Szép és biztonságos is néhány lámpa a kertben, de megfelelően kell kialakítani a kültéri világítást, hogy ne zavard meg a növények és állatok életét.

KÉP: Unsplash

 

Világszerte egyra nagyobb problémát okoz a helytelen éjszakai világítás. Becslések szerint Európában és Észak-Amerikában az emberek 99 százaléka manapság már fényszennyezett területen él: éjszaka már valamilyen mértékben mesterségesen megvilágott környezetben. Vagyis ezek az emberek nagy valószínűséggel nem látják teljes pompájában a csillagos égboltot, sem a Tejutat vagy a csodás csillagképeket.

Fényszennyezés akkor lép fel, ha a mesterséges éjszakai világítás a reális látási/látszási igényhez képest
- indokolatlanul,
- nem a szükséges helyen,
- nem a megfelelő időben/időtartammal,
- túlzott mértékben,
- nem megfelelő minőségű fénnyel valósul meg.

A fényszennyezés problémáját mi magunk okozzuk, hiszen mi tervezzük, választjuk, szereljük fel és kapcsoljuk be ezeket a lámpákat. Ahelyett, hogy egy fényforrással csak oda világítanánk, ahová valóban szükséges, a nem megfelelő lámpák fényével oda is árasztjuk a fényt, ahová nem kellene, különösen az égbolt irányába.

A kültéri világítás térbeli problémája: nem jó helyen van a lámpa, helytelen a búra vagy az ernyőzés kialakítása, nincs jó rögzítve a lámpa, ezért vízszintesen és fölfelé is világít, ami káros hatású.
A kültéri világítás időbeli problémája: folyamatosan üzemel a lámpa, tekintet nélkül a reális igényekre, időszaktól függetlenül azonos mennyiségű és minőségű a megvilágítás a reális igényektől függetlenül.
A kültéri világítás mennyiségi problémája: a reális igényhez és célhoz képest túl erős fényforrást működtetünk, túl nagy a megvilágított felület.
A kültéri világítás minőségi problémája: a fényforrás nem megfelelő színhőmérsékletű, a reális látási igényekhez képest indokolatlan arányban sugároz a a kék színtartományban.

KÉP: Pixabay

A fényszennyezésnek nem az a legnagyobb kártétele, hogy nem látjuk miatta a Tejutat - bár ez is nagy veszteség. A túlzott éjszakai fény ugyanis megzavarhatja az alvásunkat, a növények fejlődését, az éjszakai állatok életmódját (például a szentjánosbogarak szaporodását), a költöző madarak vándorlását, és így tovább. Arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt elpocsékolunk azzal, hogy nem megfelelően világítunk éjjel: egy amerikai felmérés szerint a kültéri világítás 30 százaléka tiszta veszteség. És ez nemcsak a pénztárcánknak veszteség, hanem csak az Egyesült Államokban évente 15 millió tonna felesleges szén-dioxid-kibocsátást jelent (hiszen az áramot elő kellett állítani), ami hárommillió autó napi kibocsátásával egyenértékű.

A nemzetközi fényszennyezés-szabályozási elv:
- minimalizáld a kültéri világítás mennyiségét
- minimalizáld a megvilágított területet
- minimalizáld a kültéri világítás időtartamát
- használj minél hosszabb hullámhosszú (vöröshez közelítő) fényt

Nézzünk egy példát a megfelelő kültéri világításra!
Dániában a déli Møn sziget hivatalosan elismert Csillagos Égbolt Közösség, azaz olyan terület, amelynek lakosai vállalják, hogy a legnagyobb mértékben próbálják elkerülni a fényszennyezést, óvják az éjszakai sötétség háborítatlanságát, oktatási programot szerveznek a fényszennyezés megelőzéséről, a helyi lakosok is hozzájárulnak a program sikeréhez.

KÉP: YankoDesign

Peter Bysted formatervező és a dán Icono lámpagyártó vállalat terméke egy újszerű éjszakai világítótest, amely minden szempontból megfelel a Møn szigetén előírt kívánalmaknak. A Stump fantázianévre keresztelt, oxidált vasból készült lámpatest alakja egy kikötői bakra hasonlít, felfelé egyáltalán nem világít, csak lefelé, a fénye pedig meleg tónusú narancsos. A fényforrás természetesen energiatakarékos LED. A legjobb a Stumpban, hogy ülőkeként is használható, aminek nagyon örülnek a helybéliek. A lámpa 2022-ben elnyerte a chicagói Építészeti és Formatervezési Múzeum legjobb kültéri világítás díját.

365Zö