Ősszel nemcsak te szeretnél bevackolódni egy jó meleg kuckóba, hanem a molyok is. Aztán néhány hét múlva gyanútlanul előveszel egy kiló lisztet a spájzból, kinyitod a zacskót, és azt látod, hogy odabent pókhálós göbökké állt össze a liszt – megy a kukába. Az élelmiszermolyok berepülését lehetetlen megakadályozni, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a petéket például a zabpehelyben, szemes mákban, csak erről akkor még nem tudunk. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne csökkenteni.

Wikipedia

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a készletmoly (Ephestia elutella) és a lisztmoly (Anagasta kuehniella). Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd. Túlélésüket további elképesztő tulajdonságaiknak köszönhetik.

1. Az egész világon elterjedtek
Minden kontinensen megtalálhatók az Antarktika kivételével. A trópusi klíma az ideális számukra, de remekül alkalmazkodnak minden éghajlathoz. Nálunk is áttelelnek akár imágó, akár pete, lárva vagy báb alakban. Szabad ég alatt évente két nemzedékük fejlődik ki, lakásban akár négy is.
2. Alkonyat után repülnek
A természetben a Hold fénye alapján tájékozódnak, ahhoz mérve képesek egyenes irányban, fejjel fölfelé repülni. Épp ezért tévesztik meg őket a mesterséges fényforrások. Amikor azt látod, hogy egy moly köröz a lámpa körül, akkor tulajdonképpen eltévedt, és próbál tájékozódni.
3. A szülők nem táplálkoznak
A lepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.
4. A lárva még a műanyagot is elrágja
Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 
5. Evolúciója megállíthatatlan
Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják. Bármely horrorfilmnek lehetnének főszereplői az élelmiszermolyok, amelyekről a vizsgálatok kimutatták, hogy elkezdtek szelektálódni e granulovírussal szemben: ha egy lepkének sikerül túlélnie a fertőzést, tovább fog élni az átlagnál és több petét is rak le. Utódai pedig már eleve ellenállóak lesznek a vírussal szemben.

Az élelmiszermolyok kedvencei:
zabpehely, hajdina, bulgur, köles, dió, mogyoró, rizs, liszt, instant kávé, tejpor, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, cinkegolyó, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, kisállatalom, szemes madáreleség stb. 

Hogyan érdemes védekezni ellene?
1. Gyakori és alapos takarítással
A spájznak vagy más élelmiszertárolónak teljesen tisztának kell lennie: ha csak pár morzsa vagy mákszem lehullt a padlóra és becsúszott a polcok alá, azt már peterakáshoz alkalmasnak véli a lepke. Ne csak a padlót porszívózd fel, hanem a falakat és a mennyezetet is, különös tekintettel az ajtó- és ablaktok melletti résekre. Utána a mosható felületeket ecetes vízzel töröld át. Régen azért pakolták ki és meszelték ki évente a spájzot, mert a híg mész elpusztítja a kártevőket. Ha molyrágta dolgot találsz, azt azonnal vidd ki az utcai kukához, ne tárold a konyhai szemetesben napokig. A porszívó porzsákját is azonnal dobd a kukába.
2. Feromoncsapdával
Nem olcsó, de hatékony módszer a szexferomoncsapda: egy csali van a közepén, amely nemi hormonokat áraszt, az érkező hímek pedig odatapadnak a ragasztópapírhoz és elpusztulnak. Ezzel jelentős mértékben akadályozzuk a nőstény lepkék megtermékenyítését.

3. Fagyasztással
A frissen vásárolt szemesterményt, lisztet 7-10 napra fagyaszd le, ez elpusztítja a petéket. A fagyasztáshoz tekerd a papírzacskóba csomagolt élelmiszert műanyagzacskóba, hogy ne szívjon magába nedvességet.
4. Régi befőttesüvegek újrahasznosításával
Érdemes mindent jól zárható befőttesüvegekbe áttölteni, amint hazaérsz velük. Sőt, az üveg fedele alá még egy négyrét hajtott folpack lapot is tegyél, hogy egy mákszemnyi rés se maradjon. A befőttesmódszerrel nemcsak a bejutást akadályozod meg: ha a hazavitt élelmiszer fertőzött volt, akkor a zárt üvegből kijutni sem tudnak a molyok, tehát mást nem tesznek tönkre.

Egyetlen szépség van az élelmiszermolyokkal kapcsolatban, mégpedig a rendszertani családnevük: a fényiloncafélékhez tartoznak...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.