Itt a levendulaszüret ideje, remek ötleteket adunk a felhasználására!

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: Pixabay

 

Nem csak a szekrénybe lehet akasztani egy csokor levendulát: a gyógynövény számtalan módon felhasználható az otthonunkban és az egészségünk fokozására. Az árvacsalánfélékhez tartozó közönséges levendula (Lavandula angustifolia) őshonos Európában, az 1700-as években került Magyarországra.

Elnevezését a latin lavare (mosni) szóra vezetik vissza, talán már akkor is készítettek levendulás szappant. Dédszüleink idejében nem volt olyan ruhásfiók vagy -szekrény, amelyben ne lapult volna egy csokor levendula, amely távol tartotta a molyokat. Illóolaja fertőtlenítő és gyulladácsökkentő hatású, egyúttal nyugtató hatású is, segíti az ellazulást. Szárításhoz kössük kisebb csokrokba, és virágzattal lefelé akasszuk fel egy száraz, szellős helyre (például tetőtér, padlás, garázs) száradni. 

1. Relaxpárna

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: Wellsew

Kétternyérnyi párnácskát varrunk 100 százalékos pamut anyagból (akár a gyógyszertári géz is megteszi több rétegben), és megtöltjük morzsolt levendula-virágzattal. A párnácskát betehetjük a hűtőbe, ez rendkívül hatásos, ha valaki reggelente puffadt szemmel ébred, illetve néhány másodpercig meg is mikrózhatjuk (közepes erősségen) a párnát, ami remek fejfájás ellen és a relaxáláshoz.

2. Fürdősó

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: GardenTherapy

Ez tulajdonképpen egy felturbózott fürdősó, amely a bőrünk ápolása mellett a lelkünket is megtisztítja. Egy kád nem túl forró vízben a következő keveréket oldjuk fel:
- kb. 120 g keserűsó (magnézium-szulfát, Epsom-só),
- 2 kiskanál szárított levendulavirág,
- 3-5 csepp levendula illóolaj,
- kb. 30 g zabpehelyliszt,
- kb. 30 g tejpor.

3. Szedres limonádé

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: TheEndlessMeal

Épp most érik a szeder is, érdemes néhány maroknyit szedni egy stresszoldó hatású különleges limonádéhoz. 
- kb. 300 g szeder
- 200 ml víz
- 30 g nádcukor
- 1 kiskanál szárított levendulavirág
A hozzávalókat egy kislábosban felforraljuk, és amint feloldódott a cukor, 10 percig még kis lángon roytogtatjuk. Utána egy krumplinyomóval összenyomkodjuk a forró lében a szedret, majd az egészet leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Végül néhány szem szedret adunk hozzá díszítésképpen.

4. Koszorú

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: BotanicalInterest

A hosszú szárral meghagyott szárított levendulából koszorút kötünk, amelyet a hálószobában az ágy fölé érdemes tenni az éjszakai nyugodt alvás érdekében. A koszorúkészítéshez használhatunk előzetesen meghajlított vesszőkoszorút alapnak, de magából a levendulából is készíthetjük.

5. Permet

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: HelloNest

Egy permetezős flakont megtöltünk desztillált vízzel, és literenként kb. 20-25 csepp levendula illóolajat csepegtetünk bele, majd jól összerázzuk. Ezzel a keverékkel permetezhetjük a vasalni való ágyneműt, de esténként a párnánkra is tehetünk belőle. Minden használat előtt felrázandó!

6. Lábsó

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: GardenTherapy

Nyáron a szandálban sokkal több hatás éri a lábunk bőrét, könnyebben kiszárad, berepedezik. A sok gyaloglástól, kerti munkától a fáradtabbak a láb izmai, inai, ízületei, érdemes hetente legalább egyszer pihentető, ápoló, fertőtlenítő hatású lábfürdőt venni. Ehhez kb. 50 g keserűsót vegyünk, amelyhez adjunk 1-1 cseppet a következő illóolajokból: levendula (nyugtató), menta (frissítő), eukaliptusz (antibakteriális, gombaölő), rozmaring (dezodoráló, fájdalomcsillapító), éz szórhatunk hozzá még 1 kiskanál szárított mentalevelet vagy körömvirágszirmot. Meleg vízben oldjuk fel a keveréket, és 15-20 percre áztassuk bele a lábunkat. Ezt lehetőleg közvetlenül lefekvés előtt végezzük, utána krémezzük be a lábunkat és irány az ágy!

365Zö