A Sátorkőpusztai-barlangot bemutató könyvet jelentetett meg a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE): megemlékeznek a dorogi barlangkutatás kezdeteiről, és bemutatják a jelenkori állapotokat is.

A Lieber Tamás szerkesztette kötetben részletes leírás ismerteti a barlang és képződményeinek kialakulását, az olvasó a barlangászok munkájáról is képet kaphat.

A Sátorkőpusztai-barlangot 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel. Feltárása a magyarországi barlangkutatás mérföldkövét jelentette, mert a hévizes barlangok megismerésére ösztönözte a szakembereket. Felfedezése után a látogatók, valamint a környékben állomásozó magyar és szovjet katonák a kalcit-, aragonit- és gipszkristályokkal borított 286 méter hosszú barlang nagy részét tönkretették.

Amikor a Benedek Endre bányafőmérnök vezetésével az 1958-59-ben megalakult dorogi barlangkutató csoport hivatalosan is a barlang gondozója lett, a képződmények 80 százaléka már hiányzott. A Sátorkőpusztai-barlang 1993-tól Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is - előzetes bejelentkezés után - látogatható barlangja. A túrát a nehezebb szakaszokon vaslétrákkal, illetve kötéllel könnyítették meg, ezek azonban nem rontják a barlangjárás élményét.

Forrás: mti