Bár sokan örültünk a januári jó időnek, a tavaszra még várni kell. Addig is vigyél egy kis friss zöldet a lakásba, irodába egy minikerttel.

újrahasznosítás otthon növény tél

KÉP: Onekingslane

 

Ha már nagyon unod a telet, pezsdítsd fel a hangulatodat néhány friss növénykével! A minikert készítéshez három változatot is mutatunk, a bonyolulttól az egyszerűig. Elég néhány alapszabályt betartani ahhoz, hogy a tavasz beköszönte után egész évben gyönyörködhess az alkotásodban.

1. Karácsonyi lámpás újrahasznosításával
A sötét téli estéken jó szolgálatot tett az óriáslámpás a bejárat előtt, de most már ideje új hasznosítást keresni neki. Legyen belőle minikert! 

újrahasznosítás otthon növény tél

KÉP: Thouswell

Ehhez először is szilikonpasztával szigeteld a lámpást belülről az élek mentén körben az alján és függőlegesen a lapjai találkozásánál. Utána 1-2 centi átmérőjű kavicsot szórj az aljára egy rétegben, majd erre fektess egy akkora szúnyoghálót, ami a lámpás mérete. Ez a szúnyoghálódarab tartja meg a kavics fölött a virágföldet. A hálóra szórj egy vékony réteg virágföldet, méghozzá úgy, hogy a lámpás ajtajával átellenben lévő oldal felé enyhén magasodjon a föld - vagyis az az oldal lesz majd a minikert "arca". E féloldalas kupacolással az tudod megelőzni, hogy az ajtó nyitásakor ne omoljon ki a föld a lámpásból. A földbe ültesd el a növényeket, az alacsonyabbak legyenek a lámpás arca felőli oldalon, a lámpás közepén pedig a magasabbak. A növények köré fektess élő mohát, és permetezővel spricceld be felforralt, majd kihűlt vízzel. Nem kell tocsognia, csak legyen nedves. Utána két-három naponta permetezd be vízzel, figyeld a növényeket, milyen gyakran igényelnek vízutánpótlást. 

A zárt palackkertbe ajánlott, félárnyékos, páradús környezetet igénylő növényfajták például: piroserű hálóslevél (Fittonia), csipkeharaszt (Selaginella apoda), párnafű (Soleirolia soleirolii), pettyeslevél (Hypoestes phyllostachia).

2. Óriás üvegharang beültetésével
Bármilyen ablakpárkányon vagy asztalon jól mutat ez a minikert.

újrahasznosítás otthon növény tél

KÉP: Refinery29

Az üvegharang aljára teríts egy ujjnyi lávakő zúzalékot, ez fogja fel a pangó vizet. Erre egy réteg apróra tört faszén kerüljön, ami fertőtlenítő hatású, magába szívja a nemkívánatos baktériumokat és gombaspórákat. A faszénre szintén ujjnyi vastagságban simíts el mosott homokot, amire kerül dupla vastag réteg virágföld. Ebbe ültetheted a kis méretű virágcserépből óvatosan kiszedett, és meglazított gyökerű növénykéket és mohacsomókat felváltva. Érdemes a legmagasabb növényt középre ültetni. A minikert rendszeres forgatásáról nem szabad elfeledkezned, hogy egyenletesen nőjenek a növények.

Nyitott üveggömbbe ajánlott, napos vagy félárnyékos helyet, rendszeres locsolást igénylő növényfajták például: rózsaszín zebrapletyka (Tradescantia nanouk), tüzérvirág (Pilea cadierei), chilei "hegymászó" (Cissus striata), "szempilla" páfrány (Actiniopteris australis).

3. Egy szép kerámiatálba
A legegyszerűbb megoldás pozsgás növényekből, napfényes, nem huzatos helyre.

újrahasznosítás otthon növény tél

KÉP: Refinery29

A tál aljára itt is egy réteg lávakő zúzalék kerüljön, rá egy réteg fertőtlenítő hatású apróra tört faszénnel. Erre szórj dupla réteg kaktuszföldet, amely enyhén savanyú kémhatású, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű. Ahogy mondani szokták, a pozsgások szeretik, ha a bokájuk száraz, de a talpuk nedves - vagyis csak a tál legaljában állhat a víz. Az elültetett növények töve köré apró fenyőkéreg darabokat vagy 2-3 centi átmérőjű mosott kavicsot érdemes teríteni. 

Nyitott tartályba ajánlott, közvetlen vagy szórt fényt, szárazságot, meleget kedvelő szukkulens növényfajták például: tigrisfog aloe (Aloe juvenna), pompás szemölcsliliom (Haworthia fasciata), "betonlevél" (Titanopsis calcarea), "holdkő növény" (Pachyphytum oviferum).

És ha még van egy kis időd, ide kattintva elolvashatod, hogyan készíthetsz bármilyen törött cserépből, nem használt játékelemekből pompás kis tündérkertet.

újrahasznosítás otthon növény tél

365Zö