A haj tisztítására szolgáló készítményekben olyan mesterséges vegyületek lehetnek, amelyek irritációt okozva fokozzák a hajszálak kihullását.

otthon sampon testápolás

KÉP: Pixabay

 

Nyáron többször mosunk hajat, mint télen, hiszen gyakrabban megizzadunk, tengervízbe, strand klóros vizébe megyünk, kirándulás közben poros lesz és így tovább. Nincs is jobb érzés a frissen mosott hajnál - leszámítva, hogy az embert jeges rémület fogja el, amikor látja a vizes hajból kifésült vagy a hajszárításhoz használt keféből kiszedett döbbenetes mennyiségű hajszálat. 

Itt valami nem stimmel.
Lehet, hogy pont a sampon fokozza a hajvesztés mértékét? Pont azzal ártunk, amivel segíteni szeretnénk?

otthon sampon testápolás

KÉP: Unsplash

Az 1930-as években kezdődött az a trend, hogy a természetes anyagokból készült fogyasztási cikkek helyett laboratóriumokban kikísérletezett termékekeket kezdett mindenki vásárolni, mondván, azok hatékonyabbak. Vagyis ezt a reklám mondta róluk. Így aztán sok más mellett a természetes összetevőkből készített hajmosószerek helyett is elkezdtünk gyárilag kotyvasztott samponokat használni. Pedig a mesterséges adalékokból kutyult szerek nem mindig hatékonyabbak, sőt olykor kifejezetten ártalmasak is lehetnek.

Kétségtelen tény, hogy a "bolti" samponnak finom illata és fantasztikus habzása van, a hajunk tiszta és csillogó lesz a használatától. De ezt a hatást a samponok gyakran olyan összetevők felhasználásával érik el, amelyek egyáltalán nem kedvezőek a hajunk számára. Arról nem is beszélve, hogy a leöblítés után ezek az anyagok milyen hatással lehetnek a természetre (ezért nem szabad természetes élővizekben sampont, tusfürdőt és szappant használni). 

otthon sampon testápolás

KÉP: Pexels

Vegyük például az SLS rövidítéssel ismert nátrium-lauril-szulfátot (sodium lauryl sulfate), amelyről már nagyon sokan hallották, hogy arra érzékenyeknél gyulladáskeltő hatással bír. Kiderült, hogy fokozza a hajhullást is. Ha tehát úgy érzed, hogy most nyár végén kevesebb a hajad, mint tavasszal, akkor - amennyiben ennek nincs orvosi-szervi oka - érdemes lehet egy öko minősítésű samponra váltani, amely nem tartalmazza az alábbi irritáló hatású vegyületeket, vagy csak az INCI-listájuk legvégén állnak, azaz a legkisebb mennyiségben vannak jelen az adott termékben. (Az INCI, azaz International Nomenclature of Cosmetic Ingredients lista a kozmetikai összetevők angol-latin nyelvű felsorolása, jellemzően a termék hátoldalán.)

TÉRFOGATNÖVELŐ, HABZÁST FOKOZÓ

Sodium lauryl sulfate (SLS)
Ez a kókuszból előállított tisztítószer, felületaktív anyag szinte minden háztartási tisztítószerben jelen van, így hígítva a samponokban is, ettől fog jól habzani a keverék. Ugyanakkor erősen irritáló hatású szer, annyira, hogy jellemzően SLS-t használnak a kozmetológiai kutatásokban a bőrirritáció kiváltására, hogy pl. különböző gyulladáscsökkentők hatását teszteljék. Hiábja, hogy túl erősen tisztít:  megbontja a haj és a fejbőr természetes védőrétegét, lebontja azokat a fehérjéket, amelyek létfontosságúak a haj egészsége és a hajnövekedés szempontjából.

Sodium chloride
Ez bizony az étkezési só neve, amely ugyan nem mérgező, viszont az SLS-t hatását fokozza: együttesen szárítják a fejbőrt, ami viszketni fog, folyton vakarjuk és ettől fokozódhat a hajhullás. 

Polyethylene glycol (PEG)
Ez is egy olyan térfogatnövelő adalék, amely túlságosan kiszárítja a hajat.

otthon sampon testápolás

KÉP: Pixabay

TARTÓSÍTÓ

Formaldehyde
Noha ezt így nem feltétlenül fogod megtalálni az INCI-listában. Ha ezen a néven nem ismered, akkor formalinként már biztos beugrik. Ezt a rákkeltő anyagot számos tartósítószer kibocsáthatja, mint például a diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, and sodium hydroxylmethylglycinate. A tartósítószereknek köszönhetően nemcsak 2-3 hétig áll el egy termék, pláne nem felbontás után, amikor már rendszeresen érintkezik oxigénnel (és a kezünkről belejutott baktériumokkal, szennyeződésekkel). 

Quaternium-15
Ez a kvaterner ammóniumsó összetevő fertőtlenítő, gombaölő hatású, de a formaldehid-kibocsátóként ismert. A híres EWG (Environmental Working Group környezetvédelmi szervezet) kockázati listáján 8-as értéken szerepel, ami nagyon sok. Az Európai Unió szakértői szerint ez az összetevő "talán nem biztonságos" a kozmetikumokban.

Paraben
A metil- és propylparabén a legismertebb tartósítószerek közé tartoznak, ám az ösztrogén nevű női nemi hormont utánozzák, és így képesek a hormonháztartás megzavarására, ami fokozhatja a hajhullást. Élővizekben súlyos károkat okoznak, például csökkentik az élőlények szaporodási képességét.

GYULLADÁSKELTŐK
Ezek persze nem direkt kerülnek bele a kozmetikumokba, de akadnak bizonyos összetevők, amelyek mégis ilyen hatást érnek el.

Diethanolamine (DEA) & triethanolamine (TEA)
Ezek a szerves vegyületek egy keverékben a savasság mérséklésére, a kémhatás beállítására szolgálnak, de emellett fokozzák a habzást és sűrűbbé teszik a folyadékot.

Illatanyagok és mesterséges színezékek
Ezekkel az a baj, hogy fogalmunk sincs arról, hogy miből vannak egy-egy termékben, ugyanis legjobb esetben is az a szó szerepel az INCI-ben, hogy "Fragrance", azaz illatanyag. Márpedig ezek az anyagok alapjáraton irritáló hatásúak, fokozhatják az allergiás tüneteket, bőrgyulladást okozhatnak, és megzavarhatják az ivarszervek működését. Az INCI-listában keresd a FD&C vagy a D&C betűjeleket, amelyeket általában szám (vagy szín) követ.

Propylene glycol
Ez bizony maga a halálos fagyálló, amelyet épp ezért kevernek a samponokban és más termékekbe: hogy szállítás, raktározás közben ne fagyjanak meg.

otthon sampon testápolás

KÉP: Pexels

ALKOHOL
Minden hajápolási termék tartalmaz valamilyen alkoholt vagy alkoholszármazékot. Például azért, mert az illóolajokat vagy más zsíros anyagokat alkoholban lehet feloldani és hozzákeverni a készítményhez. Csakhogy az alkohol túlságosan kiszáríthatja a hajat. Nézd meg a készítmény INCI-listáját, és ha "C" vagy "S" betűvel kezdődő alkoholt látsz, akkor nem kell annyira nagyon izgulni: Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Stearyl alcohol. Ezek ugyanis zsíralkoholok, amelyek nem irritáló hatásúak. Ám a többi alkoholféle nem ilyen barátságos, ha az INCI-lista első négy helyén látod őket, és irritációra hajlamos a bőröd, ne vedd meg a terméket, mert túlságosan szárítani fogja a fejbőrödet, és fokozhatja a hajvesztést.

KONDICIONÁLÓ

Lanolin, petróleum, ásványi olajok (lanolin, petroleum, mineral oil)
Ezekkel az elektrosztatikus feltöltődést megakadályozó, bőrpuhító, emulgeáló valamint haj- és bőrkondícionáló anyagokkal az a baj, hogy elnehezíthetik a hajat, és megakadályozzák a bőr lélegzését és a természetes olajok felszívódását. 

Mi tehát a megoldás?

otthon sampon testápolás

KÉP: Pexels

Vagy nekiállsz otthon házi sampont kutyulni (tele az internet receptekkel), vagy pedig az illatszerboltban megkeresed a natúrtermékes polcot, és onnan választasz természetes összetevőkből álló készítményt.

365Zö