Idén sokak számára jelentett lelki és testi felüdülést valamilyen kerti munka, legyen szó akár az erkélyen nevelt paradicsomról. A tél beköszöntével sem kell felhagyni a kertészkedéssel, hiszen fűszernövényeket egész évben termeszthetünk a lakásban is.

Unsplash

Ezek ráadásul több funkciót képesek betölteni, mint a szobanövények, bár azok is mutatósak és tisztítják a levegőt (a munkahelyre ajánlott növényekről itt írtam , az otthonra ajánlottakról pedig itt). Ám a zöldfűszerek nemcsak szépek, hanem illatosítják a levegőt, valamint ízesítik az ételeinket.

Pexels

Ha nem tudsz vetőmagot szerezni vagy nincs kedved a hajtatással bíbelődni (bár itt írtam a mikrozöldségek csodálatos hatásairól), akkor vegyél cserepes fűszernövényeket bármelyik szupermarketben. Az a lényeg, hogy fajtánként ne csak egyet vásárolj, hiszen az arról leszedhető levélmennyiség elfogy az első levessel, viszont beletelik pár napba, amíg újra kihajt és megint használható lesz.

HOZZÁVALÓK:
Olyan helyre tedd a cserepeket vagy hajtatótálcákat, ahol napi 6-8 óra napfény éri őket, például ablakba vagy erkélyajtóhoz. Felszerelhetsz föléjük speciális növénynevelő lámpát is, amely kék és piros ledekből áll.

Ehhez használhatsz a belső ablakkönyöklőre állítható fémrácsos polcot (fenti képen: Möbelix, 3490 Ft), amelyet egy mozdulattal levehetsz onnan, amikor kinyitnád az ablakot a napi többszöri szellőztetéshez. 

Illetve gurulós tárolót (fent Ikea/Vesken, 2690 Ft) vagy zsúrkocsit (lent OBI, 9999 Ft) is kinevezhetsz fűszerkertnek, ez sem akadályoz a normál életviteledben.  

A fűszernövények jelentős része mediterrán eredetű, kedveli a meleget: keress olyan helyet, ahol nappal legalább 20 fok van, éjszaka lehet hűvösebb.  A növények körül ne legyen huzat, de szabadon járhasson a levegő, ezzel megelőzheted, hogy a cserépben megjelenjen a penész- vagy más gombás betegség. Lehet kapni fűszernövényekhez való földkeveréket a kertészeti-barkácsáruházakban, de a sima virágföld is megteszi, pláne ha havonta egyszer-kétszer kapnak pár csepp tápoldatot is. A mediterrán eredetű fűszernövények nem szeretnek vízben állni, ezért nem szabad túllocsolni őket: akkor locsolj, ha a földjük tapintásra száraz.

Pexels

MIT ÜLTESS:

Az évelő oregánó szereti a sok napfényt és a tápanyagdús, jó vízelvezető képességű talajt. Jó társ hozzá a hasonló igényű majoranna, zsálya és kakukkfű. Főzéshez az ágacskák végén lévő leveket csipkedd le, ezzel serkented az új levelek kihajtását is. A zsályát feltétlenül próbáld ki zellerkrémlevesben, nagyon jól passzolnak egymáshoz. A friss levelek feldobnak egy egyszerű vajaskenyeret is. 

A petrezselyemre két évig biztosan számíthatsz. Ez is szereti az erős napsütést, de jól elvan mesterséges fény alatt is. A konyha ideális hely számára, mert kissé párás levegőjű környezetben jobban nő. A talaja legyen mindig kicsit nedves, lehet permetezni is. Hasonló igényű a bazsalikom, amelynek sokféle variációja kapható. Ez is kedveli a kissé nedves talajt, de túlöntözni nem szabad. A jelentkező virágbimbókat le kell csipkedni, hogy a növény leveleket növesszen, ne virágokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna