Rááldoztam egy hétvégét, hogy neked már ne kelljen, és húsvétkor ne a konyhában bosszankodva pazarold az idődet. A bio tojásfestésről szá-mos internetes oldalon lehet olvasni, most már a tapasztalataim birtoká-ban nyugodtan állíthatom, hogy a szerzők sok esetben valószínűleg nem próbálták ki maguk a módszereket.

A bio tojásfestés elvileg azt jelenti, hogy mesterséges úton előállított (zacskós, bolti) festékek helyett természetes anyagokkal színezzük meg a tojáshéjat. Ezzel azt próbáljuk elkerülni, hogy bármiféle mesterséges ere-detű vegyület beszivárogjon a tojás belsejébe. 

A bio módszerek alkalmazásával környezettudatosak próbálunk lenni, ez azonban nem egyenlő a sötétzöld elvakultsággal. Sokkal inkább arról szól, hogy mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat, valamint nem kerülhet többe a leves, mint a hús. Vagyis aki a "vegyszermentesség" jegyében literenként 3000 forintba kerülő gránátalmalével fest tojást, az az én véle-ményem szerint nem zöld, hanem idióta. Sokkal jobbat tesz a gyerekével, ha megitatja vele a gyümölcslevet, ahelyett, hogy azt tojásfestésre hasz-nálná, majd kiöntené a lefolyóba.

Na most, hogy jól kipuffogtam magam, lássuk a tényeket. A legfőbb négy tapasztalatom az aprítással, kutyulással, áztatással és többszöri
(= végtelen) mosogatással töltött hétvége után:

1. Próbálj meg fehér héjú tojást szerezni. A mi környékünkön ilyet olyan régóta nem lehet kapni, hogy nem is tudom, mikor láttam utoljára. Ha csak barnát kapsz, válaszd ki a legvilágosabbakat, és ne ígérj be olyan színeket a gyereknek, amiket nem fogsz tudni előállítani.
2. A bio tojásfestéshez idő kell, a legszebb színeket akkor érheted el, ha legalább 4-5 órát, de akár egy éjszakát is ázik a lében (hűtőszekrényben) a tojás. Időnként ellenőrizd az árnyalatot. 
3. Az erős és direkt mesterséges színekhez szokott szemünknek furcsa lehet a természetes anyagokkal színezett tojások "földszíne", és vissza-fogottabb árnyalatai, de ebben is megtalálhatjuk a szépséget.
4. A tojásokat nagyon alaposan meg kell mosni mosogatószerrel, hogy a felületüket tökéletesen zsírtalanítsuk. Ennek köszönhetően egyenletesebb lesz a színük.

bio tojásfestés újrahasznosítás húsvét

A fotón látható, hogy milyen színű volt a natúr tojás. A hiányzó helyen a spenótban egy órán át főzött barnahéjú tojás volt, amelyen semmilyen elszíneződés nem volt tapasztalható, ezért bosszúból egy kis mustárral, tejföllel, sóval és borssal tojáskrémnek elkészítve "elfogyasztásra került".

Forró módszer:
Ekkor együtt főzzük a tojásokat a festéklével, és utána abban is hagyjuk ázni és kihűlni őket a megfelelő árnyalat érdekében. A megszárított tojásokra alkoholos filccel rajzolhatunk mintákat, majd egy csepp étolajjal bedözsöljük őket, hogy selymesen csillogjanak. 

Hideg módszer:
A festéklét felfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tesszük bele a korábban megfőzött és lehűtött tojásokat. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha viaszos írókázással vagy gyertyacsepegtetéssel akarunk mintát felvinni a tojáshéjra, amit a forró festék leoldana.

Festékkészítés:
1 pohár aprított zöldséget (illetve annak héját) 2 pohár vízzel forrástól számított 20 percig összefőzünk, a szín fixálásához teszünk bele 1/4 kiskanál sót és 1/4 kiskanál 20 százalékos ecetet. (Ne többet, mert az ecet felpuhítja a tojáshéjat.) A kurkumaporból vagy instant kávéból 1 evő-kanállal teszünk 2 pohár vízhez, a hagymahéj lehet 1/2 pohár is, mert meglepően erős színező. Kamillából 2 filtert használtam 2 pohár vízhez. A vörösbort hígítás nélkül használtam.

Barna héjú tojások színezőanyagai:
Kamilla: okkersárga
Kávé: karamell
Kurkumapor: sárga
Vöröshagyma száraz héja: lilásbordó
Vörösbor: barna
Céklahéj: vörösesbarna
Lilahagyma száraz héja: őzbarna
Lilakáposzta: zöldeskék (nálam pöttyös lett, de így is tetszik)

Fehér héjú tojások további színezőanyagai:
Sárgarépahéj: sárga
Lilakáposzta: kék 
Fehér káposzta: sárgászöld
Céklahéj: rózsaszín
Spenót: zöld
Vörösbor: kékesbordó

bio tojásfestés újrahasznosítás húsvét

A fotót egy amerikai oldalról linkeltem be, a szerző fehér héjú tojásokat használt a festéshez, látszik is a különbség. Egyébként a tojáshéj színe nincs összefüggésben a beltartalom minőségével, pusztán a tyúk színétől (fajtájától) függ.

Az áztatást üvegedényben (pohárban, befőttesüvegben) végezzük, hogy a festék a tojást fogja be, ne az edényt. A főzőedényről és a kezünkről legegyszerűbben ecettel távolíthatjuk el az elszíneződést.