Ha tél közepén is szénanátha-szerű panaszoktól szenvedsz, húzd el az ablak mellett álló szekrényt! Nálunk kiderült, hogy óriási kiterjedésű penészfolt van mögötte.

penész falpenész allergia lakásfelújítás egészség

Írtam már a penész elleni védekezésről korábban is, a múltkor ajánlott szerekhez képest most olyan módszereket kerestem, amelyek szagtalanok. Az alábbi szerek általában gombaölő hatásúak, de nem feltétlenül próbálták őket a falon vagy bútorokon megjelenő penész ellen. Úgyhogy egyhónapos kísérletbe kezdtem, amelynek eredménye az alábbi fotó. Látszik, hogy a mintákban egy hónap elteltével nem jelent meg újra a penész. 

penész falpenész allergia lakásfelújítás egészség

1. Citromsav
A citromsav az élelmiszeriparban is széles körben használt tartósítószer, márpedig a tartósítás ugyebár azt jelenti, hogy nem engedi, hogy a romlást okozó mikrobák elszaporodjanak a kezelt élelmiszerben. Na ebből gondoltam (szabad asszociációval), hogy akkor megpróbálom falpenész ellen. A kísérlethez kb. 2 gramm citromsavport oldottam fel kb. 10 ml vízhez, azaz ha jól számolom, 20 százalékos oldatot készítettem. Lehet, hogy ennél hígabb is megfelel. Az oldatba mártott vattapálcikával áttöröltem a kijelölt területen a falat, a citromsavas oldat azonnal leoldotta a penészt. Talán ennek van a leginkább világosító hatása (50 g 89 Ft).
2. Jód
Ehhez 5 db patikai jódtablettát (tablettánként 100 mkrogramm kálium jodid) összetörtem 10 ml vízben, kellett áztatni egy órát, hogy megpuhuljanak a tabletták. Kissé darabos oldat lett. A jódot a 19. század óta használják sebfertőtlenítésre, gombás bőr gyógyítására. Kiskertekben is használatos növényvédelemre. Falpenészre hatásosnak tűnik, de túl macerás előállítani és drága a jódtablettás oldat (100 db 990 Ft)
3. Szalicilsav
Egy növényvédelmi kutatásban olvastam, hogy szalicilsavas permettel megakadályozták a fuzárium gomba terjedését. Persze az teljesen másfajta gomba, de attól még próbáljuk ki a falpenészre is! Patikában Spiritus salicylatus néven kapható (50 g 530 Ft), 2 % szalicilsavas alkohol. (Amúgy ezt pattanás elleni ecsetelőnek és hámlasztó hatása miatt tyúkszemirtónak szokták használni.) A kijelölt falterületen enyhe elszíneződést okozott a szalicilsavas kezelés, és mivel a patikai oldat 96%-os alkohol, nyilvánvalóan az is hozzájárul a penészölő hatáshoz. 
4. Bórvíz 
Ezen a néven szokták ismerni a Solutio acidi borici 2% néven kapható bórsavas oldatot (200 ml 1400 Ft), amelyben a tisztított vízben a bórsav mellett benzalkónium-klorid is található, ez szintén fertőtlenítő hatású. Amúgy a bórvizet fabútorokon megjelenő penész ellen is lehet alkalmazni. A falpenészt szépen leoldotta.
5. Fertőtlenítő öblítő
A kétbetűs német illatszerbolt saját márkás terméke ez a színezék- és illatmentes öblítő (Hygiene Spüler/ Wäsche-desinfektion), amelyet babaruhák öblítéséhez ajánlanak, mert baktérium-, gomba- és vírusölő hatású. Én egyébként egy permetezős flakonba áttöltve az egész lakásban és a kocsiban is szoktam használni a kárpitos bútorokon, pláne, ahová (engedély nélkül) felugranak a kutyák. A függönyöket is felfrissíti, akárcsak a kabátok hónalját. Lényeg a lényeg, ha azt írják, hogy Pilze ellen is jó, ami németül a gomba, akkor nézzük meg a falon! Ennek a szernek ugyanis az a nagy előnye, hogy 1,5 liter 540 Ft. Mint a képen látható, eddig hatásos is.
Összegzés:
Általános lemosáshoz a citromsavas oldat vagy a fertőtlenítő öblítő a leggazdaságosabb. De nem tudom megmondani, hogy melyik kezelésnek milyen hosszú távú hatása lesz. Azt sem tudom, hogy ha most átfestenénk ezeket a kezelt felüleket valamilyen falfestékkel, akkor azzal kölcsönhatásba lép-e valamelyik szer. Nálunk nyárra az van betervezve, hogy tégláig leverjük a régi, párazáró vakolatot a szintén párazáró diszperzites festékkel együtt, és utána újravakoljuk a falat páraáteresztő vakolattal és azt páraáteresztő (lélegző) festékkel festjük. Hátha úgy.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna