Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
06
feb/2010

Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról?

Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról? Milyen gazdasági szabályozás létezik, mik az uniós elvek? Megannyi kérdés, válasz. Törvénymódosítás január 1-től. Jó-e ez nekünk?



Ismert az, hogy a tárca támogatja a lebomló, a természetes körfolyamatokba visszatérő polimerek terjedését. Kevésbé köztudott azonban az, hogy a lebomló polimereknek több családja is van, amelyek megítélése környezetvédelmi szempontból nem azonos.

Egyértelműen támogatásra érdemesnek tartjuk a tisztán megújuló forrásokból (pl. cukor vagy tejsavszármazékok, hidroxivalerátok stb.) előállítható típusokat, amíg bizonyos felhasználási területeken hasznosnak ítéljük a lényegében kőolajbázisú másik családot is, de ezek terjedését bizonyos fokig korlátoznánk.

A kőolaj és földgáz bázisú családot ugyanis "nem megújuló" forrásokból szintetizálják, és vagy kémiai szerkezetük alapján biodegradálhatóak (pl. bizonyos polivinilalkohol származékok, illetve alifás poliészterek), vagy adalékok segítségével tehetők lebomlóvá. Ez utóbbiak lényegében speciális szenzibilizátorokkal (oxigén, fény, nedvesség) ellátott normál polimerek (polietilén, polipropilén stb.) Az adalékok szerepe az, hogy segítenek az eredetileg többtízezres moltömegű polimer láncot 400-500-s moltömegű fragmentumokra letörni, amelyeket a mikroorganizmusok már tápanyagként képesek felhasználni. (Nálunk ez utóbbi típusok kezdenek terjedni.)

További részletek az alábbi oldalon olvashatóak.


0
Tovább
05
feb/2010

Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos fénycsövekre

A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére: a zöldtárca 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét.

Az Izzócsere Program keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek. A zöldtárca számításai szerint ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.

A hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán.

A pályázati felhívás és adatlap letölthető innen.

További információ: KvVM Sajtóiroda,  tel: (1) 457 3415.




0
Tovább
04
feb/2010

Mit és hogyan szelektál a főváros?

Az ünnepek után 1-2 hónap leforgása alatt 5-600 000 karácsonyfa kerül az utcára hulladékként. Innen a hulladékégetőbe kerülnek a fák, ahol az égetés során távhő és elektromos áram lesz belőle. Komposztálása problémás lenne, mert sok a rajtahagyott dísz és szaloncukor, illetve gyantás növényként több időt igényelne a komposztálási folyamat.

További részleteket itt olvashat.

 




0
Tovább
03
feb/2010

Tizenegy milliárd dolláros óriásgát

Környezetvédők, egyházi méltóságok és az őslakos indiánok is tiltakoznak egy hatalmas brazíliai vízerőmű megépítése ellen, a kormány azonban sokévnyi huzavona után  zöld utat engedett a beruházásnak.

Az erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón építenék meg Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három-Szoros Gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.
 
A már közel 40 éve napirenden lévő beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítése következtében el kell árasztani egy 500 négyzetkilométeres területet, valamint ki kell telepíteni a Xingú folyó mintegy 100 kilométeres szakasza mentén élő több tízezer őslakost.

További részletek a Greenfo.hu oldalán




0
Tovább
02
feb/2010

Sikerült megmérni, hogy mennyivel nőnek gyorsabban a fák

Az erdők mérhető módon válaszolnak a klímaváltozásra: a megnövekedett szén-dioxid-mennyiség miatt felgyorsult a tömegük gyarapodása az Egyesült Államok egyes területein. A kutatók szerint érdemes volna más erdőket is megvizsgálni, hogy kiderüljön, mennyire általános ez a jelenség.



Az utóbbi években gyorsabban nőnek az erdők az Egyesült Államok keleti részén, mint az elmúlt 225 év ezt megelőző időszakában, jelent meg az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben. A cikk szerzői szerint ezért elsősorban a klímaváltozás, azon belül is a légköri szén-dioxid megnövekedett mennyisége, a magasabb hőmérséklet és a hosszabb tenyészidőszak a felelős.

Geoffrey G. Parker, a Smithsonian Environmental Research Center (SERC) kutatója több mint 20 éve tanulmányozza az erdőket az amerikai Maryland államban. Felmérései azt mutatják, hogy a fák tömege sokkal gyorsabban gyarapszik, mint korábban. Megállapította, hogy az erdők hektáronként átlagosan két tonnával többet növekednek évente.

Parker 1987-ben kezdte az erdővizsgálatait, és egy adott területen minden 2 centiméternél vastagabb fa adatait begyűjti. A kezdetek óta már negyedmillió mérést végzett a fákon. Kollégájával, Sean MacMahonnal a mostani vizsgálatok során azonos összetételű, de különböző korú erdőket tanulmányozott, ezek közül a legfiatalabb 5, a legidősebb 225 éves volt.

A klímaváltozás hatásaival foglalkozó előrejelzések egy kényes pontja, hogy vajon miként reagálnak erre az ökoszisztémák. Az elmúlt 22 évben a SERC vizsgálati területén a szén-dioxid mennyisége 12 százalékkal, az átlaghőmérséklet pedig 0,3 Celsius-fokkal nőtt, és a fák tenyészidőszaka közel 8 nappal lett hosszabb. A fák tehát több szén-dioxidot tudnak megkötni, és 1 héttel hosszabb idő áll rendelkezésükre, hogy gyarapodjanak.

A növények fotoszintézisük során szén-dioxidot kötnek meg, amiből saját szerves anyagokat állítanak elő, így aztán az erdők Földünk legnagyobb felszíni szárazföldi szénraktárait jelentik. A bennük bekövetkező változások nagy hatással lehetnek a táplálékláncokra, a klímaváltozásra és a biológiai sokféleségre (biodiverzitásra) is. Parker abban bízik, hogy a cikk hatására más ökológusok is felmérik az erdeiket, hogy megnézzék, másutt is előfordul-e ez a jelenség.

Forrás: PNAS


0
Tovább
01
feb/2010

Harmadával mérsékelhetik a fehér tetők a felmelegedést

Egy új számítógépes modell szerint úgy is védekezhetnénk a globális felmelegedés ellen, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket.



Ismert, hogy a városokat a vidéki területeknél fokozottabban érinti a globális felmelegedés, az úgynevezett "városi hősziget" jelenség miatt. Ez elsősorban az aszfaltutaknak, a lapos tetőknek és más mesterséges tárgyaknak köszönhető, amelyek fokozottan szívják magukba a hőt. Ez a hatás akár 1-3 Celsius fokos különbséget is eredményezhet a vidéken fekvő területek hőmérsékletéhez képest.

Egy új ötlet szerint ezt a hatást lehetne némileg mérsékelni azzal, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket: a fehér szín - ahhoz hasonlóan, mint amikor a nyári napsütésben fehér pólót veszünk fel - visszaverné a hő egy részét, hűtve ezzel a városok hőmérsékletét. Az amerikai nemzeti légkörkutató központ munkatársai egy újonnan kifejlesztett számítógépes modellel vizsgálták, hogy mindez mennyire lenne hatékony.

A modell alapján, ha az összes városi tetőt fehérre festenénk, akkor a városi hőszigethatásból eredő hőmérséklet-emelkedést körülbelül 33%-kal lehetne mérsékelni - olvasható a National Science Foundation közelményében. A világ városaiban ezzel átlagosan 0,38 Celsius-fokos csökkenést lehetne elérni, ami különösen nyáron, a nappali órákban jelentkezne. A kutatók hangsúlyozták, hogy megközelítésük egy tisztán elméleti felvetés, hiszen modelljükben nem konkrét városokat, hanem egy általánosnak tekinthető városképet vizsgáltak.

Forrás: [origo]

A hűtő hatás a valóságban kissé alacsonyabb lenne a városi por miatt, hiszen ettől némileg sötétebbé válnának a fehérre festett tetők. A másik ok, hogy a tetők teljes felületét nem is lehetne minden esetben lefesteni. A fehér szín hatásai egyébként az épületek belsejében is érvényesülnének: nyáron például kevesebbet kellene működtetni a légkondicionáló berendezéseket, ami szintén csökkentené a külső hőmérsékletet, sőt kismértékben az áramtermelésre használt fosszilis tüzelőanyagok felhasználását is.
 


0
Tovább
31
jan/2010

Megbírságolták a Pennyt a sajtakció miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Penny Market Kft. a 2009 júniusában tartott "13 éves akció" kapcsán fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A vállalkozás a trappista sajtra vonatkozó csalogató reklámot tett közzé, illetve esetenként a reklámokban közöltektől eltérő mértékben korlátozta az egyes akciós termékekből megvásárolható mennyiséget. Emiatt a vállalkozás 30 millió forint bírságot kapott. A versenyhatóság egy másik akciója kapcsán is elmarasztalta a diszkontláncot, abban az ügyben 3 millió forint volt a bírság.

Részletek a Tudatos Vásárló cikkében.




0
Tovább
30
jan/2010

Természetes ételt az állatoknak! Olvasónk tippje

Háziállataink, a kutya, macska, nyúl, hörcsög, tengerimalac, különböző madarak stb. etetése ma már főleg táppal történik, a városi ember tartási szokásai miatt. Nincs olyan háztartás, ahol ne lenne felesleges maradék, akár hústermékek vagy zöldségek, gyümölcsök terén. Sokkal olcsóbban etethetjük kedvenceinket, ha nem hagyjuk veszendőbe menni az ételmaradékokat, a meghámozott gyümölcsöket és a többit. Természetesen mindig ügyelve arra, hogy a kis állatnak nem fogunk olyat adni, ami nem tartozik a természetes étrendjéhez. A korábban vadon élő állatok nem ismerik a konzerveket - írta rovatunknak N. Gábor.




0
Tovább
29
jan/2010

Facsarjuk ki az elemeket! Olvasónk tippje

Ha egy játékot vagy bármely más terméket veszünk, amelyhez nem újratölthető ceruzaelemeket kapunk, az előbb-utóbb annyira lemeríti az elemeket, hogy a készülék működtetéséhez már nem tartalmaznak elegendő energiát. Ugyanakkor még használhatóak más készülékekhez, melyek kevesebb energiát igényelnek: például elektromos falióra, táskarádió, ledlámpák vagy egyéb kis teljesítményű készülékek. Ha már ezek sem üzemelnek a használt elemekkel, meg lehet válni tőlük, és leadhatjuk őket a gyűjtődobozokba.

Ne sajnáljuk a pénzt az újratölthető akkukra és egy jó minőségű töltőre. A megfelelő töltővel több százszor is újra lehet tölteni az akkukat, és a befektetés hamar megtérül.




0
Tovább
28
jan/2010

Vászonzsákot a porszívóknak! Olvasónk tippje

Ma már szinte minden porszívó eldobható zsákokkal üzemel. Ugyanakkor jó tudni, hogy még majdnem minden márkához lehet vásárolni vászonból vagy egyéb anyagból készült zsákot. Ha itt is lehet megtakarítani, miért nem tegyük meg?




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum