Nemcsak Magyarországon is gond, hogy elnéptelenednek a falvak, a fiatalok a városban keresik a boldogulást, és legfeljebb hétvégére látogatnak haza szüleikhez. Japánban is óriási probléma ez, továbbá ott is megfigyelhető, hogy a megmaradt idős falusiak mind kevésbé foglalkoznak háztájival, nem művelik meg a földjüket, nem tartanak már állatokat.

Elnéptelenedés, pusztuló épületek, kihasználatlan területek -- a gödörből egy "duplaötlet" kínál kilábalási lehetőséget a távol-keleti sziget-országban. A Sustainergy nevű tokiói startup az üres kertekben magas lábakra szerelt napelemeket állítana fel, s alattuk az árnyékban gombatermesztő rekeszeket helyez el. Így kétszeresen hasznosíthatja a rendelkezésre álló területet, és gondoskodik annak rendben tartásáról is.

napenergia gombatermesztés Japán Sustainergy

A projekttel a becslések szerint összesen 4000 kilowatt napenergiát lehet előállítani, amellyel 140 millió jen bevételre tehetnek szert a jelenlegi felvásárlási árak mellett. A napelemek alatt pedig mintegy 40 tonna fafülgombát lehet megtermeszteni, amely népszerű étel Japánban, de a nagy keresletet jelenleg csak kínai importtal tudják kielégíteni.

Az elöregedő vidéki népesség miatt Japán termőterületeinek 10 százaléka hever parlagon. Az ilyen duális projektek munkalehetőséget biztosítanak a vidéki fiatalaloknak, nem kell elvándorolniuk. Vagy ha mégis a városba költöznek, a kihasználatlan birtokok bérbe adásával otthon maradó szüleik energiaellátását és anyagi biztonságát teremthetik meg.