogy kiváltják a húst is.

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Pexels

 

A kellemes koraőszi esték még nagyon is alkalmasak arra, hogy a vacsorát odakint készítsük és/vagy költsük el. És mi sem jobb választás grill-vacsorára, mint a szezon sztárjai, az idényzöldségek: lehet hétköznapi, mint a sárgarépa, mindenki kedvence, mint a kukorica, és különleges is, mint a tarlórépa. 

Az a lényeg, hogy olyan technikákat alkalmazzunk az elkészítésükhöz, amelyek segítségével a zöldségek íze még pompásabb lesz, az állaguk pedig a legkönyebben fogyasztható. Így mát önmagukban, hús nélkül is megállják a helyüket a tányéron, komplett vacsoraként szolgálhatnak. Ehhez ajánlunk most néhány egyszerű módszert: érdemes ötvözni az előfőzést a gyors grillezéssel, utána már csak az evőeszközök csilingelését lehet majd hallani, ahogy szeletelés közben nekikoccannak a tányérnak. 

1. trükk: fűszeres bedörzsölés

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Pixabay

Ez remek módja annak, hogy a zöldségeket új dimenzióba emeljük, ugyanis némelyik semleges vagy édeskésebb ízű zöldség valósággal megtáltosodik egy alapos fűszerezéstől. Ehhez pedig nemcsak sót és borsot használhatunk (sőt), hanem mindenféle zamatos fűszerkeveréket: jöhet a curry, az ázsiai burger, a sültkrumplihoz való, az indiai, a thai keverék. Pici olajba keverjük bele a fűszert, majd ezzel dörzsöljük be a grillezni kívánt zöldségeket. Fogyókúrázók olaj nélkül is bedörzsölthetik a vízzel kissé megnedvesített zöldségeket, mint a különféle rápákat, karfiolt (szeletelve vagy rózsáira szétszedve), a cukkinikarikákat vagy a gombaszeleteket. Előmelegített sütőben is gyönyörűen megsülnek.

2. trükk: marinálás

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Unsplash

A zöldségek nagyon jól magukba szívják a különféle ízeket. Ha sütés előtt beáztatjuk őket a marinádba, akkor gyorsabban elkészülnek és finomabbak lesznek. Lényegében bármilyen zöldségek előpácolhatunk: a céklát éppúgy, mint a karalábét. Legalább két órára fektessük a páclébe a kisebb darabokra vágott, megtisztított zöldségeket. A páclébe keverhetünk indiai fűszerkeveréket, megbolondítva egy kis citromlével. Utána a lecsurgatott zöldségeket a forró grillen vagy előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük.

3. trükk: előfőzés

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Pixabay

Ezt nem gyakran alkalmazzuk zöldségek esetén, pedig ahhoz, hogy egy csöves kukorica, tarlórépa, jégcsapretek vagy karalábé a közepéig megpuhuljon, érdemes egy kis plusz hőt adni neki, erre jó az előfőzés. Az előfőzéshez használt vízbe tehetünk enyhe ecetet (alma- vagy rizsecetet), egy kis nádcukrot, sót és a zöldséghez passzoló zöldfűszereket: lestyánt, borsikafüvet, petrezselymet, koriandert, bazsalikomot. Az előfőzött zöldséget még melegen tegyük át a grillre vagy sütőtepsibe, hogy minél gyorsabban átsüljön.

4. trükk: füstölés

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Unsplash

Ha szeretjük a füstölt ízeket, érdemes a kedvenc zöldségeinket is előfüstölni a grillezéshez. Füstölő eszközt magunk is készíthetünk: vagyünk egy új, nagy, agyag virágcserepet a hozzá való cserépaljjal együtt, és kell még egy kisebb fém tortarács, amit beteszünk a cserépbe. A cserép aljára izzó parazsat szórunk, rátesszük a rácsot, arra a füstölni kívánt zöldségeket, majd a cserépre ráborítjuk az aljat fedőnek. A megfüstölt zöldségeket aztán átdobjuka grillre, és nemsokára ehetjük is a különleges ízű csemegéket, mint például a füstölt-grillezett kukoricát, krumplit, sárgarépát, brokkolit, cukkinit, de akár negyedbe vágott jégsalátát is elkészíthetünk ilyen módon, fenséges szendvics lesz belőle!

365Zö