Ha minden hajnalban arra ébredsz, hogy eldugult az orrod, ideje tenned valamit a kiváltó tényezők csökkentésére. Az allergia elleni orrcsepp vagy gyógyszer csak pár napig-hétig használható (ld. a mellékelt tájékozta-tójukat), márpedig az allergiaszezon ennél tovább tart, sőt: a klíma-változás miatt egyre hosszabb és erősebb lesz. Ennek oka, hogy melegedő időjárás és az emelkedő légköri szén-dioxid-szint miatt a növények erőteljesebben fejlődnek, több pollent bocsátanak ki. Tudományos becs-lések szerint bő 20 év múlva, 2040-re a jelenlegi érték duplája lesz a légköri pollenszint!  

Mivel a lakáson kívüli pollenhelyzetre nem tudsz hatni, a lakáson belül vess be néhány egyszerű ökotippet, hogy mérsékelhesd a panaszaidat.

via GIPHY

1. Minden este moss hajat
Hazaérkezés után azonnal vedd le a napközben viselt ruhát, dobd a szennyesbe, és szó szerint mosd le magadról a külvilág porát. A hajszálakon rengeteg por- és pollenszemcse képes megtapadni, amelyek éjszaka lehullnak a párnára, onnan pedig belélegzed őket. Érdemes ezért allergiaszezonban naponta hajat mosni.

2. Gyakran mosd a párnát
Ha nincs időd egyik este hajat mosni, másnap estére feltétlenül húzz tiszta párnahuzatot. Így az előző este a hajadból a párnára kihullott pollenszemcséket nem fogod másnap éjszaka belélegezni. Tudtad, hogy rendszeres tisztítás nélkül a párnád súlya két év használat alatt 30 százalékkal nőhet? Ez a többlet elhalt bőr hámsejtekből, baktériumokból, poratkákból és azok ürülékéből áll. Vegyél mosógépben mosható hipo-ellergén párnát, azt mosd minimum havonta, és 3 év után mindenképpen cseréld le.

3. Csak természetes ágyneműt használj
Kerüld az akár csak pár százalékban is műszálat tartalmazó lepedőt és ágyneműt, mert egyrészt nyáron izzasztanak, másrészt a statikus elektro-mosság miatt több pollenszemcsét vonzhatnak magukhoz, mint a kizárólag természetes szálból szövött ágyneműk.

4. Hagyd a cipőt az előszobában
Rendkívül fontos, hogy ne vidd be a lakásba a talpadon az allergiát okozó port és pollent. Ugyanez vonatkozik a kerékpárra, rollerre is. A kültéri sportolás, kertészkedéshez, grillezéshez használt ruhaneműk és eszközök is maradjanak a lakótéren kívül. 

5. Tekerd fel a szőnyeget
Ha télen jó szolgálatot is tesz a szőnyeg, allergiaszezonban csak bajt okoz. A hálószobában legyen minél kevesebb lakástextil: szőnyegre és ágytaka-róra ilyenkor semmi szükség, és a függönyt is érdemes havonta mosni, elvégre az az első gátja az ablakon beáramló pollenfelhőnek. A porfogó reluxát vagy moshatatlan rolót felejtsd el. Érdemes minden este felmosni az ágy közvetlen környékét, és hetente legalább kétszer összeporszívózni a hálóban, a bútorokat is beleértve. 

6. Pakolj el mindent a hálóból
Ha allergiás vagy, csinálj rendet az ágy körül: szedj össze és pakolj el minden porfogót, a könyveket, CD-ket, emléktárgyakat és egyéb mütyüröket. A pollenszezonban a ruhásszekrény ajtaja mindig legyen csukva, és az egyszer használt ruhákat lehetőleg ne tedd vissza a szekrénybe, hanem mosd ki őket vagy tartsd másik helyiségben. 

7. Ügyelj a penészre
A beltéri penészgombák ugyanolyan súlyos panaszokat okozhatnak, mint a kültéri virágpor. Penész lehet a szobasarkokban a szekrények mögött, a mos(ogat)ógép és hűtőszekrény ajtószigetelésében, a levegőpárásító gép tartályában, a fürdőszoba szegleteiben és a műanyag zuhany-függönyön is. A penészgombák ellen jó a gyakori szellőztetés, azzal viszont bejönnek a pollenek -- a dilemma feloldásához szellőztess hajnalban, késő este vagy eső után, amikor a alacsony a pollenátlag a levegőben.

8. Este ne egyél allergizáló gyümölcsöt
Bizonyos ételek, köztük egyes gyümölcsök (pl. a dinnye, alma, körte, paradicsom, barack) keresztallergiát okozhatnak. Hő hatására a bennük lévő allergén anyagok hatása viszont csökken, úgyhogy ezeket a gyümölcsöket érdemes 10 másodpercre betenni a mikróba, és utána lehűlve fogyasztani. A joghurtban lévő probiotikumok is enyhítik szerveze-tünk immunválaszát.

9. Fagyaszd a plüssállatokat
Ha nem lehet mosni a gyerek kedvenc plüssét, a benne megbújó poratkák elleni legegyszerűbb védekezés, ha hetente 2-3 órára beteszed egy műanyagzacskóban a fagyasztóba. Utána kirázod vagy kiporszívózod, és lehet megint ölelgetni. 

10. Lefekvés előtt öblítsd át az orrod
Az orrjárat és melléküregekben lévő apró csillószőrök egyik feladata éppen a porszemcsék megfogása, érdemes munkájukat segíteni azzal, hogy a megtapadt szemcséket lemossuk. Ehhez kapható tengervizes orrpsray, de olyan spéci kancsó vagy tartályos irrigátor, amellyel átöblít-heted az orrüreget. A házilag készített sós vízhez használj forralt vagy szűrt vizet.

11. Meditálj orrdugulás ellen
Bizarrul hangzik, de tény, hogy a stressz rontja az allergiás tüneteket. Tehát ha a pollenszezonban törekszel a nyugodtabb életvitelre, például tudatosan lazítasz, meditálsz, elsajátítod az autogén tréning módját vagy a jóga alapjait, erősíted az immunrendszeredet, és ezzel enyhíted a szénanáthádat is. Allergiásoknak azért is érdemes a jógát vagy más szelíd testmozgást gyakorolniuk, mivel számukra nyáron nem szerencsés a fokozott fizikai igénybevétellel járó sportolás a közben belélegzett milliónyi pollen miatt. 

12. Csökkentsd a benti légszennyezést
A légutakat irritáló minden tényező kockázatos lehet. Ha allergiás vagy, kerüld a cigarettafüstöt, a kerti grill vagy tábortűz füstjét, az erős parfü-möket, hajlakkot, fertőtlenítő és légfrissítő sprayket, pláne lefekvés előtt.

13. Költöztesd ki a szobanövényeket
Az allergiaszezon idejére telepítsd át a szobanövényeket a lépcsőházba vagy teraszra. Legfontosabb: a hálóban ne legyen semmilyen növény, pláne virágzó. A szobanövények is kibocsáthatnak allergén anyagokat, illetve leveleiken megül a por, amit a huzat felkavar. A cserépben lévő föld pedig a beltéri penész forrása lehet.

14. Nézd meg a gyógyszeredet
Ha úgy érzed, mégis muszáj gyógyszert szedned, nézd meg a ható-anyagát: az orrdugulás enyhítésére gyakran felírt fenilefrin és a pszeudo-efedrin tartalmú gyógyszerek egyik mellékhatása az álmatlanság. Vagyis pont amiatt nem alszol, amitől azt várod, hogy segít aludni...