Nem kell durva rovarirtót használnod, ha vannak szelídebb módszerek is a vérszívók távoltartására.

KÉP: Pixabay

 

Először is szögezzük le, hogy a boltokban kapható, citromos eukaliptuszolaj alapú szúnyog- és kullancsriasztó permet nagyon hatásos, akár 7 órán át távol tartja a vérszívókat. De szerencsére vannak más illóolajok is, ha a citromos eukaliptusz mellett valami újat is kipróbálnánk - például mert más illatokra vágyunk.

KÉP: Pexels

A világ egyik vezető tudományos folyóiratában, a Nature-ben nemrég jelent meg egy tanulmány, amely az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes aegypti) és a feketelábú kullancs (Ixodes scapularis) ellen 20 illó- és növényi olaj hatásosságát vizsgálta:

borsmenta, 
cédrus (Texas), 
citromfű (Kelet-India), 
citronella (Jáva), 
fahéj, 
fodormenta, 
fokhagyma, 
geraniol,
gyapotmag, 
kakukkfű, 
kukorica, 
lenmag,
mezei menta, 
muskátli (geranium), 
ricinus, 
rozmaring, 
szegfűszeg, 
szezám, 
szója, 
2-fenetil-propionát (földimogyoró).

A vérszívók által terjesztett betegségek világszerte évente százmilliók életét követelik. A klímaváltozással Magyarországon is megjelentek olyan szúnyog- és kullancsfajok, amelyek új, nagyon súlyos betegségek hordozói lehetnek (amennyiben fertőzötté válnak), így például a fenti képen látható, korábban említett, fekete csíkozottságáról felismerhető ázsiai tigrisszúnyog vagy a feketelábú kullancs, amely a Lyme-kór egyik fő terjesztője, és sajnos hideg időjárás esetén is sokáig aktív marad.

A kereskedelemben kapható mesterséges hatóanyagú (DEET, picaridin, IR3535, PMD stb.) riasztószerek nagyon hatásosak, de egyre többen szeretnének természetes hatóanyagú szereket - mint például a fentebb említett citromos eukaliptusz illóolajos.

A Nature-tanulmány szerzői a leghagyományosabb módon tesztelték az olajokat: önkéntesek karját kenték be velük, majd a (hős) önkéntesek egy szúnyogokkal és kullancsokkal teli üvegdobozba dugták a karjukat - brrr, már rágondolni is rossz! 

KÉP: Nature

A vizsgált 20 olaj közül a szúnyogok ellen a szegfűszeg, a fahéj, a 2PEP és a geraniol több mint egy órán át hatásos maradt, a fodormenta, muskátli, citromfű, fokhagyma, borsmenta és citronella több mint 30 percig. A többi olajnak nem mutatkozott különösebb védőhatása.

KÉP: Unsplash

Kullancsok ellen az egy órás távol tartást a fahéj, a szegfűszeg, a 2PEP, a geraniol és a kakukkfű "tudja", a többi olajnak nem volt különösebb védőhatása.

KÉP: Pixabay

Tehát ha legközelebb illatszerboltba jársz, vegyél fahéj és szegfűszeg illóolajat, ezek a leghatásosabbak mind a szúnyogok, mind a kullancsok ellen. Kakukkfüvet pedig érdemes a kertben ültetni végig a kerítés mentén, amennyiben lehetséges. De persze a többi hatásos olaj is használható, vagy akár illatkeverékeket is ki lehet kísérletezni belőlük.

KÉP: Pexels

Az ablakba pedig feltétlenül tegyél muskátlit! De ha mégsem, akkor itt van még pár ötlet, hogy mit ültess a balkonládába vagy a bejárati ajtó mellé a rovarok ellen: Nemcsak muskátlit érdemes az ablakba tenni!

A 100 százalékos töménységű illóolajakat nem szabad töményen a bőrünkre kenni, mert irritációt válthatnak ki. A kutatásban 10 százalékos töménységben használták az illóolajokat: 0,5 ml olajat kevertek 4,5 ml natúr testápolóhoz (a mennyiséget nyilván fel lehet szorozni). 

365Zö