Olyan ötlettel álltak elő a napsütötte Kaliforniában, amellyel egyszerre termelhetnének megújuló energiát és közben megóvnák a felszíni csatornák vízkészletét. 

Így nézne ki egy befedett öntözőcsatorna. KÉP: Project Nexus

 

A Project Nexus nevet viselő konstrukcióban állami, magán és tudományos partnerek vesznek részt. A projekt célja, hogy a sivatagos klímájú államban az öntözővizet szállító mezőgazdasági csatornák felett hozzanak létre napelemfarmokat, amelyek árnyékában kevesebb párologna el a kincset érő vízből. 

Első körben az állam közepén húsz millió dolláros költséggel három csatornát fednének be napelemekkel, e csatornák szélessége 6 métertől 30 méterig terjed. A leendő napelemfarm 5 megawatt energiát lesz képes előállítani. Amennyiben a pilot projekt igazolja a csatornákra telepített napelemfarmok gazdaságosságát és hatékonyságát, akár egész Kaliforniában napelemtáblákkal fedhetik be az öntözőcsatornákat: a világ legnagyobb csatornahálózatáról beszélünk, amelynek összesített hossza eléri a 6500 kilométert (ez több mint kétszer annyi, mint a Duna teljes hossza).

A csatornahálózat teljes lefedéssel évente közel 2,4 milliárd hektoliter (!) víz elpárolgását lehetne megelőzni, amire óriási szüksége volna a mezőgazdaságnak, több mint 20 ezer hektár öntözéses művelését tenné lehetővé -- ivóvízből kétmillió ember fogyaszt ennyit egy évben Kaliforniában. 

A projekt segítene fejleszteni Kalifornia ellenálló képességét az egyre fokozódó globális felmelegedéssel szemben, mindeközben a megújuló energiaforrásokra való átállást is támogatná. Jelenleg ugyanis a mezőgazdasági öntözőcsatornákban kerengő víz 1-2 százaléka párolog el, de a klímaválság miatt ez a mennyiség egyre növekszik: idén januárban és februárban olyan kevés csapadék esett, amire 100 éve nem volt példa. Az állam 87 százalékát súlyosan aszályosnak minősítette a kaliforniai kormány.

Hasonló projekt Magyarországon is elkelne, hiszen nálunk is szép számmal vannak mezőgazdasági öntözőcsatornák, összesített hosszuk több  ezer kilométert tesz ki. Befedésükkel jelentős mennyiségű víz elpárolgását lehetne megtakarítani: az utóbbi időben olyan kevés csapadék esett, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb adatai szerint hazánk túlnyomó részén legalább közepes fokú az aszály mértéke.

És az öntözőcsatornákra telepített napelemekkel megtermelhető zöldenergia is jól jönne a mezőgazdaságnak.

365Zö