Amilyen szeszélyes 2021-ben az április, sok helyütt csak most, a közepén lehet elkezdeni a kert rendbe tételét. A legnagyobb munkák egyike a pázsit. De valóban így kell lennie? Hiszen más növények is alkalmasak arra, hogy egybefüggő zöld szőnyeget képezzenek a kertünkben, ám nem igényelnek állandó gondoskodást (locsolást, nyírást, szellőztetést, tápoldatozást, gyomtalanítást stb.), mint a gyep. Az alábbiakat érdemes kipróbálni!

Kúszó pázsitszulák (Dichondra repens)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: TheOriginalGarden

Félörökzöld növény. Gyorsan beborítja a kertet, 5-15 cm vastagságban, a hajtásai legyökeresednek. Szára és a 12-15 mm nagyságú levelek fonákja szőrözött. Elviseli a szárazságot, nem kell gyakran nyírni. 

Korzikai menta (Mentha requienii)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: LittlePrincePlants

Mediterrán eredetű évelő fűszernövény, csupán 2 centiméteresre nő meg. Bírja a taposást, nem igényel rendszeres nyírást. Bár szárazságtűrő, ne hagyjuk kiszáradni. Napos és félárnyékos helyre is ültethető, szereti a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt.

Római kamilla (Chamaemelum nobile)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: HerbsAndRemediesClub

Az őszirózsafélékhez tartozó, aromás illatú, évelő gyógynövény. Enyhébb hatású, mint az "igazi" kamilla (hivatalos nevén orvosi székfű). Magról vethető, de lehet konténeres növényként is kiültetni, négyzetméterenként 80 palánta szükséges az igazán sűrű gyepszőnyeghez. Napos, meleg helyet, laza talajt igényel.

Kúszó veronika (Veronica repens)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: Seedterra

Alacsony termetű, mediterrán eredetű évelő. Kúszó hajtásai legyökeresednek, ezáltal sűrű szőnyeget alkot. Levelei oválisak, virága kék, kékesfehér vagy fehér is lehet, a nyár első feléig nyílik. Napos helyre ültetve időnként mérsékelt locsolást igényel. 

Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: GrowYourSecretGarden

Régóta ismert gyógy- és fűszernövény, de kevésbé aromás, mint rokona, a kerti kakukkfű. Fásodó szárú félcserje, 5-10 cm magas növénypárnát képez. Legyökerező hajtásaival könnyen terjed, jó talajtakaró

Fehérhere (Trifolium repens)

kert gyep pázsit otthon

KÉP: MyGardenLife

Más néven kúszó here. Négy-hat évig élő évelő növény. Elnyomja a gyomokat, javítja a talaj szerkezetét, fokozza nitrogéntartalmát. Ideális méhlegelő. Így örül a heregyepnek egy kutya:

Hiver't-Klokner Zsuzsanna