Változékony az időjárás, ha a hűvös reggel miatt fölveszünk egy vas-tagabb kardigánt vagy blézert, hazafelé akár ránk is fülled. Nem lehet, és nem is kell mindent egy használat után kimosni, enélkül is megszabadul-hatunk a kellemetlen szagoktól. Keverjünk gyorsan egy házi textilfrissítő permetet, csak egy permetezős flakon kell hozzá.

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

A csak természetes összetevőkből kevert házi textilfrissítő nagy előnye, hogy biztonsággal használhatjuk gyerekholmikon is, illetve háziállatok mellett, mivel nem tartalmaz tartósítószereket és más hasonló vegyüle-teket. Az illatos oldat olcsóbb is lehet, mint a készen kapható, és remekül alkalmazható olyan holmikon, amelyek csak vegyszeresen tisztíthatók. Ké-nyes ruhaneműk esetén először egy kevéssé látható helyen próbáljuk ki a textilfrissítőt, nehogy foltot hagyjon.

1. Illatos és erős
1 dl víz
2 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 evőkanál szódabikarbóna
8-10 csepp illóolaj
A keverék átizzadt paplan felfrissítésére is használható. De a tiszta szódabikarbónával be is hinthetjük a matracot: kicsit lapogassuk bele a port, hagyjuk fél órát hatni, majd jó alaposan porszívózzuk ki.

2. Illatmentes férfiaknak
3 evőkanál vodka vagy gyógyszertári alkohol vagy denaturált szesz
3 evőkanál ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
Cipő szagtalanítására is használható, ha valakinek nagyon izzad a lába, pláne, ha a gombaölő hatású denaturált szesszel készítjük.

3. A szódabika erejével
2 evőkanál szódabikarbóna
1 dl forró víz
10 csepp illóolaj 
A szódabikarbóna amfoter hatású, tehát az izzadtság savasságát képes semlegesíteni, ezért a szagát is elveszi, valamint baktériumölő. Ezzel a keverékkel nemcsak kabátok belsejét szagtalaníthatjuk, főleg hónaljtájon, hanem a függöny felfrissítésére is alkalmas. 

természetes módszer textilfrissítés illóolaj ecet szódabikarbóna

ILLUSZTRÁCIÓ

4. Illatos és egyszerű
0,5 dl ecet (8-10 százalékos, nem almaecet)
1 dl víz
0,25 dl ruhaöblítő
Összeöntjük egy permetezős flakonban (lehet üres és kimosott újrahasz-nosított vegyszeres flakon), jól összerázzuk, és már használható. Dohány-füst ellen is kiváló!

5. Szagtalanít és illatosít
0,5 dl öblítő
1 dl víz
2 evőkanál szódabikarbóna
Egy flakonban jól összerázzuk az elegyet, míg feloldódik a szódabikarbóna. Kárpitozott bútort vagy szőnyeget is szagtalaníthatunk vele, de vigyázzunk, mert a szódabikarbónának enyhe fehérítő hatása van.

6. Csupa illóolajos
8 csepp levendula olaj
4 csepp bergamott olaj
2 csepp borsmenta olaj
0,5 dl vodka vagy gyógyszertári alkohol
1 dl forró víz
Először a forró vízbe cseppentsük az olajokat, legalább egy percig folyamatosan keverjük, amíg szépen elegyednek, utána öntsük hozzá az alkoholt. A bergamott helyett használhatunk narancsot, gerániumot vagy kubekát is. Ez a keverék kiváló a sok műanyag miatt gyakran áporodott szagú autó belsejének felfrissítésére vagy légfrissítő permetként is.