Télen a nátha miatt fújtad az orrod, tavasszal pedig a levegőben szállongó virágpor miatt? Összegyűjtöttem pár tippet, amivel enyhíthetnéd a panaszokat.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pixabay

 

Orrüreg átöblítése 
Csinálhatod bekevert (enyhe) sóoldattal vagy felforralt és langyosra hűtött (sterilizált) vízzel, az orröblítés fellazítja a váladékot, enyhíti az orrdugulást. Két deciliter steril vízben negyed kiskanál nem jódozott sót oldj fel, és ezzel öblítsd át először az egyik, majd a másik orrjáratot.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Wholefully

Naponta kétszer ajánlott használni, de este lefekvés előtt mindenképpen. Mivel a só vízelvonó hatású, az allergiától bedurrant duzzadt szövetekből is kivon némi vizet, ezáltal lankad a duzzanat, mérséklődik az allergiás horkolás is. Az öblítést végezheted só nélkül, steril vízzel, hiszen az a lényeg, hogy az orrüregből eltávolítsd a virágport és az egyéb szennyeződést, ami irritációt okozhat. Kell egy kis gyakorlás a fejtartásban ahhoz, hogy az egyik orrlyukon beengedett víz a másik orrlyukon jöjjön ki, ne pedig a garatba csorogjon le. Gyerekeknél kétéves kor fölött alkalmazható, már ha engedi.

Quercetin kapszula
A quercetin (kvercetin) nevű bioflavonoid természetes eredetű anyag, a növények színéért felelős. Erős antioxidáns hatású, semlegesíti a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejteket. A kvercetin úgy hat az immunrendszer hízósejtjeire, hogy azok nem bocsátanak ki hisztamint (ami részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában).

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Unsplash

Forrásai a citrusfélék, hagyma, alma, petrezselyem, paradicsom, brokkoli és salátafélék, ám az allergiásoknak ennél többre lehet szükségük ebből a bioflavoniodból. Az ajánlott adat nagyjából 400-1000 mg naponta, étkezések között bevéve. A kvercetint nem szedhetik májbetegek, várandósok vagy szoptatós kismamák. 

Omega-3 zsírsavak
Német kutatások szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti az allergiás panaszokat, mivel ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a tengeri halban, dióban és lenmagban, továbbá a szabadtartású állatok húsában és a tojásban. 

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Unsplash

TIPP: Eldugult orr ellen finom módszer egy pár virsli elfogyasztása mustárral, tormával vagy csípős paprikával, mert ezektől átmenetileg mérséklődik az orrnyálkahártya duzzanata.

Csalántea
Ez a gyógytea hasonlóan hat, mint az antihisztamin gyógyszerek, csak azok mellékhatása nélkül, tehát nem okoz szájszárazságot és álmosságot.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pexels

A csalán átmenetileg blokkolja a szervezet hisztamintermelését. Lehet teaként is fogyasztani, de a fagyasztva szárított és porított csalánlevél kapszulában is kapható. 

Homoktövis
Ez a kis fának is megnövő tüskés cserje narancssárga bogyóiról ismert. A gyümölcshús több mint 190 féle hatóanyagot tartalmaz, szerves savakat, tanninokat, kvercetint, A-, C- és E-vitamint, valamint többféle B-vitamint.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pexels

Továbbá egy szuperoxid-diszmutáz (SOD) nevű enzimet, amely fokozza a légzőrendszer egészségét. Ennélfogva a homoktövis ajánlott az allergiás köhögésre is, illetve asztmára vagy más légzési panaszokra. Kapható gyümölcsvelő és -lé, formában, de kapszulázottan is. 

Gyömbér
Biztonságos és hatásos fűszernövény. Támogatja az általános egézséget, serkenti az emésztést és a keringést. A mi szempontunkból az a fontos, hogy természetes antihisztaminként működik, hatásos a vírusok ellen is.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pixabay

A gyömbért meg lehet kóstolni kandírozva, illetve fagyasztva szárított por alakban kapszulázva vagy teaként is kapható. A tea kortyolgatása közben lélegezzük be a finom páráját, ami oldja az orrdugulást.

Cickafark
Ősidők óta ismert gyógynövény, sokféle gyógyító hatással bír, közte gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és köhögéscsillapító is. A patikában vagy gyógynövényboltban kapható szárított cickafark, ebből egy púpozott teáskanálnyit 2,5 dl forró vízzel leforrázunk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Éhgyomorra ajánlott fogyasztani, kúraszerűen, mindennap egy hónapig, utána egy hét szünetet kell tartani.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pexels

Nemcsak a virágpor okozta allergiás panaszokat mérsékli, hanem a porallergiát is. Viszont aki allergiás a parlagfűre, az ne használjon cickafarkot,  mert rokonnövények, és felerősítik egymás hatását.

365Zö