Minden rosszban van valami jó: a mostani kánikulában érdemes kipróbálni a napkemencét, amelynek elkészítéséhez tényleg csak pár filléres hozzávalóra van szükség. Gyerekeknek is jó móka a szünetben!


 

KÉP: Instructables

 

Ha a hőség miatt átmelegedett lakásban nincs kedved bekapcsolni a tűzhelyt, mert az csak tovább melegítené a konyhát, készíts szabad téren használható mini napkemencét: ez a napsugárzás összpontosításával olyan hőt állít elő, amiben nemhogy a virsli, de még a hozzá való kifli is megsülhet. Így készül a very hot dog!

Feltevések szerint már az ókori népek is kihasználták a Nap erejét ételeik készítéséhez, és nem csak a füge, datolya vagy más gyümölcsök aszalásához. A 18. században egy svájci tudós, Horace Bénédict de Saussure alkotta meg az első megbízhatóan működő napkemencét, ami jelzi, mekkora igény volt akkor is a gazdaságos konyhai eszközre, illetve hogy a napsugárzás kellő hőmérsékletet biztosított hozzá. Saussure iránymutatásai alapján a francia idegenlégióban vált általánossá ez az ételkészítési módszer az 1870-es évekre.

KÉP: Wikipedia

Működési elve alapján a tükröződő felületekkel egy pontba koncentrált napsugarak ereje nagyságrendekkel növelhető: sütéshez, grillezéshez és főzéshez is jól használható a 65-400 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartomány. Ehhez a fény energiáját hővé kell alakítani a kondukciós folyamat segítségével, azaz az egy pontba koncentrálódó fénysugarak energiáját a fogadóedényben vagy ételben hővé alakul. A konverziós hatásfokot azzal lehet fokozni, ha a napkemencében matt fekete színű edényeket és sütőformákat használunk. 

KÉP: Instructables

Máskülönben hasonlít az étel elkészítése ahhoz, amikor hagyományos tűzhelyet vagy sütőt használunk. Ami a szükséges időt illeti, ez nagyban függ az étel fajtájától, víztartalmától és méretétől: egy kisebb falatokra felkockázott hús hamarabb elkészül, mint egy tál rizs vagy egy cső kukorica. A krumplit sem érdemes egészben "szolározni", hanem vágjuk kisebb darabokra. Az ebédre tervezett rizibizihez a rizst reggel tanácsos elkezdeni párolni fedő alatt, míg a zöldborsót elég belekeverni akkor, amikor már majdnem készen van a rizs. Tapasztalatok szerint egy tepsi süti két óra alatt sül meg, négy főre való rizs pedig 4 óra alatt, de rekkenő kánikulában, amikor a környező levegő hőmérséklete is forró, gyorsabb a folyamat. A leggyorsabban 11 és 15 óra között főzhetünk napkemencével. 

KÉP: Instructables

Érdemes az edény alá egy jó hőtároló képességű téglát vagy fémlábat tenni. Fedő alatt könnyebben és gyorsabban elkészül az étel, persze ez a kritérium ételtől függ: olvasztott sajtra nem kell fedő. A napkemencés főzésben az a jó, hogy nem kell mellette strázsálni. Szépen elrotyog magában, nem kell kavargatni, mert nem ég le. Annyi csak a teendőnk, hogy a Nap járását figyelve néha igazítsunk a napkemence tájolásán, hogy mindig a Nap felé mutasson. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor fordítsuk arra a napkemencét, ahonnan majd sütni fog a Nap 2-3 óra múlva. Így magára is hagyhatjuk a napkemencét (persze kutyák, macskák és óvatlan gyerekek ne nyúljanak hozzá. 

KÉP: Instructables

A fenti képek az Instructables barkácsoldalról származnak, ahonnan mindenki lépésről-lépésre elsajátíthatja a napkemence elkészítését (kattints a névre). A kartondobozt tanácsos belül fekete (tábla-)festékkel átkenni a hőgyűjtő hatás érdekében. Alufóliából pedig jobb a grillezéshez gyártott vastagabbat venni, azzal könnyebb dolgozni és tartósabb. Persze annak is a fényes oldalát kell használni a minél több napsugárzás visszatükrözéséhez.

Jó étvágyat!
365Zö