Évmilliókkal ezelőtt az emberiség csak ismerkedett a tűzgyújtás módszereivel, ma már korszerű energetikai létesítményeket épít a világ minden táján. Az erőforrások egyre hatékonyabb felhasználásával együtt épül ki az energiagazdálkodás rendszere is.



A hatékony létesítményüzemeltetés napjainkban

A globális trendekkel együtt természetesen Magyarországon is jelentős változások mentek végbe az energetika területén.  A korszerűsítések finanszírozása ma leginkább három metódus alapján történik: saját erőből, banki vagy más pénzintézeti forrásból, illetve ESCO típusú, azaz harmadik feles beruházásokkal.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az ESCO (Energy Service Company) néven ismert harmadik feles beruházás esetében a műszaki tartalom kialakítása a finanszírozó cég feladata, ugyanakkor a megrendelőnek véleményezési és vétójoga van. A beruházást és a finanszírozás megszervezését is a harmadik feles finanszírozó, más néven ESCO-cég végzi, a létesítmény tulajdonosának a cég által kért garanciákat - melyek általában nem járnak pénzügyi teherrel - kell biztosítania.  Ennél a megoldásnál az ESCO-cég a rendszer üzemeltetését általában hosszabb időszakra (5-10-15 év) átveszi.
A megoldás legfontosabb előnye, hogy a létesítmény tulajdonosától nem igényel befektetési forrást, és az üzemeltetés összes feladatát, felelősségét a harmadik feles finanszírozó vállalja fel. Ezen kívül jellemző, hogy a finanszírozó cégek is érdekeltek a hatékony üzemeltetésben, a maximális energia- és költségmegtakarításban, hiszen a létesítmény tulajdonosa a beruházást ez utóbbiból téríti meg.

Forrás: Dalkia Energia Zrt

Az optimális esetek eléréséhez több fontos felmérés megtétele szükséges még a beruházás elindítása előtt. Ezáltal a szükséges beavatkozási pontok és a beavatkozás mértéke is jól meghatározható, továbbá egzakt módon eldönthető többek között a megújuló energiaforrások hasznosíthatósága is.

A Dalkia Energia Zrt., több mint 40 éves szakmai tapasztalattal, a hazai energetikai szektor meghatározó szereplője és az ESCO szerződések tekintetében úttörőnek mondható a magyar piacon. Szolgáltatásaival nap mint nap hozzájárul fogyasztói kényelméhez, önkormányzati és ipari létesítmények hatékony működéséhez, valamint partnerei üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez, tervezhetőségéhez.

(X)

További információ