Itt a nyár, jó kiülni az erkélyre, teraszra – egészen addig, amíg a mellettünk lévő lámpa fényére el nem kezdenek özönleni a különféle repülő rovarok, köztük a vérszívók. A problémát vizsgáló tudományos kutatások zömmel az utcai világítótestekre koncentrálnak, de sikerült olyat találnom, amely a háztartásokban használatos fényforrásokat elemezte. 

A lényeg: kiderült, hogy az energiatakarékos LED-fényforrások vonzzák a legkevesebb rovart, de az eltérő színű LED-ek, illetve a lámpák által vonzott rovarok között azért vannak különbségek, mint az mindjárt kiderül.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

KÉP

Az egyik kutatásban hatféle fényforrást tesztelt az amerikai Michael Justice ökológus és kutatótársai: volframszálas izzót, kompakt fénycsövet, halogén izzót, hideg fényű LED-et, sárga ("szúnyogriasztó") kompakt fénycsövet és meleg fényű LED-et. Ezeket a kiskereskedelmi forgalomban kapható fényforrásokat felváltva tették be egy világítós rovarcsapdába. 

A teszthónapok során összesen 8887 rovart és pókot ejtettek csapdába. A legtöbb, óránként átlagosan 8 rovart a hagyományos izzó vonzotta, utána a fenti sorrendben csökkent a rovarszám: a sárga kompakt fénycső és a meleg fényű LED egyaránt óránként átlag 4,5 rovart vonzott be

Ami a különféle rovarfajok megoszlását illeti, a különféle fényforrások nagyjából hasonló arányban vonzották/riasztották a rovarokat, kivéve a sárga kompakt fénycsövet, amely minden más fényforrásnál több fülbe-mászót és poloskát vonzott be.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

Különféle fényforrások fényének spektruma FORRÁS

Egy német vizsgálat azt állapította meg, hogy mivel az UV-fényt használják tájékozódásra többek között a szúnyogok és csípőlegyek, ezért a széles spektrumú "fehér" LED-ek által kibocsátott kék-zöld hullámhossz, illetve az általuk keltett erős fény-árnyék kontraszt vonzó a vérszívók számára. Viszont az UV-fényt alig sugárzó, meleg fényű LED-lámpa használatával kevésbé hívjuk életterünkbe ezeket a rovarokat.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

A rovarok látása eltér az emberétől FORRÁS

Ökológiai szempontból tehát a LED-eknek csak előnyeik vannak, hiszen a rovarsemleges tényező mellett például az is fontos szempont, hogy a kibocsátott fénynyalábjuk pontosabban irányítható, mint például a hagyományos izzóé, tehát kisebb fényszennyezést okoz. Továbbá energia-takarékosak, illetve a teljes életciklus alatt kevésbé környezetszennyezőek, mint más fényforrások.