Pár nap, és kezdődik a verkli: reggel iskolába, onnan edzésre, különórára megy a gyerek, utána nyargal haza tanulni, majd beesik az ágyba. Hétvégén programok, versenyek, gépezés. Aztán már az iskolakezdés után 2-3 héttel kezdődnek az őszi betegségek. Vagy mégsem kell ennek így lennie? Néhány természetes módszerrel felturbózhatod a gyerek immunrendszerét olyan szintre, hogy ne kapja el az első szembejövő bacit vagy vírust. 

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

GAchildrens

Vitaminokkal és probiotikummal
A C- és D-vitamin erősíti az immunrendszert, ha mást nem is, ezeket feltétlenül szedje a gyerek ősszel. C-vitaminból testsúlykilogrammonként 9 mg ajánlott naponta kétszer.
D-vitaminból napi 600-1000 NE mennyiséget szedjen. Ez a vitamin erősíti a csontokat is, valamint az allergia és az asztma ellen is véd. 
A cink a sejtmembrán erősítésével fokozza a sejtek ellenállóképességét, szabályozza a hormonok működését, véd a nehézfémek hatása ellen. Gyerekeknek napi 3-10 milligramm szükséges.
A probiotikumok támogatják a kedvező hatású bélbaktériumok funkcióját, így áttételesen serkentik az immunrendszer működését. Érdemes a kapszulásan kapható probiotikumokat váltogatva szedni, mert eltérő baktériumtörzsek vannak a különféle gyártmányokban. Tehát ha elfogyott az egyik márka, akkor következő hónapban lehet egy másikat szedni. A kapszulás probiotikum cukormentes, ellentétben az ízesített ivójoghurtokkal, amelyekben 1 dl-es poharanként 12 gramm, azaz 4 kockacukornyi cukor van. Tehát pár korttyal máris elfogyasztotta a gyerek az egész napra maximálisan ajánlott cukorfogyasztás (16 kockacukor) negyedét! 

Elegendő alvással
A kimerültség nemcsak a megbetegedésre hajlamosít, hanem a gyógyulás idejét is meghosszabbítja. A Harvard Egyetem kutatása rávilágított arra, hogy a gyerekeknél az alváshiány miatt csökken a természetes ölősejtek (NK-sejtek) száma, márpedig ezek veszik fel a harcot a kórokozókkal. Az erős immunrendszerhez a 12-18 éveseknek naponta 8-9 órát ajánlott aludniuk, a 7-12 éveseknek 10-11 órát, a 3-6 éveseknek 10-12 órát, a 3 éven aluliaknak napi 12-14 órát. Az iskolaidőben szokásos alvásrendet már ezen a héten érdemes elkezdeni, hogy hozzászokjatok a korán keléshez. Az alvás a növekedéshez és a megfelelő anyagcseréhez is létfontosságú.

Rendszeres testmozgással
Egy jó izzadós-lihegős focizással vagy biciklizéssel nemcsak az extrém sok ülve töltött órát kompenzálhatja a gyerek, és mozgathatja át az elgémberedett tagjait, hanem a nyirokrendszer aktivizálásával a kórokozókat is "kimossa" a szervezetéből.

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

Safbaby

Kevesebb cukorral
Egészen biztos, hogy nyáron a gyerek a szokásosnál több cukrot fogyasztott: a nagyi palacsintájával, a rengeteg fagyival, a sok-sok ottalvós buli során. A cukor azonban táptalaja a negatív hatású bélbaktériumoknak, amelyek így kiszorítják a kedvező, immunerősítő bélbaktériumokat. Az iskolakezdéssel apránként növeld a gyümölcs mennyiségét a csokik és nassok rovására. A gyümölcsök rosttartalma is kedvező hatású a gyerek bélműködésére.

Gyakori kézmosással
A kórokozók terjedésének akadályozása kulcsfontosságú az egészség megőrzésében. Noha a kézmosás önmagában technikailag nem serkenti az immunrendszert, áttételesen mégis segít: csökkenti a védekezőképességünket gyengítő káros faktorok számát. Mivel mosson kezet a gyerek? A sima babaszappan tökéletesen megfelel a célra, annak sűrű habja mossa le a kórokozókat a bőr felszínéről. Inkább a kézmosás időtartama számít: legalább 20 másodperc legyen (ennyi a Boci, boci tarka első két strófája). Antibakteriális (triklozán tartalmú) szappant vagy alkoholos kézfertőtlenítőt ne használjon a gyerek, mert abból veszélyes anyagok szívódhatnak fel a szervezetébe!  Akkor már inkább a folyékony szappan decijéhez cseppents 5-6 csepp teafa illóolajat, így lesz a normál (olcsó) kézmosóból fertőtlenítő hatású termék.

Illóolajokkal
A gyerekszoba levegőjét fertőtlenítsd napi 2-3 csepp eukaliptusz, teafa vagy oregánó illóolaj párologtatásával, amelyek élénkítik a kedélyt, antibakteriális hatásúak és erősítik az immunrendszert. 

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

Saloona

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.