Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
feb/2010

Ne pakold körül!

A sok kicsi sokra megy tanácsok sorába illeszkednek az alábbi intelmek is: a radiátort ne pakoljuk körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran a "feledés homályába vész", pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát.

Az alapos portörlésnél is fontosabb a rendszeres karbantartás, hiszen egy levegős fűtőtest akár 15 százalékkal is nagyobb energiafogyasztást, ebből kifolyólag vaskosabb fűtésszámlát eredményezhet. A szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy ezen nem szabad spórolni! Ha már a számlánál tartunk érdekes megjegyezni, hogy a tapasztalatok szerint jobban megéri a fogyasztásunk után fizetni, hiszen amennyiben átalányt (azaz mindig ugyanazt az összeget) fizetjük a szolgáltatónak, semmi nem ösztönöz minket arra, hogy spóroljunk, nem beszélve az elszámoláskor érkező horribilis összegről.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
15
feb/2010

A pára a lényeg

Az sem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete megegyezik. (Utóbbiban érdemes valamivel jobban befűteni, hiszen itt a legkönnyebb megfázni.) Ha tehetjük, és nap közben nem tartózkodik senki a lakásban, akkor mindig tekerjük le a fűtést, de azokat a helyiségeket sem érdemes "túlmelegíteni", amelyeket csak ritkán használunk (például vendégszoba).

Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig párologtassunk, hiszen amellett, hogy egészséges, a hőérzetünket is megemeli. Éjszaka 2-3 fokkal is lejjebb csavarhatjuk a hőmennyiség-szabályozót, és ilyenkor érdemes lehúzni a redőnyt is a hő megtartása miatt. Nyugodtan lejjebb vehetjük a fűtést a verőfényes téli napokon is, hiszen a beáramló nap sugarai pótolhatják a "hiányzó fokokat". Ha ezt az intézkedést rendszeresítjük, akkor akár 6 százalékkal is csökkenthetjük éves energiafogyasztásunkat.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
14
feb/2010

Szellőztetés mesterfokon

Télen nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát.

A fűtésszámlánkat viszont csökkenthetjük, ha mindezt az alábbi instrukciók szerint tesszük: "a nagyra kitárt ablakkal történő 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét. Ilyenkor csavarjuk lejjebb a fűtést, hiszen a radiátorra áramló hideg anélkül fokozza annak teljesítményét, hogy több energiát használna."

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
13
feb/2010

Öltözz fel!

A takarékoskodás egyik leghatékonyabb módja, ha lejjebb tekerjük a radiátor szabályozóját. A természetesen csak ésszerű keretek között javallott megoldással akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát, és így jelentékeny összeget spórolhatunk meg.

A magyar háztartásokra általában jellemző a túlfűtés, szeretünk kis trikóban szaladgálni otthon. Viszont ha 1 fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, körülbelül 5-6 százalék energiát spórolunk. Bár ez így kevésnek tűnhet, gondoljunk bele, hogy ha 26 fokról - ami nem ritka - 22-re csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akkor máris kb. 20 százaléknyi fűtési energiát takarítottunk meg.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
12
feb/2010

Azonnal WC-papírt készít egy japán gép az irodai hulladékból

A gép 40 használt irodai A4-es papírból 1 tekercs WC-papírt készít nem több mint 30 perc alatt. Hogyan működik? Mik az előnyei és hátrányai? Mennyi idő alatt térül meg? Részletes cikk és film a gép működéséről a Szelektív.hu honlapján

 




0
Tovább
11
feb/2010

Hőtervezés otthon

A fűtésszabályozó készülék beállításával az összes helyiség hőmérsékletét az az egy helyiség határozza meg, amelyben a fűtésszabályozó készülék felszerelésre került. Ez azt jelenti, hogy abban a helyiségben, amelyikben a vezérlőegység elhelyezése történt és termosztáttal felszerelt fűtőtestek vannak beépítve, azokat állandó jelleggel nyitva kell tartani. Nem célszerű abban a helyiségben elhelyezni a szabályozó egységet, ahol egyéb fűtési lehetőséget is igénybe veszünk, vagy a nap passzív energiája által nyert hő jobban felmelegíti ezt a helyiséget.

Amennyiben a többi helyiségben alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint a vezérlőhelyiségben, vagy ha az egyes nem használt helyiségekben a fűtőtesteket egészen ki szeretnénk kapcsolni, akkor ott a termosztátos fűtőtestszelepeket ennek megfelelően kell beállítani. A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének csökkentésével, szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
10
feb/2010

Megújul a Kámoni Arborétum növényzete

Mintegy 171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméter területen cserjéket ültetnek, amellyel a különösen nagy értékű speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg.

További információk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvashatók.




0
Tovább
09
feb/2010

Veszélyesek együtt az új nyílászárók és a régi kazánok

Szénmoxid-mérgezést okozhat, amikor új, hőszigetelő nyílászárót utólag építenek be olyan lakásba a tulajdonosok, melynek fűtésére továbbra is nyílt égésterű gázkazánt használnak.



Emellett persze a gázkazán meghibásodása, valamint a nem megfelelő kémény is tragédiához vezethet. A legjellemzőbb hibák, hogy a kémény alulméretezett, alacsony vagy rossz a keresztmetszete. Emellett természetesen a kéménynek is tisztának kell lennie a megfelelő füstelvezetés érdekében.

Ugyanakkor figyelni kell a kazánra is, melyből kétféle létezik: az egyik a zárt égésterű, a másik a nyílt. Előbbi a korszerűbb, s elnevezése arra utal, hogy az égés zárt térben történik, a készülék az oxigént egy szellőzőcsövön keresztül a külső térből kapja, a keletkező égéstermék pedig egy másik elvezetőn keresztül szintén a szabadba távozik. További előnye, hogy az elvezető csőhöz érzékelő rendszer kapcsolódik: ha valamilyen oknál fogva az égéstermék nem tud megfelelően távozni, a kazán automatikusan kikapcsol.

Ilyen zárt égésterű kazánokat már a kilencvenes évektől lehetett kapni, de csak 2006-ban indultak be az eladások, mivel ebben az évben megváltozott a háztartások gázfűtésére vonatkozó műszaki-biztonsági szabályzat. Míg a 2004 előtt érvényes szabályozás megtiltotta az erősen szigetelő nyílászárók használatát a gázfűtéses lakásokban, addig a 2006-ban bevezetett nem tiltja a hőszigetelő ablakok beépítését, de száműzi a nyílt égésterű kazánokat a lakóhelyiségekből.

Mindamellett a nyílt égésterű kazánok is évekig működtethetők szabályosan, csak karban kell tartani őket. Problémát az okoz, ha a tulajdonos kicserélteti régi ablakait modern, erősen szigetelő típusúakra. A kazán a helyiség levegőjét használja, s már néhány százalékos oxigéncsökkenés elég ahhoz, hogy az égés tökéletlenné váljon, és szén-monoxid keletkezzen. Egy konferencián egyenesen "államilag támogatott öngyilkosságnak" nevezték a szigetelő ablakok beszerelését a gázfűtéses lakásokba.

A szénmonoxid-mérgezés elleni védekezés egyik formája a gáz jelenlétét érzékelő és a veszélyt jelző berendezés alkalmazása. Az ilyen érzékelő a megfelelő helyre beépítve folyamatosan méri a helyiség szénmonoxid koncentrációját, és jelzést ad, amennyiben veszélyesen magas értéket észlel. A legteljesebb védelem érdekében háztartásonként két szénmonoxid-jelző berendezés beépítése ajánlott. Egyet a kazán közelében, egyet pedig a hálószobában javasolt elhelyezni.

Forrás: Műszakiak.hu


0
Tovább
08
feb/2010

Az Alkotmánybíróság elé kerül a dunakeszi Auchan ügye?

A Greenfo.hu részletes összeállítása a dunakeszi tőzegláp ügyéről. A Zöld Ombudsman is vizsgálódik a témában - közben folytatódik a tiltakozás. Összefoglaló cikk az eddigi fejleményekről.




0
Tovább
07
feb/2010

A repülés ára

Egy 1500 kilométeres londoni repülőút alatt egy utas a saját testsúlyának megfelelő (56 kg, 73 liter) kerozint "éget el". Már amennyiben teljes a repülőgép kihasználtsága: ha ötből egy szék üres, máris 20%-kal romlanak az arányok (70 kg, 92 liter utasonként). A kondenzcsíkok lényegében üvegház-gázokból - szén-dioxidból, nitrogén-oxidokból és vízpárából - állnak: egy 1500 km-es repülőút során utasonként 518 kg szén-dioxidnak megfelelő káros anyag kerül a levegőbe.

Energiafelhasználás szempontjából minden utas szállításához 736 KWh energia szükséges, ami egy 60 wattos villanykörte éves fogyasztása. További érdekes adat, hogy ha a jelenleg adómentes kerozint is olyan ökoadók terhelnék, mint a "földi benzint", a londoni út ára közel húszezer forinttal nőne utasonként.
 
Részletes összeállítás a Tudatos Vásárlók honlapján.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum